Najlepsze muzea świata -
bonaparte - 04-02-2017
Muzeum Pergamońskie - Berlin
Muzeum, w którym Niemcy przechowują zabytki które naściągali z m.in Bliskiego Wschodu. Jest wielka kolekcja zabytków starożytnych.
Byłem tam bardzo dawno, w marcu jak będę Berlinie przy okazji odwiedzę jeszcze raz, bo to chyba najlepsze tego typu miejsce na świecie.
RE: Najlepsze muzea świata -
hogan - 04-02-2017
Też uznałabym powyższe muzeum za jedno z najlepszych pod względem eksponatów.
Dodałabym do listy najlepszych muzeów na świecie, muzeum Brytyjskie w Londynie.
Powstałe w 1753 roku Muzeum Brytyjskie jest teraz jednym z najsłynniejszych muzeów na świecie. Obiekt w swoich bogatych zbiorach gromadzi antyczne eksponaty z całego świata (7 milionów artefaktów, z czego 4 miliony wystawionych). Poza Muzeum Kairskim jest to największa i najbardziej wszechstronna wystawa starożytnych Egipcjan na świecie. Muzeum przyciąga ponad 6 milionów turystów rocznie.
bonaparte - 24-03-2017
Byłem niedawno ponownie w Muzeum Pergamon, i kiedyś zrobił na mnie większe wrażenie. Generalnie te muzea w Berlinie to teraz mi się średnie wydają w porównaniu z tym co widziałem np. w Budapeszcie czy Rzymie.
Niby jest dużo zabytków z Egiptu, Grecji i Rzymu, ale są one poukładane bez ładu i składu według mnie. Np. w Budapeszcie wszystko jest pokazane chronologicznie.
Sam Pergamon robi wrażenie, ale mało tam zwiedzania. Jest jeszcze muzeum sztuki arabskiej i to było coś oryginalnego.
bonaparte - 31-01-2018
Muzeum Narodowe w Krakowie.
Są dwie wystawy stałe tak zwane. Jedna militarna, pełno zbrój husarskich, mieczy i broni. Wszystko ułozone bez ładu skłądu trochę i brak ciekawych opisów.
Druga wystawa to artystyczne rzemieślnictwo to już ciekawe, bo niektóre rzeczy na prawdę ładne.
Jest też Dama z Łasiczką, trochę dziwne bo wydaje mi się że kiedyś był ten obraz w innym miejscu, obraz jak obraz, według mnie nie ma nic nadzwyczajnego w nim, chyba to że namalował go Leonardo Da Vinci. I poimyśleć że to najdroższy obraz w Polsce, szok
Miałem do wybory zobaczyć wystawę obrazów Wyspiąńskiego albo Dame z Łasiczką, wybrałem Damę z Łasiczką.
hogan - 31-01-2018
Ja wybrałabym Wyspiańskiego, lubię jego malarstwo
Tylko dziwi mnie jedna rzecz, że miałeś do wyboru cały zbiór obrazów Wyspiańskiego albo jeden Leonarda?
bonaparte - 31-01-2018
Tak, były w Muzeum w Krakowie dwie wystawy, to wybrałem Leonardo Da Vinci, w sumie mogłem odwiedzić to i to, ale bym musiał dopłacić
Z Muzeów w Polsce najlepsze jakie widziałem mimo wszystko Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku wszystko wykonane pierwszorzędnie i robiące wrażenie. Niby jest jakiś polityczny spór wokół tego muzeum i poluitycy w nim trochę grzebali, ale ja niczego nie zauważyłem.
Muzeum Narodowe we Wrocławiu też mi się podobało.
hogan - 31-01-2018
No ale Leonarda była tylko "Dama..."?
bonaparte - 31-01-2018
Tak tylko ten jeden obraz. Innych obrazów Leonarda nie ma w Polsce.
Za 10 zł możesz go zobaczyć a w cenie jest wejście na stałe wystawy.
hogan - 31-01-2018
W takim razie, porąbane te jakieś krakowskie wystawy, bo tam Wyspiańskiego pewnie dużo obrazów a tu tylko jeden.