Parzenie herbaty (wskazówki w przystępnej formie) -
Siwy - 16-01-2017
RE: Parzenie herbaty (wskazówki w przystępnej formie) -
hogan - 16-01-2017
Nie wiem co jest w filmiku ale widzę herbatę z torebki a więc nie żałuję, że nie oglądam, bo z torebki to są
odpady a nie herbata.
karbon - 16-01-2017
Masz rację że torebka nie powala jakością.
Osobiście z racji mojej pracy muszę często na szybko zaparzyć herbatę więc korzystam jednak z torebek. Już nie o samo parzenie chodzi a o mycie naczyń i takie tam. W trasie musi być na szybko. Więc jest nie zdrowo itd... Takie życie.
Wracając do tematu moim zdaniem bardzo dobre herbaty ekspresowe czyli w torebkach ma firma Ahmad Tea. Bardzo lubię herbatę Breakfast. Jedna z moich ulubionych. Wiem że to nie to samo co liściasta ale czasami nie ma czasu na zabawę.
To podobnie jak z kawą. Najsmaczniejsza jest jak ziarna (najczęściej Lavazza) wrzucę do piekarnika na trochę, potem zmielę na drobny pył i wtedy zaparzę. Aromat wręcz zwala z nóg. Tylko że nie zawsze jest na to czas.
Ostatnio tak robiłem Ale'Eko Cafe. Też całkiem smaczna i nie zakwasza organizmu. Jednak moim zdaniem lavazza jest nieco smaczniejsza.
hogan - 16-01-2017
Jak i tak pijesz w drodze niezdrową herbatę, to może jeszcze lepszym wyjściem, byłaby dla Ciebie, herbata granulowana
na przykład malinowa albo jaka inna. Masz wtedy kubek gorącej herbaty i smakowo smacznej ale też w zasadzie
nic nie warta jak te ekspresówki.

Za to masz mniej śmieci, bo nie musisz torebek wyrzucać a dodatkowo osad nie
osiada jak od zwykłych herbat.
karbon - 16-01-2017
Granulowana jeszcze bardziej przetworzona niż z torebki.
hogan - 16-01-2017
Wiem Karbonku, wspomniałam o tym w tamtym poście ale tak jak też napisałam, skoro i tak pijesz
niezdrowo to granulowana ma trzy plusy względem herbaty ekspresowej: mniej śmieci, lepszy
smak, wyraźniejszy może a nie lepszy, no i dodatkowo, cukru nie trzeba wozić, bo już jest słodka.