Ryba w sosie pomidorowym- tzw. po grecku. -
hogan - 23-01-2016
Jak kiedyś Grekom opisałam rybę, jaką serwuje się w Polsce i że nosi ona nazwę "ryby po grecku", to zwyczajnie mnie
wyśmieli. Nie znają takiego przepisu i nie uważają aby takie danie było greckie.
A więc podaję dziś przepis na rybę, w Polsce zwaną "rybą po grecku" a co z Grekami nie ma nic wspólnego.
Składniki:
- oczywiście ryba w takiej ilości, jaką chcemy przygotować(Sos zawsze można dorobić)
- mąka do smażenia
- olej
- cebula(5- 6 sztuk jak na 2 kg ryby)
- koncentrat pomidorowy(mały słoiczek np. Pudliszki 200g)
- liść laurowy(2- 3 szt.)
- sól
- łyżeczka cukru
- pieprz w granulkach lub mielony(ja stosuję mielony)
- woda w zależności od potrzeb.
Rybę kroimy w dzwonki, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z dwóch stron)
Do garnka, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy olej i dosłownie chwilę dusimy, tyle aby było to gorące, nie dłużej.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i listki laurowe i mieszając, jeszcze chwilę dusimy(gotujemy) bez przykrycia.
W salaterkach lub półmiskach a nawet w słoikach, układamy rybę, tyle, ile wejdzie ale też aby zostało miejsce od góry, na sos.
Do ryby dodajemy przyrządzoną wcześniej cebulę z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Tak aby pokryła od góry rybę.
Możemy rybę po bokach lekko podnieść aby sos bardziej dostał się do całości. Odstawiamy na dzień lub dwa i podajemy
z chlebem lub ziemniakami.
Smacznego!
RE: Ryba w sosie pomidorowym- tzw. po grecku. -
mysz - 23-01-2016
Do tego sosu jak ten dodaję uduszone warzywa, marchewkę, pietruszkę, seler. i przekładam warstwami na przemian z rybą....ale rybę uwielbiam też bez niczego tylko usmażoną.
karbon - 24-01-2016
Też jestem zwolennikiem ryb we wszelkiej postaci bo ryba to samo zdrowie więc przepis uważam za jak najbardziej godny polecenia. Jedzmy ryby dla naszego zdrowia!!!
Tylko prawdziwe ryby a nie jakieś pangi czy tilapie...
ro_bot - 25-01-2016
Złówcie okonia 1/4kg,wrzućcie zwyczajnie do wody z marchwią,pietruszką ,porem ,selerem i wszystkim co macie po ręką i ugotujcie zupę rybową.
Pewien wędkarz stwierdził,że to profanacja.Może i tak,ale w takim momencie sacrum czy profanum nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Dla takich chwil warto żyć.
karbon - 25-01-2016
A propos zupy rybnej to najlepiej zrobić z kilku gatunków ryb.
hogan - 25-01-2016
Eeeee... nie psujcie ryby z tymi warzywami, ryba sama w sobie jest pyszna
karbon - 25-01-2016
Moim zdaniem warzywa nie psują ryby a uzupełniają smaki. Ryba i warzywa moim zdaniem to dobre zestawienie. Oczywiście gdy "gwoździem" programu nadal pozostaje ryba a nie warzywa.
hogan - 25-01-2016
Tylko nie marchewka i nie por, błagam
karbon - 25-01-2016
(25-01-2016, 11:42 )hogan napisał(a): Tylko nie marchewka i nie por, błagam 
Jak kto lubi...
Koperek, masełko i cytryna to przy pieczonej rybie u mnie podstawa.
Tak patrze na przepisy na forum to nie skopiowały się z poprzedniego forum.
Szukałem swojego przepisu na chleb i nie ma. Dlatego i tych Twoich gołąbków nie było.
Da się to jeszcze przekopiować?
hogan - 25-01-2016
No weź przestań, to tylko kojarzy mi się zupą rybną, którą uwielbiam ale smażona???
Nie!!!