Kosmos kto poleci ? -
Zuzanna - 08-03-2018
Chcesz lecieć na Słońce? NASA szuka chętnych
dzisiaj 12:07
Kilka klików i nasze nazwisko może polecieć wprost na Słońce. Nazwisko każdej osoby, która zarejestruje się na stronie NASA, zostanie zapisane na karcie pamięci, a ta na pokładzie sondy Solar Probe, ruszy w stronę naszej gwiazdy.
Foto: ShutterstockSłońce czeka na śmiałków
1‹ wróć
Misja ma ruszyć już w lecie, więc czasu pozostało niewiele. Sonda ma wykonać pomiary wewnątrz korony słonecznej. Będzie badał także mechanizmy, które stoją za powstawaniem wiatru słonecznego.
Solar Probe będzie musiała znosić temperatury, które mogą sięgać nawet 1500 stopni Celsjusza. Dzięki osłonie termicznej z węglowych kompozytów sonda będzie mogła zbliżyć się do Słońca na niewyobrażalnie (w skali kosmosu oczywiście) małą odległość.
To Słońce, które stanowi śmiertelne zagrożenie dla konstrukcji, będzie jedynym źródłem energii dla Solar Probe. Wszystko dzięki ogniwom słonecznym. A oprócz labiryntów kabli, nowoczesnych systemów i konstrukcji, w sondzie znajdzie się też karta pamięci. Na niej z kolei zostaną zapisane nazwiska wszystkich osób, które wypełnią krótki kwestionariusz na stronie amerykańskiej agencji. Czasu jest niewiele, bo już 27 kwietnia lista zostanie zamknięta.
(Nie wiem ,gdzie zamieścić tą informację ,lecz podyskutować można ...) Czy można umieszczać takie informacje ?
RE: Kosmos kto poleci ? -
hogan - 08-03-2018
A dlaczego niby nie można podawać takich informacji?

Te informacje pochodzą z oficjalnej strony NASA, publicznej a więc wszystko jest w porządku.
17 stycznia były próby testu termicznego wyruszenia sondy w warunkach takich samych , jakie panują na Słońcu czy w pobliżu Słońca.
https://blogs.nasa.gov/parkersolarprobe/
bonaparte - 08-03-2018
Jakby mi dobrze zapłacili to bym poleciał.
Siwy - 08-03-2018
(08-03-2018, 18:59 )bonaparte napisał(a): Jakby mi dobrze zapłacili to bym poleciał.
To chyba zainteresowany płaci?
Bo koszty umieszczeniem nazwiska etc jakieś są. To i prestiż kosztuje. zatem ja sobie odpuszczę.
Może bliższa wycieczka się trafi :zeg31:
PS
Nic o płaceniu nie pisze. Wystarczy się zarejestrować.
ro_bot - 08-03-2018
Do wnętrza Ziemi bym poleciał.Doznania porównywalne a jednak trochę taniej.
Wąsatka - 09-03-2018
Plamy na słońcu pooglądać z bliska? Tylko nazwisko nie ma oczu, no i opaliłabym się (znaczy spaliła) za bardzo. Przestałabym być bladą niewiastą.
Tak poważnie, gdzie zostanie umieszczona karta, bo na słońcu chyba się stopi?
karbon - 10-03-2018
Na samobójcze misje się nie pisze...
ro_bot - 11-03-2018
Czasem spoglądam na Słońce przez maskę spawalniczą.Tak dla wyluzowania.
I nawet podziwiam je,że mimo tych plam poświeci nam jeszcze jakieś pięć milionów lat.