Kordialne
Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Kuchnia (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=47)
+---- Dział: Inne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=68)
+---- Wątek: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? (/showthread.php?tid=4102)

Strony: 1 2 3

Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - hogan - 05-03-2018

Dlaczego ludzie, mimo że zdają sobie sprawę jakie to bomby kaloryczne, bo nafaszerowane chemią, kupują(wydają kasę)
i dodają do różnych potraw?
Nie potrafię tego zrozumieć, bo na przykład, przyprawy można ziołowe samemu na parapecie w doniczkach wyhodować.
A zamiast kostki, jak chcemy aby zupa nie była tłusta, dodać kawałek chudego mięsa z kurczaka i świeże warzywa.
Idą na łatwiznę, czy uważają, że bez tego nie da się gotować?

Przyznaję, że też przez lata kiedyś używałam takich wynalazków i myślę, że dziś cierpię między innymi z tego powodu.
Nadwaga, problemy z żołądkiem, wątrobą i pewnie też z trzustką. Dodatkowo, nerki nie przetwarzają takich dodatków
i to wszystko gdzieś tam osiada i też powoduje poważne problemy.

Przecież można kupić warzywa, zetrzeć na tarce, zasuszyć i będziemy mieli "warzywko". To akurat może być przydatne
gdy się spieszymy z przyrządzeniem jedzenia albo akurat nie mamy czasu na zrobienie zakupów.
Możemy też warzywa zamrozić i takie z pewnością też są zdrowsze, niż te zmielone kupne z niewiadome jakim składem.
Kiedyś mroziłam utarte warzywa w kostkach lodu, w takich pojemnikach plastykowych na lód wielokrotnego użytku.
Brałam jedną kostkę na zupę i wystarczyło.

RE: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - Siwy - 05-03-2018

Kostka się szybko rozpuszcza. Sam dawałem. Ale tylko ludziom, tzn do zupy dla ludzi. Piesków mi było szkoda, im nie serwowałem tego rarytasu.

RE: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - hogan - 05-03-2018

Czy mam to na poważnie przyjąć?

Co. No tak robiłem. Dawałem do pomidorówki skrzydełka. ale i kostki rosołowe pomidorowe, do żurku inne. Natomiast psicom nie. Same kości, mięso itp. Chemii nie dawałem, bo jestem wrażliwy baardzo. Poważnie piszę.

RE: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - hogan - 05-03-2018

Skoro wiedziałeś, że to nie jest zdrowe, to dlaczego ludziom dodawałeś to do zup? ubawa

Teraz jak dla piesów gotuje też żadnej kostki rosołowej, czy wegety lub innego badziewia nie daje.
[post jeden pod drugim jednego Użytkownika, łączą się jeśli nie upłynie 10 minut]
(05-03-2018, 23:02 )hogan napisał(a):  Skoro wiedziałeś, że to nie jest zdrowe, to dlaczego ludziom dodawałeś to do zup? ubawa

Bo ludzie i tak pójdą do nieba, a podobno psice nie

RE: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - hogan - 06-03-2018

Straszny tłok w tym niebie będzie :zdziwienieke:

RE: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - Wąsatka - 06-03-2018

Po trzykroć wygoda, ale i koszty. Co z tego, że ludzie są świadomi? A papierosy są zdrowe, cukier w nadmiarze itd.?
Powiem Ci Hogan, że z tymi warzywami bywa różnie. Niestety mieszkając na północy, kupując warzywa na targu od rolników, często miałam sensacje. Na południu tego nie mam.

RE: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - hogan - 06-03-2018

Koszty? zhm 

Jedno opakowanie kostek ile kosztuje? Ze dwa złote(6 kostek= 6x zupa)?

Jak kupisz 1x marchewkę, 1x seler, 1x pora, 1x pietruszkę i wszystko utrzesz i wysuszysz, to będziesz miała
około powiedzmy tak w przybliżeniu, bo ciężko to wyliczyć ale z 30 takich kostek= 30x zupa albo i więcej.
Oszczędzasz sporo.

Co do czasu(wygody), rozumiem ale na zdrowiu się traci.

A smak? Przecież taka kostka chemią śmierdzi. wsydzamsie

Z warzywami wiem, że bywa różnie lecz można dowiedzieć się na czym były uprawiane, tego wymaga się od producenta
i każda też ekspedientka musi to wiedzieć w razie jak klient zapyta a jak nie wie, to do D taki sklep. ubawa

RE: Po co kostki rosołowe i przyprawy kupne? - karbon - 06-03-2018

(06-03-2018, 1:41 )hogan napisał(a):  ...Przecież taka kostka chemią śmierdzi. wsydzamsie
...

Bo w sklepach te kostki w złym dziale leżą. Powinni je kłaść z artykułami w dziale chemia gospodarcza.