Kordialne
Wziąć prysznic - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Moda/ uroda/ wnętrze (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=172)
+--- Wątek: Wziąć prysznic (/showthread.php?tid=4853)

Strony: 1 2

Wziąć prysznic - hogan - 25-11-2018

Wezmę prysznic. Gdzie potem go położę?

Zastanawia mnie kwestia, dlaczego nie mówimy na przykład: "idę zmoczyć się pod prysznicem" albo "umyję się pod prysznicem".

No bo "wziąć" prysznic, to jakoś dziwnie brzmi ubawa2

RE: Wziąć prysznic - Siwy - 25-11-2018

Jak to jest słuchawka ruchoma to należy ją odstawić, powiesić we właściwe miejsce.
Na ścianie, baterii itp

RE: Wziąć prysznic - hogan - 25-11-2018

I nici z prysznicu? ubawa2

RE: Wziąć prysznic - Siwy - 25-11-2018

Potem można wziąć i się prysznicować, po skończeniu odstawić.
Tu ktoś zapomniał zostawić. Wziął i tyle go/ją widzieli.

[Obrazek: 473b72f3601dddd6f7e0cd7ca424d6ff.jpg]

Jak wskazuje szlauch, zapewne słuchawka jest zawieszona ubawa2

RE: Wziąć prysznic - ro_bot - 25-11-2018

Nastąpiło tu uproszczenie językowe.Wykąpać się pod prysznicem brzmi trochę za długo.Wejść pod prysznic nie uściśla dokonywanej czynności bo można pod niego wejść nie odkręcając wody i wyjść.Użyć prysznica można też do umycia czegoś.
A że urządzenie zwane prysznicem pojawiło się w naszych domach stosunkowo niedawno zaadoptowano proste wyrażenie,które się przyjęło.A znów zbyt dawno,żeby na czynnośc dokonywaną pod nim zaczerpnąć coś z angielskiego.
Bo takie słowa jak zażyć zarezerwowano dla innych czynności a wykorzystać nie jest zbyt ścisłe.

Jak idziemy wykąpać się w wannie i wystarczy, że powiemy, iż idziemy się wykąpać, to każdy wie, ż
chodzi o wannę.
Może w stosunku do prysznica, wystarczy powiedzieć, że idziemy się umyć? ubawa2

RE: Wziąć prysznic - martin - 26-11-2018

(25-11-2018, 9:31 )hogan napisał(a):  Wezmę prysznic. Gdzie potem go położę?

Zastanawia mnie kwestia, dlaczego nie mówimy na przykład: "idę zmoczyć się pod prysznicem" albo "umyję się pod prysznicem".

No bo "wziąć" prysznic, to jakoś dziwnie brzmi ubawa2

Temat istotnie bez sensowny aby nie napisać smieszny  ,dywagacje na temat "weznę prysznic" z logicznego punktu widzenia wiemy ze w potocznym mówieniu jest bardzo dziwne określanie czynności życiowych, niektóre wydaja nam się śmieszne i nawet nie logiczne,  " weznę prysznic "  w dosłownym znaczeniu tej czynności nie da się wziąć prysznica  , ale w przenośni wiem ze chodzi nam o szybkie i w miarę gruntowne mycie się ( całego ciała ) a tak w sumie interesujący temat i wiele podobnych zwrotów można przytoczyć z życia. 

choćby  "ja mowie "  w formie pisanej , powinno sie napisać ja pisze  a nie "mowie "

RE: Wziąć prysznic - ewus - 26-11-2018

A ja mam wannę ale zawsze idę się wykąpać POD prysznic ooo (bo mam ruchomą "słuchawkę" na długim wężu) ubawa spotkałam się też ze zwrotem "idę się wyprysznicować" ubawa2

RE: Wziąć prysznic - hogan - 26-11-2018

Martinku, używam akurat zwrotu, że piszę a jak mówię, to mówię :lol:

Ewuniu, to dobre określenie "pod prysznic" ale co tam robisz? Stoisz pod nim i wychodzisz? :lol: