Kordialne
Najlepsze miejsca na wakacje - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: PASJA (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=32)
+--- Dział: Sport/ turystyka/ pojazdy (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=188)
+--- Wątek: Najlepsze miejsca na wakacje (/showthread.php?tid=2455)

Najlepsze miejsca na wakacje - bonaparte - 27-05-2016

Wskaze miejsca. A wy napiszcie czy tam byliscie i jakie wrazenia. 

Bulgaria - chcialbym tam pojechac w przyszlym roku, ale nie wiem czy przereklamowane?
Cyprr ponoc najbezpieczniejsze panstwo swiata. Tyle ze czesc wyspy okupuje Turcja
Turcja - na Wspanialym stuleciu Turczynki sa ladne

oczko

RE: Najlepsze miejsca na wakacje - hogan - 27-05-2016

Jak chodzi o całkowity ogół i pod moim względem, to Turcja, bo znam język, znam tereny, znam ludzi.
Tam czuję się jak w Polsce i dlatego tam w ślepo mogę jechać.
Oczywiście, w Turcji można bardzo dobrze porozumieć się po niemiecku, jak też częściowo po angielsku
ale są o wiele bardziej przyjaźnie nastawieni, jak ktoś rozmawia w ich języku. ubawa

RE: Najlepsze miejsca na wakacje - karbon - 27-05-2016

W Bułgarii nie byłem. Pewnie nie słusznie ale jakoś ten kraj przegrywa u mnie z innymi ze względu na brud. Jakoś tak mi się kojarzy z brakiem solidności itd... Ale brany jest u mnie pod uwagę jako kierunek wakacyjny.

Cypr: byłem bardzo dawno temu w Limassol. Piękna wyspa. Dosyć drogo jak na polską kieszeń ale znośnie. Ruch lewostronny o ile ktoś zamierza pojeździć autem z wypożyczalni to warto mieć to na uwadze. Ale auta w wypożyczalni mają inne tło tablic więc "lokalesi" uważają na ewentualny niefortunny manewr kierowcy przyzwyczajonego do jazdy prawostronnej. Wyspa wulkaniczna więc plaże głównie z szarym piaskiem. Żółty piasek natomiast jest na plażach w Pafos czy najbardziej znanym Ayia Napa. Warto wybrać się też w góry Trodos. Wspaniałe widoki.

Turcja: byłem wielokrotnie lecz tylko w jednym kurorcie Alanyi. Co prawda zwiedzałem okolice wypożyczonym autem czy też z wycieczką ale generalnie Turcja to duży kraj i do atrakcji turystycznych wszędzie jest raczej daleko. Mnóstwo do zwiedzania ale w upałach te wycieczki są raczej męczące. A dojazd kilkaset kilometrów nie kojarzy mi się z relaksem. Turcję kojarzę z całkiem dobrą kuchnią. Może nie jest tak dobra jak grecka ale prawie. Oczywiście w moim odczuciu bo ze smakami jest jak z modą. A propos mody to bardzo tanie są wyroby skórzane. Kupiłem tam sobie kurtkę szytą na miarę według wybranego wzoru i powiem szczerze że jakość pierwszorzędna. Tyle lat używana a nadal wygląda jak nowa. Wracając do kuchni to mają obłędnie smaczne desery, świetnie przyrządzają warzywa. Mięsa też radują podniebienie. W Alanyi plaża Kleopatry jest ok ale poza tą plażą trzeba uważać na kamienie w wodzie. Jest ich całkiem sporo. Ogólnie Turcja mi się bardzo podoba. Trzeba jednak wziąć pod uwagę konflikty zbrojne. Może okazać się że ten kierunek nie jest bezpieczny dla turysty.

RE: Najlepsze miejsca na wakacje - bonaparte - 28-05-2016

W sumie to mialem wlasnie jechac do Bulgarii. Ale w porownaniu do Grecji tam tak tanio wcale nie jest. Polacy w PRL tam jezdzili na wakacje i dlatego mają zle skojarzenia. A tak mysle ze tam jest nieźle.

RE: Najlepsze miejsca na wakacje - Siwy - 28-05-2016

(28-05-2016, 2:29 )bonaparte napisał(a):  W sumie to mialem wlasnie jechac do Bulgarii. Ale w porownaniu do Grecji tam tak tanio wcale nie jest. Polacy w PRL tam jezdzili na wakacje i dlatego mają zle skojarzenia. A tak mysle ze tam jest nieźle.

[Obrazek: balczik.jpg]

[Obrazek: z10230669Q.jpg]

Byłem w Bałcziku, mieszkaliśmy w takim domku na tym wzgórzu (chodząc po pokoju czuć było że jest pochylony). Fajnie, niczym w Grecji i widok miałem wprost na meczet.
No i okoliczne miasteczka i zabytki super. Kiedy bym tam z sentymentu wrócił.