Kordialne
Kosmiczne kolejki - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Kosmiczne kolejki (/showthread.php?tid=3238)

Kosmiczne kolejki - FigGa - 19-06-2017

Mój tata ma problemy z bardzo wysokim ciśnieniem. Dostał więc od lekarki pierwszego kontaktu skierowanie do kardiologa. Wiecie co się okazało? Że na fundusz zdrowia miejsce jest dopiero w drugiej połowie 2018 roku! 

Prywatni oczywiście wizyta może zostać zrealizowana szybciej. 

Nie rozumiem jednej rzeczy. Skoro prywatnie ma czas przyjąć pacjenta szybciej to dlaczego na fundusz już nie? OK, ja rozumiem, że oni mają na to przeznaczone jakieś fundusze itd. ale to nie pojęte, żeby były aż takie rozbieżności w terminach!

RE: Kosmiczne kolejki - hogan - 19-06-2017

Taka różnica w terminach, jest mi zupełnie zrozumiała. Płacisz to masz, nie płacisz, to czekasz.
Zastanawia mnie co innego i to nie jest mi zrozumiałe, że teraz za większość państwowych usług się płaci a mimo to, się czeka.

RE: Kosmiczne kolejki - FigGa - 19-06-2017

chcą wprwadzić żeby wszytko było płatne

Raczej chcą, wszystko sprywatyzować i ja jestem za tym aby tak zrobili, bo ceny u prywatnych lekarzy
spadną co najmniej o połowę, bo każdy będzie płacił a nie tylko 20% ludności w Polsce i każdy sprawiedliwie będzie
leczony a nie po znajomości lub wedle grubszego portfela.

RE: Kosmiczne kolejki - FigGa - 19-06-2017

no jest coś w tym co piszesz.

Wizyty, specjaliści, gabinety, metody leczenia, wszystko będzie o wiele tańsze, bo podzielone po równo na wszystkich.
Jednakże, z pewnością ubożsi, będą się temu sprzeciwiali, bo dziś, nie stać ich nawet na leki a co dopiero na wszystkie
wizyty... no ale przyzwyczają się. W Niemczech od dawna tak działa służba zdrowia i nie ma z tym problemu. ubawa

RE: Kosmiczne kolejki - FigGa - 20-06-2017

no własnie dobie to pomyślałam, ze jak zapłace za lekarza, to za co kupię leki ?

RE: Kosmiczne kolejki - hogan - 20-06-2017

Leki też by były tańsze, bo wyobraź sobie taki przykład:

Dziś, ktoś płaci prywatnie 100 za samą wizytę, plus różne płatne konsultacje, plus badania też odpłatnie i leki na 100%.
Jak wszyscy by za wszystko płacili, to wtedy, wizyta, kosztowałaby na przykład 20 czy 10 zł, za czym idzie, ludzie, którzy
dziś korzystają tylko z prywaciarzy, płacili by mniej ale częściej też chodziliby do lekarzy i kupowali leki, itd.
A do tego, Ci co dziś, korzystają może raz na rok z usług lekarskich odpłatnie, też chodziliby częściej a więc też kupowaliby
więcej leków i to z wyższej półki a więc wszystko by się unormowało i przeciętnego Nowaka, też wtedy było stać na wizyty i leki.

Dziś jeden płaci za wszystko, powiedzmy 1000 zł a jak wszyscy by płacili, to trzeba te ceny, rozłożyć na choćby 20 osób.
Wyjdzie wtedy, że każdy za wszystko, może zapłaci z 50 zł. ubawa

RE: Kosmiczne kolejki - FigGa - 20-06-2017

może i racja