Brudy w pępku -
hogan - 24-09-2017
Brudy w pępku
Tym mianem określa się włókna i włosy akumulujące się w pępku. Przez wiele lat spekulowano na temat ich pochodzenia, ale dopiero w 2001 roku dr Karl Kruszelnicki z Uniwersytetu w Sydney w Australii przeprowadził systematyczne badania, które doprowadziły do zrozumienia tego zjawiska:
- brudy w pępku składają się głównie z włókien z ubioru zmieszanego z komórkami skóry oraz z włosami,
- przeciwnie do początkowych hipotez, brudy migrują do góry (od bielizny), a nie do dołu (z koszul, bluzek czy podkoszulek); ten kierunek jest wynikiem tarcia włosków skóry o majtki,
- kobiety mają mniej brudów w pępku, ponieważ ich włoski są delikatniejsze i krótsze; odwrotnie wygląda sytuacja u starszych mężczyzn, którzy maja ostrzejsze i liczniejsze włosy,
- charakterystyczne niebieskie zabarwienie brudów w pępku jest związane z niebieskimi włóknami często występującymi w odzieży,
- brudy w pępku nie stwarzają żadnego zagrożenia dla zdrowia człowieka.
A tak w ogóle, wyobrażacie sobie brzuch bez pępka?
RE: Brudy w pępku -
Wąsatka - 24-09-2017
Brzuch bez pępka? Nie, chyba że usunięty operacyjnie.
Myję regularnie.
hogan - 24-09-2017
Każdy myje ale brudy i tak zawsze tam będą, co udowodnili Ci naukowcy o których pisałam
w pierwszym poście.
Siwy - 24-09-2017
No i co mam z tym pępkiem zrobić?
Może zakleić butaprenem?
Albo jakiś tamponik przyklejać i zmieniać raz dziennie.
hogan - 24-09-2017
To odpowiedz chociaż, czy wyobrażasz sobie brzuch bez pępka? :lol:
Ja nie wyobrażam sobie, albo inaczej!
Nie chciałabym być bez pępka.
Siwy - 28-09-2017
(24-09-2017, 8:51 )hogan napisał(a): To odpowiedz chociaż, czy wyobrażasz sobie brzuch bez pępka? :lol:
Ja nie wyobrażam sobie, albo inaczej!
Nie chciałabym być bez pępka.
Pewnie że sobie wyobrażam. Wielki myśliciel i uczony radziecki, ojciec grzybek stwierdził że to ci co w wyniku In Vitro się zmaterializowali tak mają. I jeszcze coś, ale nie dosłyszałem
hogan - 28-09-2017
Tak mają, czyli że pępka nie mają?
A no to całe szczęście, ja nie jestem z metody in vitro :lol:
bonaparte - 28-09-2017
Za badania nad tym chyba ktoś dostał antynobla.
hogan - 28-09-2017
Nie bagatelizowałabym takich rzeczy, bo dla przykładu, siostra cioteczna mojej mamy, zmarła od mikroskopijnej drzazgi.
karbon - 03-10-2017
A ta drzazga gdzie się dostała? Gdzie zrobiła ognisko zapalne czy coś w tym stylu?