Kordialne
ADHD- oszustwo - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: ADHD- oszustwo (/showthread.php?tid=2261)

ADHD- oszustwo - hogan - 13-03-2016

Jak tylko pierwszy raz, zetknęłam się z tzw. chorobą ADHD(Attention Deficit Hyperactivity Disorder), objawiającą
się brakiem koncentracji, wyjątkową pobudliwością, chaotycznością, wiedziałam, że jest to oszustwo.
Okazało się, że niejaki Leon Eisenberg, wymyślił tę chorobą dla dzieci nadpobudliwych i przyznał się do tego, kilka
miesięcy przed śmiercią. Jak dziecko, nie było w stanie usiedzieć dłużej niż 5 minut w jednym miejscu, to wpisywał
w kartę ADHD, przypisując silne leki, wstrzymujące rozwój i ograniczające wolność a więc wbrew prawu człowieka.
Może ktoś się zastanowi, po co lekarz miałby wymyślać chorobę? To proste, zarabiały na tym firmy farmaceutyczne
i sam Eiseberg. Tylko w Niemczech, od 90- go roku, liczba sprzedaży Ritalinu(o ten lek się rozchodzi), wzrosła z 34 kg
do 1760 kg do 2011 roku.
Sokoro ADHD nie istnieje, to dlaczego istnieją osoby, u których można zauważyć charakterystyczne objawy?
Powody nadpobudliwości są różne. Czasami może to być zła dieta, nadwrażliwość na środowisko, problemy z integracją
 sensoryczną oraz stres. Najczęściej jest to brak zrozumienia ze strony dorosłych oraz systemu edukacji, że dzieci są
różne, a ich aktywność jest zwykłym etapem rozwojowym.
Nie dajcie się więc zwieźć i nie pozwólcie na faszerowanie dzieci lekami, które rzeczywiście mogą dokonać ogromnego
spustoszenia w ich rozwoju!

RE: ADHD- oszustwo - ro_bot - 14-03-2016

Jak zwał tak zwał,jednak nie da się ukryć,że u niektórych osób brak koncentracji i nadpobudliwość jest problemem.
Kiedy dowiedziałem się o tym ADHD pomyślałem raczej,że jest to świetna przykrywka dla łobuziaków i nieuków czy bardziej dla pedagogów niepotrafiących sobie z nimi poradzić.Po co męczyć się trudną terapią psychologiczną skoro łatwiej stwierdzić to schorzenie i przymykać oko usprawiedliwiając jego skutki
A że przy okazji da się sprzedać trochę jakiegoś placebo to już osobny problem,zwłaszcza naszych czasów.Wystarczy postraszyć ludzi jakimiś pneumokokami,roztoczami,świńską czy też ptasią grypą i worek złota rozsupłany ubawa

RE: ADHD- oszustwo - hogan - 14-03-2016

Z moich własnych obserwacji wynika, że nadpobudliwość u dzieci, wzrosła wraz z postępem ekonomicznym, czyli
większy dostęp do słodyczy a zwłaszcza czekolady. Moim więc zdaniem, należy tylko takiemu dziecku ograniczyć
słodycze aby było spokojniejsze. Po przeanalizowaniu bardzo wielu artykułów na temat leczenia w latach 1949- 90,
doszłam do wniosku, że najwięcej dzieci ze stwierdzeniem ADHD, było z rodzin bogatych czy urodzonych w wyższych
sferach, czyli wiąże się z tym, łatwiejszy dostęp do czekolady. Taki lekarz, na mój rozsądek, mógł zakazać spożywania
czekolady a w te miejsce, zalecić przyjmowanie witamin i też by na tym zarobił a dzieci by nie cierpiały z powodu
przyjmowania, bardzo szkodliwego leku, jakim jest Ritalin(na końcu opiszę jego działanie).
Drugą ważną rzeczą jest chemia, towarzysząca w posiłkach a zwłaszcza w śniadaniach dzieci.Ona także skutkuje
podobnie, jak czekolada w nadmiarze.
Czekolada natomiast, zawiera przede wszystkim potas, żelazo i najważniejsze, magnez, który jest niezbędny do rozwoju
dzieci, jak też dorosłych ale w nadmiarze, powoduje objawy podobne i dziś określane, jako te, co występują w tzw. ADHD.
Zawiera także kofeinę, która sprzyja do pobudzania organizmu w sztuczny sposób. A kakao, jest silnie uczulające.
Zwróćmy też uwagę, na występowanie fenyloetylominy w czekoladzie, które są substancją psychoaktywną i bardzo
niebezpieczną przy rozwoju układu nerwowego u małych dzieci.

Jak działa Ritalin(metylfenidat):

Silnie wpływa na neurony kory przedczołowej  a jego oddziaływanie na pozostałe rejony jest dużo słabsze.
Metylfenidat, jest to molekuła, zbliżona do amfetaminy. Zaobserwowano na przykład zaburzenia
neuropsychiatryczne: agresywność, lęk, depresja, myśli samobójcze, anoreksja. Ritalin może też oddziaływać na rytm
serca i jest przeciwwskazany w przypadku zaburzeń sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych....
Ritalin też jest środkiem tłumiącym głód, a więc jego zażywanie może powodować opóźnienie wzrostu....
Niestety, ritalin jest też zażywany przez studentów, w celu poprawy wydolności intelektualnej....
Przewlekłe i nadmierne stosowanie molekuły może wywołać uzależnienie psychiczne powiązane z zaburzeniami zachowania...

RE: ADHD- oszustwo - ro_bot - 14-03-2016

Może coś w tym jest.
Czterdzieści lat temu za tę nadpobudliwość obrywało się parę pasów,denat wlazł pod łóżko żeby się wyryczeć i na jakiś czas nie przeszkadzał w zdobywaniu środków do przeżycia.
Brak koncentracji leczono podobnie z tą mała różnicą,że od osłów i leni wyzywano.
Dobrobyt ma na to wpływ,jednak moim zdaniem w inny sposób,chociaż mylić się mogę ponieważ badań nie prowadziłem.
Mamy więcej czasu(znaczy nie wszyscy tylko ci którym to za wynagrodzeniem zlecono)i środków niż dawniej na na obserwację,analizy,szukanie i próby rozwiązywania problemów.

RE: ADHD- oszustwo - hogan - 14-03-2016

Zgadzam się z Twoją opinią a tym bardziej z końcową wypowiedzią, gdyż szkodliwe działanie w/w leku, dokładnie
zbadano dopiero w roku 1992! A przez 43 lata, podawano owy lek bez żadnych zastrzeżeń. Ile w tym czasie upośledzono dzieci?
Zapewne miliony. Kto za to odpowie? Nikt, bo lekarz, który wymyślił chorobę i konieczność podawania leku, nie żyje.
Co najgorsze, lek ten nadal ma zastosowanie ale już w mniejszej liczbie pacjentów, chociaż osobiście, wycofałabym ten
lek całkowicie.