Wziąć prysznic -
hogan - 25-11-2018
Wezmę prysznic. Gdzie potem go położę?
Zastanawia mnie kwestia, dlaczego nie mówimy na przykład: "idę zmoczyć się pod prysznicem" albo "umyję się pod prysznicem".
No bo "wziąć" prysznic, to jakoś dziwnie brzmi
RE: Wziąć prysznic -
Siwy - 25-11-2018
Jak to jest słuchawka ruchoma to należy ją odstawić, powiesić we właściwe miejsce.
Na ścianie, baterii itp
hogan - 25-11-2018
I nici z prysznicu?
Siwy - 25-11-2018
Potem można wziąć i się prysznicować, po skończeniu odstawić.
Tu ktoś zapomniał zostawić. Wziął i tyle go/ją widzieli.
hogan - 25-11-2018
Jak wskazuje szlauch, zapewne słuchawka jest zawieszona
ro_bot - 25-11-2018
Nastąpiło tu uproszczenie językowe.Wykąpać się pod prysznicem brzmi trochę za długo.Wejść pod prysznic nie uściśla dokonywanej czynności bo można pod niego wejść nie odkręcając wody i wyjść.Użyć prysznica można też do umycia czegoś.
A że urządzenie zwane prysznicem pojawiło się w naszych domach stosunkowo niedawno zaadoptowano proste wyrażenie,które się przyjęło.A znów zbyt dawno,żeby na czynnośc dokonywaną pod nim zaczerpnąć coś z angielskiego.
Bo takie słowa jak zażyć zarezerwowano dla innych czynności a wykorzystać nie jest zbyt ścisłe.
hogan - 25-11-2018
Jak idziemy wykąpać się w wannie i wystarczy, że powiemy, iż idziemy się wykąpać, to każdy wie, ż
chodzi o wannę.
Może w stosunku do prysznica, wystarczy powiedzieć, że idziemy się umyć?
martin - 26-11-2018
(25-11-2018, 9:31 )hogan napisał(a): Wezmę prysznic. Gdzie potem go położę?
Zastanawia mnie kwestia, dlaczego nie mówimy na przykład: "idę zmoczyć się pod prysznicem" albo "umyję się pod prysznicem".
No bo "wziąć" prysznic, to jakoś dziwnie brzmi 
Temat istotnie bez sensowny aby nie napisać smieszny ,dywagacje na temat "
weznę prysznic" z logicznego punktu widzenia wiemy ze w potocznym mówieniu jest bardzo dziwne określanie czynności życiowych, niektóre wydaja nam się śmieszne i nawet nie logiczne, "
weznę prysznic " w dosłownym znaczeniu tej czynności nie da się wziąć prysznica , ale w przenośni wiem ze chodzi nam o szybkie i w miarę gruntowne mycie się ( całego ciała ) a tak w sumie interesujący temat i wiele podobnych zwrotów można przytoczyć z życia.
choćby
"ja mowie " w formie pisanej , powinno sie napisać ja pisze a nie "mowie "
ewus - 26-11-2018
A ja mam wannę ale zawsze idę się wykąpać POD prysznic ooo (bo mam ruchomą "słuchawkę" na długim wężu)

spotkałam się też ze zwrotem "idę się wyprysznicować"
hogan - 26-11-2018
Martinku, używam akurat zwrotu, że piszę a jak mówię, to mówię :lol:
Ewuniu, to dobre określenie "pod prysznic" ale co tam robisz? Stoisz pod nim i wychodzisz? :lol: