Polski język jest trudny -
bonaparte - 22-09-2018
Dla przykładu zdanie:
"Nigdy nie lubiłem kotów"
Jak go przetłumaczyć na angielski to znaczy zupełnie co innego.
"Zawsze nie lubiłem kotów" brzmiało by bardziej zrozumiale dla obcokrajowca, ale tak się nie mówi.
RE: Polski język jest trudny -
hogan - 22-09-2018
Sądzę, że w żadnym języku obcym nie da się identycznie przetłumaczyć, no ale ogólnie wedle statystyk, język
polski jest na drugim miejscu po chińskim jako najtrudniejsze języki do nauczenia się.
W niemieckim prosty pierwszy, lepszy przykład powiemy "chodź do dom"- brak odmian
A w polskim powiemy "chodź do domu".
Albo brzydkie słowo "gówno"(z niem. Scheiße)
Jak powiemy w niemieckim "Scheiße legal"
To oznacza u nich jak by przetłumaczył na polski "wszystko jedno".
A jak konkretnie na polski z niemieckiego by przetłumaczył, to by oznaczało"legalne gówno" albo jeszcze bardziej
prawidłowo, było by to "gówno legalne".
Tak jak by w niemieckim, gówno oznaczało całkiem co innego, bo drugi przykład:
W niemieckim:
in der Scheiße sitzen
W polskim to samo oznacza:
znajdować się/ znaleźć/być się w kropce
Ale używane jest też "gówno" w języku niemieckim dosłownie i tu np.:
steht die Scheiße bis zum Hals
Na polski będzie:
ktoś tkwi po uszy w gównie
czy też tkwić/ twki po uszy w gównie.
I w zasadzie, to też nie jest dosłowne tłumaczenie, bo "hals" nie oznacza "kropki" a gardło.
To byłby prawidłowo: "Gówno stoi w gardle" a po niemieckiej pisowni dokłądniej tłumacząc na polski, brzmiałoby:
"Stoi gówno o tu w gardle".
Wąsatka - 22-09-2018
Jimmy, mój angielski nie jest dobry.
Zawsze miałam problem z tymi ichnimi czasami przeszły, zaprzeszły...
Może najprościej w Past Simple?
bonaparte - 23-09-2018
Podobno Anglicy sami w praktyce posługują się tylko podstawowymi czasami, a reszta co uczą na kursach nie jest używana w języku mówionym.
martin - 23-09-2018
ciężko sie mówi w obcym języku jeśli się myśli w swoim , zresztą naprawdę w życiu codziennym , mowie potocznej zdarza się wiele nie porozumień na początku , na kursach wiele rzeczy uczą co w życiu codziennym jest nieprzydatne.
sama wymowa i akcentowanie niektórych słówek sprawia wiele nieporozumień , a nawet śmieszności , no cóż , ćwiczenia robią z ucznia mistrza , to chyba stara prawda .
hogan - 23-09-2018
Moja siostra ogółem uczyła się 7 lat j. niemieckiego ale jak przyjechała do mnie do Niemiec, to nic nie rozumiała
co Niemcy mówią a i sama nie umiała się z nimi porozumieć. Dodam, żeby nie było niedomówień, studia kończyła
na rozszerzonym niemieckim i była uczennicą z ocenami celującymi. W szkole nigdy nie uczą tego co trzeba.
martin - 23-09-2018
tak , życie wystawia nam oceny lecz nie daje dyplomu , wiec trzeba pogodzić naukę z życiem codziennym .
ewus - 24-09-2018
Dokładnie tak samo mam jak siostra Izy. Uczyłam się niemieckiego wiele lat, zdawałam maturę pisemną i ustną, do tego egzamin zawodowy w tym języku a jak miałam styczność z Niemcem to totalna abstrakcja. Dużo jest też wina tego, że używamy gwary. Anglicy używają skrótów, mają swoje słówka, których w szkole nie poznasz. Tak samo Niemcy. Z resztą, kochani nie oszukujmy się, nasza piękna ojczyzna jest taka sama, pogadaj z "Górolem", Ślązakiem czy Kaszubem. Jeśli zaczną lecieć swoją gwarą to za nic w świecie nie ogarniesz co do Ciebie mówią. Tak samo jest w innych krajach