Jimmy obliczył. -
Jimmy - 18-05-2016
Moi drodzy.Tak jak obiecałem założyłem temat dietetyczny dotyczący zawartości witamin i biopierwiastków w różnych produktach żywnościowych.Wmawia nam się,że warzywa i owoce są niezastąpionym źródłem witamin i biopierwiastków.Postanowiłem policzyć
ile trzeba zjeść danego produktu,aby zaspokoić dobowe ( dzienne ) zapotrzebowanie naszego organizmu na daną witaminę czy biopierwiastek.
Na razie wykonałem obliczenia tylko dla witaminy
"A",ale juz mogę podzielić sie z Wami swoimi spostrzeżeniami .
A zatem zaczynamy.
Razem obliczmy ile trzeba zjeść jabłek by zaspokoic dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę "A"
Dobowe zapotrzebowanie na witaminą A wynosi:
-kobiety 900 mikrogramów
-mężczyźni 1000 mikrogramów.
Zaczynamy od jabłek.Zawierają one 6,0 mikrogramów w witaminy A w 100 g jabłek.
'By obliczyć ile trzeba zjeść jabłek by dac organizmowi 900 czy 1000 mikrogramów należ ułożyć następującą proporcję
6mikrogr.wit.A w 100 gr.jabłek
900 mikrogr. A w x gr jabłek
Teraz mnożymy "na krzyż',a więc mnożymy 100 x 900.Otrzymujemy w wyniku 90 000.Tą liczbę dzielimy prze 6 i otrzymujemy 15000 gramów jabłek . Tyle właśnie kobieta musi zjeść jabłek by dać organizmowi 900 mikrogramów witaminy A. Oczywiście przeliczmy teraz 15.000 gramów na kilogramy.W tm celu 15.000 gramów dzielimy przez 1000 i otrzymujemy 15 kilogramów jabłek na dobę. Ilość jabłek na dobę dla mężczyzn liczymy tak samo tylko ,że przez 6 dzielimy 100 000 i otrzymujemy 16,6 kilograma jabłek.Czy jest ktoś w staniezjeść tyle jabłek dziennie ??
Ten sam algorytm stosujemy by wyliczyć ile trzeba zjeść innych owoców by pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminę "A"Nie będę juz powtarzał całego obleczenia,bo proporcja za każdym razem jest identyczna.Zmieniaja sie tylko dwie liczby.Ja juz wyliczyłem dabe dla wielu warzyw i owocóe .I tak np.
1) maliny
kobiety-20 kg/dobę
mężczyźni-25 kg/dobę
2) śliwki świeże
. kobiety-6,92 kg/dobę
. mężczyxni-7,69 kg/dobę
3)grapeifrut
.kobiety-0,9kg /dobę
.mężczyźni-1,09 kg/dobę
4)marchew
.kobiety-0,052kg/dobę
.mężczyźni-0,058kg/dobę
5)ogórki świeże
.kobiety-1,3 kg/dobę
mężczyźni-1,5kg/dobę.
Z tego co przedstawiłem powyżej niezbicie wynika,że marchew,czy ogórki są lepszym źródłem witaminy A niz sławione jabłka. Łatwiej bowiem jest zjeść o,052 kg marchwi na dobę lub 1,3 kg ogórkow na dobe niż 15 kg.jabłek na dobe.
Zrobiłem takie wyliczenia dla wielu owoców i warzyw,ale ograniczyłem sie tylko do kilku przykładów.Ale gdyby kogos interesowało ile trzeba zjeśc innych owoców czy warzyw by zaspokoic dobowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę "A" top oczywiście służę pomocą.
Jutro zrobie wyliczenia dotyczące jeszcze dla produktów zwierzęcych i witaminy "A".Wstawie je również do tego tematu.
W następnych dniach będę wykonywał takie same obliczenia dla wszystkich witamin i biopierwiastków.Tylko od Was zalezy czy będe te dane wstawiał na forum czy nie.
RE: Jimmy obliczył. -
rewind - 18-05-2016
Wstawiaj, takie konkrety zawsze sie przydadza

Sugeruje, abys zrobil to w formie np. takiej:
wit.A ile kg marchwi ile kg ogorka ile kg innych owocow
Bedzie jasne i czytelne.
Minimum slow, maksimum cyfr
Pozdrawiam.
Jimmy - 18-05-2016
Dziękuję Rewind

To bardzo mądra porada.Oczywiście ,że tak właśnie będę to robił.Chciałem Wam tylko pokaząć jak to wyliczyłem.
rewind - 18-05-2016
To ja Ci dziekuje, Twoje informacje beda bardzo pomocne
bonaparte - 18-05-2016
Myślę, że te dobowe zapotrzebowanie na witaminy to wymyslają firmy farmaceutyczne by kupowali ludzie suplementy diety, witaminy itp.
Tak naprawdę wystarczy jeść zdrowo i regularnie, i odpowiednio zróżnicowaną dietę by mieć wszystko w normie. Tak jak ludzie pierwotni, nie znali żadnych norm żywnościowych a jakoś żyli.
ro_bot - 18-05-2016
A no żyli.W Neolicie średnia wieku wynosiła trzydzieści lat.
Jimmy - 18-05-2016
(18-05-2016, 20:40 )bonaparte napisał(a): Myślę, że te dobowe zapotrzebowanie na witaminy to wymyslają firmy farmaceutyczne by kupowali ludzie suplementy diety, witaminy itp.
Tak naprawdę wystarczy jeść zdrowo i regularnie, i odpowiednio zróżnicowaną dietę by mieć wszystko w normie. Tak jak ludzie pierwotni, nie znali żadnych norm żywnościowych a jakoś żyli.
No właśnie i byli zdrowi
ro_bot - 18-05-2016
Gnębił ich reumatyzm,i wszystkie choroby wynikające z niedożywienia.
bonaparte - 18-05-2016
Pewnie w zimę mieli mało jedzenia to głodowali. Musieli np. upolować Mamuta, pewnie nie jeden przy tym zginął.
rewind - 18-05-2016
(18-05-2016, 20:48 )bonaparte napisał(a): Pewnie w zimę mieli mało jedzenia to głodowali. Musieli np. upolować Mamuta, pewnie nie jeden przy tym zginął. 
Jest tez tzw. "dieta paleo", składająca sie głównie z warzyw i lesnych owocow, bo miesa mieli malo.Znam jednego, ktory ja stosowal.