Kordialne
Problem z mówieniem u dziecka! - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Problem z mówieniem u dziecka! (/showthread.php?tid=3222)

Strony: 1 2

Problem z mówieniem u dziecka! - FigGa - 15-06-2017

Mój synek skończył już 5 lat i dalej pratycznie nic nie mówi, prócz mama, baba, dzidzia, łała (pies), jajo i czywiście słowo "nie". 
Chodze z nim o czywiście do logopedy i ostatanio usłyszałam od niego: ucho oraz nie ma (bo nie było herbaty w szklance już. 
Ma słabo rozwinięte mięsnie jezyka i na to mamy specjale ćwiczenia ponieważ regulanie chodziimy do logopedy. 
Pani logopeda powiedziała mi też takie coś iż Marcel nie rozwijał swojej mowy, bo nie czuł potrzeby mówienia, komunikowania się z innymi. 
i tu pytanie do Was: 

Jak kreatynie zachęcić dziecko do tego aby poczuł potrzebe mówienia. Próbowałam już udawać, że wcale nie rozumiem o co mu chodzi, ale wtedy tylko się obraża. próbowałam go też przekupić np. kupie ci coś ale pod warunkiem, że powiesz co chcesz. Nie chodzi o to, żeby zaczął od razu wyrażać swoje potrzeby wyraźnie, ale żeby w ogóle zaczął komunikować się, nawet na początku niewyaźnie. do tej poty pwszytko było ooooo albo eeee. 
Pytam go jak co było w przedszkolu, żeby opowiadał ale on wtedy wzrusza ramionami, że niby nie pamięta. i tak jest podobnie z wszytkimi rzeczami. 

Może Wy macie jakieś pomysły jak zachęcić dziecko do mówienia, bo mi się kończą pomysły a same ćwiczenia na rozwój mięsni języka też nie wystarczą.

RE: Problem z mówieniem u dziecka! - hogan - 15-06-2017

Musiałabym problem poznać od podszewki, czyli od jego narodzin a nawet z okresu ciąży czy Twego życia sprzed ciąży.
Wszystko może mieć swoje podłoże ale! Z natury ludzie mówią! Lepiej, gorzej, słabiej, mocniej, sepleniąc, jąkając się ale mówią!
Nie mówią, tylko niemowy a niemową Twój syn nie jest bo kilka słów mówi.
Są dwa wyjścia: zaakceptować obecny stan i odczekać aż sam zacznie mówić lub szukać źródła skąd się to wzięło.
Nauka mowy, moim zdaniem nic nie da, bo skoro on umie mówić lecz nie mówi, bo nie chce, to nauka w niczym mu nie pomoże.
Jednakże, jak ma opory w mówieniu, może być to na tle psychicznym a na tle psychicznym, może powstać taki problem
wtedy, gdy dziecko przeżyje szok emocjonalny. Jeśli wiesz o tym, że dziecko przeżyło taki szok, to nauka może przynieść
rezultaty, w co jednak, osobiście wątpię. Odczekałabym a skupiłabym się zupełnie na czym innym- na całkowitym poświęceniu
czasu dziecku, tak aby poczuł się bezpieczny i z wiekiem, zapomniał o czymś, co go blokuje.
Oczywiście, mogę się mylić, bo podkreślam! Aby zdiagnozować, musiałabym znać Twoje i Jego życie od podszewki.

RE: Problem z mówieniem u dziecka! - FigGa - 15-06-2017

to też do końca nie jest tak, że tylko nie chce mówić, bo jak już każe mu coś powtórzyć, to np. nie łączy samodzielnie sylab ani tym bardziej wyrazów (wyjątkiem jest tutaj baba cho! albo wlaśnie ostatanie nie ma)nie wymawia krowa tylko owa, albo na pytanie jak masz na imie odpowiada ael zamiast Marcel ... mówię - delikatne postępy są. to i tak dużo zwarzając na to, że wcześniej nic nie mówił. ale jak panie logopeda powiedziała musi poczuć potrzebę mówienia.

Jedno wiem na pewno, wyrośnie z tego paaluh

eh tak bardzo bym chciała ...

Jeszcze rok, może dwa... no przy największym uparciuchu, może trzy i będzie tak nadawał, że nieraz sama
powiesz: Przymkniesz się w końcu!  ubawa2
Daję Ci na to moje słowo!

za trzy lata to już bezie miał 8 ! będzie chodził juz doszkoły tylko do jakiej? bym musiała posłac go do specjalnej ...

Zadam Ci pytanie.
Czy uważasz, że jak dziecko jąka się, to musi chodzić do szkoły specjalnej?

ale słuchaj jak by się jąkał to pół biedy .... chodzi o to, że obca osoba go w tym momencie nie zrozumie.

RE: Problem z mówieniem u dziecka! - hogan - 16-06-2017

W szkole, nikt nie musi go rozumieć, to on musi rozumieć, co nauczyciel mówi i z pewnością, jest o wiele
więcej takich dzieci z zaburzeniami mowy i nie muszą chodzić do specjalnej szkoły.
Nie rób z niego "niedorozwojka" czy "upośledzonego"!  Takie dziecko, ma pełne prawo chodzenia
do normalnej szkoły. ends