Roślinka na gryzonie :) -
ewus - 01-08-2018
Masz piękny ogród a jego estetykę psują niechciane kopce kreta?
Chcesz mieć piękne kwiaty, krzewy by cieszyły oko a cały Twój wysiłek idzie na marne bo w ziemi masz nieprzyjazne gryzonie, które obgryzają korzenie?
Jest na to sposób (sprawdzony)
Jako, że mieszkam obok dość flejowatego sąsiada, który nie dba o czystość na swojej działce a wręcz stwarza idealne warunki na mnożenie się uciążliwych gryzoni musiałam znaleźć coś, co skutecznie ochroni moje rośliny. Z racji tego, że z roku na rok mój ogród powiększa się o nowe rośliny, na które poluję miesiącami to miałam coraz większe problemy z nornicami. Sami wiecie jak przykre jest przyglądanie się umieraniu kolejnych krzaków, prawda?
Kilka lat temu znalazłam na to sposób. Przede wszystkim teraz kwiaty cebulowe, tj. Lilie (wszelkiej maści-drzewiaste, trąbkowe, azjatyckie,itp) mieczyki i inne sadzę w doniczkach. Mam sporo starych donic po tujach (ach dziękuję Ci sąsiedzie, że byłeś tak dobry i rozdawałeś niepotrzebne donice) zasypuję je mieszanką ziemi i w to wkładam cebule, przysypuję etc (wiadomo jak wygląda sadzenie) następnie w wybranych miejscach wykopuję dziury i wkładam w nie donice tak, żeby delikatnie wystawały nad gruntem. Jest to ochrona cebuli właśnie przed gryzoniami (jeszcze żadna roślina w donicy mi nie umarła, więc wnioskuję, że działa) ale, żeby mieć spokój i czysto w ogrodzie wystarczy tylko mała roślinka. Bardzo ładna. Ma magiczną moc przepędzania kretów, nornic, myszy i innych żyjątek pod ziemią, których niekoniecznie chcemy widzieć w naszym królestwie.
https://galeria.swiatkwiatow.pl/rozpozna...-3226.html
Wilczomlecz groszkowy, z tego co widzę są różne odmiany. Ja mam akurat tę ze zdjęcia i szczerze polecam. Mam spokój z kretami i innymi gryzoniami. W końcu mogę cieszyć się kwiatami bez obaw, że z dnia na dzień któregoś ubędzie

Jeśli ktoś szuka to polecam wypróbować
RE: Roślinka na gryzonie :) -
hogan - 01-08-2018
A to ja mam takie rośliny, nie ten gatunek ale jest z innej odmiany i pewnie dlatego nie mam gryzoni ale myszy są!

Tylko, że ja mówię, że myszki są tam, gdzie jest dobre gospodarstwo a szczury, gdzie niechlujstwo.
karbon - 02-08-2018
Jak zaczną kopać to posadzę. Dzięki za poradę.
ewus - 02-08-2018
Izek szczury mogą być gratis od sąsiada. Niestety teraz ja mam ten problem. Za nic w świecie nie mam pojęcia czym to zlikwidować, mam szopkę w której są jakieś "graty" do pielęgnacji ogrodu. Wyobraź sobie, ostatnio nie mogłam otworzyć drzwi

Okazało się, że przeżarły beton i jest pełno ziemi i wszystkiego co wydarły do góry. Nie wiem co mam zrobić z tym człowiekiem ale tam jest wylęgarnia wszystkiego... Pomijam, że krzaczory trawska i badyle tworzą prawdziwy busz i siedzi w tym wszystko co możliwe, przez węże, lisy (mają tam norę) ale też właśnie szczury. Już się zastanawiam, czy po prostu nie poszczuć go policją. Nic nie pomaga. Na podwórku istny cyrk i tylko zrobić kupkę na środku. Ręce opadają. On ma syf a wszystkie gryzonie się rozchodzą po kolejnych posesjach. Nie ma rady na dziada...
hogan - 02-08-2018
Wieki temu toczyłam walkę ze szczurami... przegrałam i musiałam się wyprowadzić.
Wszystko robiłam co tylko możliwe. Sypałam pobite szkło z butelek w szpary między deskami w podłodze, to
się bezczelnie na mnie patrzył jak zaświeciłam latarką... i tak patrzył mi w oczy do góry a tylnymi łapami
zagrzebywał piachem te szkło potłuczone.
Mokry beton z trutką dawałam do żarcia... a gdzie tam, nie ruszyły.
Płyty z blachy przybijałam do podłogi, to wgryzały się gdzieś bokami.
Przyprowadził mi sąsiad kota... zabiły go!
Preparaty, łapki i żadne kostki nie skutkowały.
ewus - 03-08-2018
No jest tragedia. Przez jednego syfiarza cierpią inni dookoła. Szlag mnie już trafia
hogan - 03-08-2018
Na podłogę możesz jedynie tak jak ja, blachę przybijać.
ewus - 03-08-2018
Musiałabym całą szopę w blachę okuć
hogan - 03-08-2018
Tak właśnie u mnie wyglądała podłoga w mieszkaniu :zdziwienieke:
ewus - 06-08-2018
Masakra...