Kordialne
Tort orzechowy - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Kuchnia (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=47)
+---- Dział: Słodkie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=66)
+---- Wątek: Tort orzechowy (/showthread.php?tid=2091)

Tort orzechowy - gratka - 18-12-2015

Już się robi !
  fizja4   

TORT ORZECHOWY 
10 jaj
25 dkg orzechow włoskich 
20 dkg cukru
1 łyżka kakao
3 kopiate łyżki bułki tartej

Wykonamie: 
Upiec biszkopt orzechowy:
Orzechy zemleć na wiórki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, bułkę, kakao i na końcu pianę z bialek.
 Ja dodaję jeszcze cukier waniliowy. 
Upiec i przestudzić. Przekroić na dwie  lub trzy warstwy,liczba warstw  zależy od tego jak się nam biszkopt uda, czy jest mocno wyrośnięty czy śnięty  mes2 .

W wersji super jako środkową część tortu stosuję taką masę :

30 dkg orzechów ,
 1/3 szklanki mleka,
2 łyżki masła, 
1 szklanka cukru,
 ewentualnie sok i skórka z cytryny
Mleko z masłem i cukrem zagotować, na to wrzucić orzechy i poparkolić trochę mieszając . Na końcu sok i skórka starta z cytryny. 

Ten tort jest wyśmienity z masą kawową  lub czekoladową koniecznie podrasowaną alkoholem. 

Smacznego!

RE: Tort orzechowy - hogan - 18-12-2015

Wydzieliłam Twój post, bo podałaś przepis w temacie "jakie wypieki lubimy".
Fakt, że ten wypiek też lubisz ale na przepis należy się nowy wątek.  ubawa2

Jeszcze nigdy tortu nie robiłam z bułką tartą. Ciekawe...   zhm

RE: Tort orzechowy - gratka - 15-03-2016

Nie jestem zachwycona tą systematyką na forum, gdzie na każdy przepis poświęca się jeden wątek. Takie wątki nie są rozwojowe, tyle tylko, ze istnieją tworząc statystykę. Hogan tu rządzi i ja nie śmiem nic sugerować, poza napisaniem własnego zdania. 

Moim ulubinym "słodyczem" jest HAŁWA. Uwielbiam ją od dziecka, hałwą częstuję dzieci swoje i cudze oraz   wnuki.
Chałwa w swoim składzie zawiera cenne oleje, przeciwutleniacze oraz witaminy: A, B, E, B7 . Jest ona także skarbnicą dobroczynnego kwasu linolowego, który obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca. W chałwie znajdziemy również wapń oraz proteiny w ilości większej niż w mleku. Jej spożywanie wpływa pozytywnie na wygląd włosów, skóry, jak i paznokci. Chałwa ma jeszcze dwie istotne zalety, o których nie można zapominać - ma o wiele mniej kalorii, niż czekolada i zawiera korzeń mydlnicy, który poprawia przemianę materii. 
Desery z chałwą są bardzo smaczne i proste w przyrządzeniu, dlatego warto mieć ten smakołyk w swojej domowej spiżarni.

Słodko - kwaśny deser z mascarpone i chałwą

Składniki:
250 g sera mascarpone
1 limonka lub cytrynka
100 g chałwy waniliowej albo sezamowej
250 g śmietanki 30%
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
można latem dodać kilka listków mięty do dekoracji

Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz sok z limonki. Przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone i kontynuujemy miksowanie. Gotowy deser dekorujemy startą czekoladą oraz listkami mięty. Można podawać z biszkoptami tak jak tiramisu. Przetrzymywać w lodówce :zpuchar:
Pyszne i wartościowe!

RE: Tort orzechowy - hogan - 15-03-2016

Bardzo mi przykro Gratko, że nie podoba się Ci taki układ na forum ale to jest dla waszej i mojej wygody.
Wyszukując przepis, wpisujemy konkretną nazwę w wyszukiwarce i od razu mamy przepis z danym ciastem czy
innym produktem. Jak wrzucimy wszystkie przepisy do jednego tematu, a stron zrobi się po latach, powiedzmy 100, to
nikt nie będzie w stanie tych przepisów znaleźć, no chyba że poświęci miesiące na wyszukiwanie po każdej stronie.
A tak, nawet za 50 lat, zawsze będzie można znaleźć każdy interesujący nas temat. buziak 

Chałwę także uwielbiam, jednak najbardziej smakuje mi turecka, bo oryginalna, nasze to już podróby. ubawa

Przepis dość ciekawy. slecausuuski

RE: Tort orzechowy - gratka - 16-03-2016

Hogan pomiędzy wyrażeniem którego użyłam  "nie jestem zachwycona" a tym z Twojego postu  "nie podoba się " jest kolosalna różnica. Ja sobie trochę zrzędzę, a  Ty decydujesz, niech będzie jak Ci pasuje. slecausuuski

RE: Tort orzechowy - hogan - 16-03-2016

Ok, może masz rację z tym słowem, jednakże sprawa ta sama. ubawa
Jednak bardziej patrzę co Wam pasuje a nie mi, siebie tu widzę na końcu.