Kordialne
Cytryna do piekarnika - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Kuchnia (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=47)
+---- Dział: Inne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=68)
+---- Wątek: Cytryna do piekarnika (/showthread.php?tid=4600)

Strony: 1 2

Cytryna do piekarnika - hogan - 30-08-2018

Zacznijmy od określenia problemu, z którym praktycznie każdy z nas zmaga się od czasu do czasu: muszki owocowe.
Wystarczy, że pojawi się jedna sztuka, by w mgnieniu oka rozmnożyła się w tuziny. Ich obecność jest problemem zwłaszcza latem, gdyż muszki owocowe zdecydowanie wolą cieplejsze temperatury.
Po chwili powodują, że w domu masz poczucie brudu i co najgorsze, muszki trudno jest wytępić. Przynajmniej tak mi się wydawało. Poznałam jednak pewien stary i niedrogi sposób na pozbycie się muszek z domu.

Aby wprowadzić ten sposób na muszki w życie potrzebujesz jedynie cytryny i piekarnika.
Po pierwsze musisz rozciąć cytrynę na pół.
Następnie połóż połówki cytryny w piekarniku.

Co dalej? Po prostu zostaw drzwi od piekarnika otwarte przez całą noc.
Rano, gdy udasz się do kuchni, zobaczysz, że wszystkie muszki będą przy piekarniku.
Zwabił je tam oczywiście charakterystyczny zapach cytryny.
Teraz musisz tylko otworzyć piekarnik i wpuścić muszki do środka. Teraz włącz na kila minut piekarnik.

Poczekaj aż piekarnik się ochłodzi i wyjmij cytryny. Wytrzyj spód piekarnika. Nie dość, że pozbędziesz się w ten sposób wszystkich muszek owocowych, to dodatkowo w domu będzie przyjemnie pachniało.

Genialne, prawda?

RE: Cytryna do piekarnika - basienka28 - 30-08-2018

Pomysł niezły, muszę wypróbować.
Ja wabię muszki inaczej. Do butelki lub słoika wlewam wodę, wrzucam kilka kawałków owocu (obojętnie jaki, najlepiej mocno dojrzały). Zasłaniam otwór butelki folią, zabezpieczam gumką recepturką. W folii nakłuwam małe dziurki, tak żeby zapach zwabił muszki i tam weszły, ale żeby nie dały rady już wyjść. Później wystarczy wylać wodę do kanalizacji i sprawa załatwiona, niestety na chwilę. Bo jak tylko jakiś owoc zostanie na wierzchu to pojawia się nowa chmara. Próbowałam różnych odstraszaczy, podobne nie lubią zapachu goździka, niestety nie znalazłam żadnego skutecznego sposobu, żeby się nie pojawiały. Może ktoś coś ma skutecznego.

Pozdrawiam

RE: Cytryna do piekarnika - hogan - 30-08-2018

Gdzieś na forum był wątek o zwalczaniu meszek. Jak znajdę to podam link.

RE: Cytryna do piekarnika - hogan - 30-08-2018

Znalazłam ale za bardzo porad tam nie ma
http://kordialne.cba.pl/showthread.php?tid=4104

RE: Cytryna do piekarnika - Siwy - 31-08-2018

Cytat:Co dalej? Po prostu zostaw drzwi od piekarnika otwarte przez całą noc.
Rano, gdy udasz się do kuchni, zobaczysz, że wszystkie muszki będą przy piekarniku.
Zwabił je tam oczywiście charakterystyczny zapach cytryny.
Teraz musisz tylko otworzyć piekarnik i wpuścić muszki do środka. Teraz włącz na kila minut piekarnik.

Nie rozumiem? Jak otworzyć otwarte drzwi? Co innego wyważyć. To jest często praktykowane.
Pytam się, bo temat trafiony w dziesiątkę, albo nawet setkę. Walcze z tymi potworami i ponoszę nieustanne klęski.
Nawet odkurzaczem je dziś(wczoraj) tępiłem.

