Płaska Ziemia -
nanidek - 20-02-2018
Płaska ziemia- idiotyczna teoria czy raczej mądre stwierdzenie? W XXI w. są ludzie którzy twierdzą, że ziemia jest płaska, mają racje?
Warto zwrócić uwagę, że już sam Pitagoras VI w. p.n.e zaczął mówić o kulistości ziemi, a udowodnił to Arystoteles IV w p.n.e. Tak samo też grawitacja by na to nie pozwoliła. A zresztą jakby ziemia była płaska to na samym końcu moglibyśmy spaść :lol: .
RE: Płaska Ziemia -
Boldusia - 20-02-2018
Nie wiem, bo niby co ja wiem? Może i płaska jest ta nasza Ziemia?
Wprawdzie Kopernik w moim Olsztynie urzędował i nawet obliczył, i w książce" O obrotach sfer niebieskich',
udowodnił nie tylko że nasza planeta to wokół własnej osi śmiga i Słońca też, ale też nie jest płaska- kształt owalu ma.
A czemu nie spadamy- przyciąganie ziemskie jest. Ale może i Mikołaj racji to wcale nie miał?
nanidek - 20-02-2018
Nie wiadomo kto ma racje i możliwie nigdy się nie dowiemy. Może i Mikołaj się pomylił, każdy może się pomylić. No, ale widząc co ludzie piszą w internecie to tragedia. A zresztą nikt matematycznie nie potwierdził płaskości ziemi.
hogan - 20-02-2018
Ziemia nie jest płaska a ludzie wiecznie głupoty wypisują, szukając taniej sensacji.
Ziemia różni się od innych planet, to prawda, jednak są takie cechy, które charakteryzują wszystkie.
Innymi słowy: skoro odkryliśmy tyle planet, w różnych lokalizacjach i biorąc pod uwagę różne kryteria są one do siebie podobne, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że dotyczy to również naszej planety. Wszystkie przeprowadzone przez nas obserwacje pokazały, że planety są kuliste
W 1610 roku Galileusz zaobserwował, że satelity Jowisza obracają się wokół niego. Opisał je jako "małe planety obracające się wokół większej". Zobaczył również, że inne ciała niebieskie (Jowisz, Neptun, a później również Wenus) są krągłe i wszystkie krążą wokół Słońca.
Poza tym, jeżeli wbijesz patyk w ziemię, rzuci on cień. Cień będzie poruszał się wraz z mijającym czasem. W ten sposób funkcjonują na przykład zegary słoneczne. Jeżeli Ziemia byłaby płaska, wtedy dwa patyki postawione w dwóch różnych miejscach rzucałyby dokładnie taki sam cień. Wniosek jest prosty - ziemia musi być okrągła.
Na podstawie tego eksperymentu żyjący w starożytności Eratostenes dość dokładnie wyliczył obwód naszej planety.
ro_bot - 20-02-2018
Zaczynam się zastanawiać,czy zdjęcia robione z kosmosu to nie jakiś fotomontaż albo insze oszustwo...
Cytat:W XXI w. są ludzie którzy twierdzą, że ziemia jest płaska
Cytat:Niechaj, kogo wiek zamroczy,
Chyląc ku ziemi poradlone czoło,
Takie widzi świata koło,
Jakie tępemi zakreśla oczy.
Zuzanna - 20-02-2018
Kto takie głupoty wygaduje :wysmiewaacz: zdjęcie robione niedawno :wink: Aparat sony 50 krotny zoom
bonaparte - 21-02-2018
Może się to wydawać głupie, ale według mnie jest to dosyć ciekawa zabawa, dowodzenie czegoś co wiadomo że jest skazane na porażkę. Taka intelektualna gra.
Dzisiaj wystarczy polecieć w kosmos i widac jaka jest ziemia.
Kiedyś uczeni dowieść musieli tego na podstawie różnych wyliczeń.
Zuzanna - 21-02-2018
Nie trzeba w kosmos lecieć wystarczy samolotem lecieć na odpowiedniej wysokości i widać ,że ziemia jest okrągła ....
To trochę śmieszny temat na dzisiejsze czasy ,gdy prawie wszystko jest pokazywane i udowodnione ....
nanidek - 21-02-2018
Zuzanno ta płaska ziemia to nie mój wymysł :zdziwienieke: . Ja tylko pisze to co tam ludzie twierdzą. I oni myślą że zdjęcia z okrągłą ziemią to photoshop.
Zuzanna - 21-02-2018
(21-02-2018, 19:02 )nanidek napisał(a): Zuzanno ta płaska ziemia to nie mój wymysł :zdziwienieke: . Ja tylko pisze to co tam ludzie twierdzą. I oni myślą że zdjęcia z okrągłą ziemią to photoshop.
Wiem, nie traktuje tego poważnie