Katolicyzm -
hogan - 06-08-2014
Jak uważacie... czy katolicyzm jest odpowiednią religią?
Co sądzicie o wyznawcach i kościele?
Zapraszam do kulturalnej wymiany zdań;*!
RE: Katolicyzm -
Siwy - 15-08-2014
Odpowiednią , na co odpowiednią??? czy pasuje do pory roku, garnituru, czy poziomu intelektualnego ???wykształcenia???
Wyznawcy, pewnie jak w wielu innych, przeróżni.
Roślinka - 15-08-2014
Nie wiem jaka religia jest odpowiednią, ale nie ma to dla mnie znaczenia..urodziłam się katoliczką i taką umrę

Nie jestem fanatyczką, ale nie mam zamiaru nic zmieniać
martin - 15-08-2014
Urodziłem się bez wiary i religii , rodzice narzucili mi katolicyzm chrześcijański chrzcząc mnie ( nie mam o to żadnych pretensji do nich ), jestem wierzącym , żaden kościół i odłam religijny oraz sekta nie ma wpływu na mnie i chciałbym aby tak pozostało do końca dni moich.
hogan - 15-08-2014
(15-08-2014, 2:09 )Siwy napisał(a): Odpowiednią , na co odpowiednią??? czy pasuje do pory roku, garnituru, czy poziomu intelektualnego ???wykształcenia???
Krzysiu, temat jest w dziale religijnym a więc wiadoma sprawą jest, że chodzi o odpowiednią do wyznawania.
Ja uważam, że katolicyzm nie jest odpowiednią religią bo mydlą ludziom oczy, nakazują przestrzegania tego, czego Bóg zakazuje a kto na pierwszym miejscu nie stawia Prawa Boskiego i tak zostanie potępiony.
O przykłady nieodpowiedniego zachowania kościoła katolickiego, nie pytajcie, bo jest tego cała masa.
I nie sugerujcie, że w każdej tak jest bo temat tyczy się WŁĄCZNIE religii katolickiej.
martin - 16-08-2014
Jakiś nowy styl prowadzenia dyskusji ???
Katolicyzm jest be i koniec ??
A która religia jest dobra ???
To ludzie tworzą religie a nie odwrotnie to ludzi należy krytykować i ich postepowanie oraz narzucanie zachowania się w sprawach tej czy innej religii.
Przecież to nie Bóg powymyślał te wszystkie bzdety religijne które w większości były stosowane i praktykowane jako pogańskie.
Katolicyzm i chrześcijaństwo się zmienia a religia muzułmańska mimo wszystko nie , nadal każe nosić szmaty na głowach zakrywać twarz , a kobiety są tratowane jak maszynki do rodzenia dzieci i zaspokojenia seksualnego.
hogan - 16-08-2014
Nie Martin, nie że jest bee ale co w niej jest dobrego a co złego i jak na razie, dobrego nie widzę nic.

To co każe przestrzegać kościół katolicki nie pochodzi od Boga, księża sami wymyślili wiele rzeczy i nakazują ich przestrzegania.
A która religia jest dobra, to o tym już proszę założyć nowy temat.
Roślinka - 16-08-2014
Co pochodzi od Boga to raczej nie wie żadna religia, nie mi o tym przesądzać..czy katolicyzm jest zły, też nie mi oceniać..wiem tylko, że wszyscy mamy jednego Boga, jakakolwiek by to nie była religia i jakby nie nazywano Boga
Siwy - 16-08-2014
Dobre na pewno i to z moich bezpośrednich obserwacji jest to że są Sakramenty które ludziom umierającym dają ogromne uspokojenie. To po prostu widać i dla mnie to jest wiele. Sam o nie dla moich bliskich umierających prosiłem i zapewne było by okrucieństwem z mojej strony gdybym tego nie zrobił.
Czyli Sakrament chorych, czy przyjęcie Najświętszego Sakramentu.
Roślinka - 16-08-2014
Widzisz Krzysiu, przypomniałeś mi coś

To prawda, byłam w dwóch takich przypadkach