Użycie ukrytych kamer jest legalne -
Siwy - 02-06-2017
Użycie ukrytych kamer jest legalne
Ukrycie kamer czy mikrofonów nie oznacza, że mamy do czynienia z podsłuchem i podglądem wymagającym np. zgody organów sprawiedliwości.
Jeśli z rodzaju występujących zagrożeń czy warunków miejscowych wynika, że uzyskamy zwiększenie bezpieczeństwa dzięki ukrytym kamerom czy mikrofonom, to możemy je zamontować. System taki jest interpretowany jako monitoring wizyjny lub akustyczny, a nie podgląd czy podsłuch.
W zależności od zastosowania wybranej kamery czy zespołu kamer, oczekiwanych efektów należy odpowiednio zamocować urządzenie. Może być w tym pomocna tablica 1.
![[Obrazek: 94292488907564065069.jpg]](https://www.hostmat.eu/images/94292488907564065069.jpg)
Ukryte kamery do zastosowań stacjonarnych mogą mieć różne kształty i wymiary. Najczęściej są ukryte w niewielkich przedmiotach, które nie kojarzą się z tego typu urządzeniem. Przykłady kamer ukrytych możemy zobaczyć na poniższych fotografiach.
Rys. 1. Kamera ukryta w czymś co przypomina czujkę wibracyjną
Rys. 2. Ukryta kamera współpracująca z czujką ruchu
Obecnie oferowane są ukryte kamery w zegarach, zegarkach ręcznych, atrapach kamieni, długopisach, kalkulatorach, breloczkach, a także kamery przystosowane do ukrycia w ubraniach i innych przedmiotach.
Miejscem ukrycia kamer może być mebel, firanka, obraz, kwiatek, zegar, jak i ozdoba na ścianie.
Stefan Jerzy Siudalski
specjalista do spraw ochrony
[email=https://pomiarywelektryce.pl/instalacje-elektryczne-271]https://pomiarywelektryce.pl/instalacje-elektryczne-271[/email]
RE: Użycie ukrytych kamer jest legalne -
hogan - 02-06-2017
To można, czy nie można stosować bo nie rozumiem, co oznacza "x", co oznacza "-" i co oznacza "opcja"?
ro_bot - 02-06-2017
Można inwigilować pracowników podczas wykonywania obowiązków służbowych,ale nie można w pomieszczeniach socjalnych.To tyle co do zakładów pracy.
Można też kamerować miejsca publiczne.
Ale jak taka kamerka obejmie posiadłość prywatną to jej instalator musi już zbierać pieniądze na bardzo dobrego papugę.
hogan - 02-06-2017
W takim razie to są jakieś głupie przepisy i nie ścisłe, bo:
- mogę kamerować własny sklep a nie mogę swojej posiadłości?
- jak sklep jest na terenie posiadłości(domu), to jak kamerować sklep?
- wielu ludzi ma nowoczesne judasze(wizjery) w drzwiach, które mają wmontowaną kamerę aby móc
nagrywać, kto do nas pukał pod naszą nieobecność lub też po to aby chronić przed złodziejami i co?
Nie wolno tego montować? U mnie w klatce trzy osoby mają(nie wiem jak na samej górze) i to znaczy, że
mają to nielegalnie?
Ech, ochrona i ich przepisy z du... wyjęte. :dashi:
bonaparte - 03-06-2017
W Austrii nie mozna miec nawet kamerki w samochodzie bo mozna dostać mandat kilkaset euro jak nie więcej.
Siwy - 03-06-2017
(02-06-2017, 21:18 )ro_bot napisał(a): Można inwigilować pracowników podczas wykonywania obowiązków służbowych,ale nie można w pomieszczeniach socjalnych.To tyle co do zakładów pracy.
Można też kamerować miejsca publiczne.
Ale jak taka kamerka obejmie posiadłość prywatną to jej instalator musi już zbierać pieniądze na bardzo dobrego papugę.
Coś tu nie teges. To posiadacz wideodomofonów, jak np ja mają ogniskowe w kamerkach zmieniać. Na krótkowidza?
Trzy posesje łapie i nie ma innej opcji.
Poza tym przypominam sobie reportaż w TV, gdzie sąsiad specjalnie skierował kamerę na posesje sąsiada i nic nie mogli mu zrobić.
Jeszcze jedno, czasem do spraw sądowych są wykorzystywane nagrania z kamer u tzw sąsiadów. Sklepy....,.prywatne posesje etc.
Napisałem sądowych, bo dowody pozyskane bezprawnie nie stanowią nic. O operacyjnych to nie pisze, bo wiadomo, że robią co chcą.
Tu są moje wątpliwości, bo na razie nie miałem czasu się dalej wgłębiać. Bazuje że autor, specjalista ochrony prawo zna w swojej branży.
Siwy - 03-06-2017
(02-06-2017, 20:39 )hogan napisał(a): To można, czy nie można stosować bo nie rozumiem, co oznacza "x", co oznacza "-" i co oznacza "opcja"?
Przeczytaj sobie raz jeszcze. X to sugestia że tak.
Ale na dole tabelki o zdrowym rozsądku autor pisze.Czyli robisz tak by było z sensem.
hogan - 03-06-2017
Odróżniam kreskę od iksa a na dole strony nie ma legendy znaków. Nie mam więc potrzeby czytania jeszcze raz, bo tam
nie ma nic do czytania, oprócz niewyjaśnionych znaków. Może Ty powinieneś za to, dokładnie się przyjrzeć?