RE: Cytryna do piekarnika - hogan - 31-08-2018

Faktycznie jest tam błąd. Piekarnik trzeba otworzyć na noc a rano zamknąć i włączyć.

Tylko uwaga! To działa tylko na meszki owocówki, na te inne działa odpychająco.
Trzeba więc wybadać jakie meszki "goszczą" u nas w domu.

Znalazłam w necie jeszcze 6 porad, oto one:

1. Pułapka z owocami - do niedużej, najlepiej jak najbardziej płaskiej miski lub innego pojemnika wkładamy kawałki owoców. Dobrze sprawdzają się jabłka, a szczególnie ich skórki, gdyż zawierają duże ilości dzikich drożdży. Następnie owy pojemnik bardzo dokładnie przykrywamy folią, która musi być mocno napięta. Wykałaczką lub widelcem z niedużymi zębami robimy w foli kilka - kilkanaście otworków. Zapach owoców będzie przyciągał muszki owocówki, które wchodząc przez dziurki, z racji swojej gwałtownej natury, nie będą potrafiły już przez nie wyjść.

2. Pułapka z octem - pomimo, iż również jest to pułapka, jej działanie jest inne. Do słoika lub innego pojemnika wlewamy jakieś 50 - 100 ml octu jabłkowego lub winnego oraz kilka kropel płynu do mycia naczyń i delikatnie mieszamy. Taka kombinacja niezwykle mocno przyciąga do siebie muszki owocówki, które dzięki lepkości płynu po prostu się w nim topią. Kilkanaście godzin wystarczy, aby złapać całe duże ich stado.

3. Pułapka z lejkiem - bierzemy wysoką butelkę plastikową, odcinamy jej górną część z szyjką i wyrzucamy. Do pozostałej części wrzucamy owoce, wlewamy sok lub inne wabiki na muszki. Bierzemy kartkę papieru, zwijamy ją w lejek, wkładamy do butelki i szczelnie przyklejamy. Metoda działania pułapki jest bardzo podobna do tej z punktu pierwszego, czyli muszki są najpierw wabione, po czym nie są w stanie wylecieć. Jeżeli do butelki wlejemy ocet winny lub jabłkowy i wymieszany z płynem do mycia naczyń, uzyskamy niezwykle skuteczne połączenie dwóch pierwszych pułapek.

4. Wciąganie muszek odkurzaczem - metoda łatwa i szybka. Jesteśmy w stanie wyłapać dużo muszek, jednak z racji ich dość szybkiego lotu, szczególnie kiedy są przestraszone, może być nam trudno wciągnąć wszystkie okazy.

5. Wciąganie muszek suszarką do włosów - metoda dużo bardziej pracochłonna, ale od razu uśmiercająca muszki owocówki. Suszarkę do włosów trzymamy odwrotnie, czyli tylną częścią w stronę owadów, które są zasysane i spalane przy przejściu przez rozgrzaną spiralę.

6. Środki chemiczne - niektóre są naprawdę skuteczne, ale pamiętajmy, by kupować takie, które można stosować w pobliżu jedzenia, gdyż właśnie tam najczęściej występują nasi nieproszeni goście. Do wyboru mamy kilka rodzajów chemicznego walczenia z muszkami - pułapki, spraye, elektryczne odstraszacze, płytki oraz lepy. Ich skuteczność jest różna, podobnie jak cena.

RE: Cytryna do piekarnika - bonaparte - 01-09-2018

Brutalnie.

RE: Cytryna do piekarnika - hogan - 01-09-2018

Może być nie brutalnie z meszkami w buzi i w nosie i uszach podczas snu ubawa2

RE: Cytryna do piekarnika - Siwy - 01-09-2018

To z tym octem i płynem do mycia naczyń to lipa.
Tylko trzy mi się utopiły, od rana.

RE: Cytryna do piekarnika - hogan - 01-09-2018

Niekoniecznie, może to być inny rodzaj meszki. ubawa