Tort orzechowy -
gratka - 18-12-2015
Już się robi !
TORT ORZECHOWY
10 jaj
25 dkg orzechow włoskich
20 dkg cukru
1 łyżka kakao
3 kopiate łyżki bułki tartej
Wykonamie:
Upiec biszkopt orzechowy:
Orzechy zemleć na wiórki. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać orzechy, bułkę, kakao i na końcu pianę z bialek.
Ja dodaję jeszcze cukier waniliowy.
Upiec i przestudzić. Przekroić na dwie lub trzy warstwy,liczba warstw zależy od tego jak się nam biszkopt uda, czy jest mocno wyrośnięty czy śnięty

.
W
wersji super jako środkową część tortu stosuję taką
masę :
30 dkg orzechów ,
1/3 szklanki mleka,
2 łyżki masła,
1 szklanka cukru,
ewentualnie sok i skórka z cytryny
Mleko z masłem i cukrem zagotować, na to wrzucić orzechy i poparkolić trochę mieszając . Na końcu sok i skórka starta z cytryny.
Ten tort jest wyśmienity z masą kawową lub czekoladową koniecznie podrasowaną alkoholem.
Smacznego!
RE: Tort orzechowy -
hogan - 18-12-2015
Wydzieliłam Twój post, bo podałaś przepis w temacie "jakie wypieki lubimy".
Fakt, że ten wypiek też lubisz ale na przepis należy się nowy wątek.
Jeszcze nigdy tortu nie robiłam z bułką tartą. Ciekawe...
gratka - 15-03-2016
Nie jestem zachwycona tą systematyką na forum, gdzie na każdy przepis poświęca się jeden wątek. Takie wątki nie są rozwojowe, tyle tylko, ze istnieją tworząc statystykę. Hogan tu rządzi i ja nie śmiem nic sugerować, poza napisaniem własnego zdania.
Moim ulubinym "słodyczem" jest HAŁWA. Uwielbiam ją od dziecka, hałwą częstuję dzieci swoje i cudze oraz wnuki.
Chałwa w swoim składzie zawiera cenne oleje, przeciwutleniacze oraz witaminy: A, B, E, B7 . Jest ona także skarbnicą dobroczynnego kwasu linolowego, który obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca. W chałwie znajdziemy również wapń oraz proteiny w ilości większej niż w mleku. Jej spożywanie wpływa pozytywnie na wygląd włosów, skóry, jak i paznokci. Chałwa ma jeszcze dwie istotne zalety, o których nie można zapominać - ma o wiele mniej kalorii, niż czekolada i zawiera korzeń mydlnicy, który poprawia przemianę materii.
Desery z chałwą są bardzo smaczne i proste w przyrządzeniu, dlatego warto mieć ten smakołyk w swojej domowej spiżarni.
Słodko - kwaśny deser z mascarpone i chałwą
Składniki:
250 g sera mascarpone
1 limonka lub cytrynka
100 g chałwy waniliowej albo sezamowej
250 g śmietanki 30%
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
można latem dodać kilka listków mięty do dekoracji
Ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz sok z limonki. Przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy serek mascarpone i kontynuujemy miksowanie. Gotowy deser dekorujemy startą czekoladą oraz listkami mięty. Można podawać z biszkoptami tak jak tiramisu. Przetrzymywać w lodówce :zpuchar:
Pyszne i wartościowe!
hogan - 15-03-2016
Bardzo mi przykro Gratko, że nie podoba się Ci taki układ na forum ale to jest dla waszej i mojej wygody.
Wyszukując przepis, wpisujemy konkretną nazwę w wyszukiwarce i od razu mamy przepis z danym ciastem czy
innym produktem. Jak wrzucimy wszystkie przepisy do jednego tematu, a stron zrobi się po latach, powiedzmy 100, to
nikt nie będzie w stanie tych przepisów znaleźć, no chyba że poświęci miesiące na wyszukiwanie po każdej stronie.
A tak, nawet za 50 lat, zawsze będzie można znaleźć każdy interesujący nas temat.
Chałwę także uwielbiam, jednak najbardziej smakuje mi turecka, bo oryginalna, nasze to już podróby.
Przepis dość ciekawy.
gratka - 16-03-2016
Hogan pomiędzy wyrażeniem którego użyłam "nie jestem zachwycona" a tym z Twojego postu "nie podoba się " jest kolosalna różnica. Ja sobie trochę zrzędzę, a Ty decydujesz, niech będzie jak Ci pasuje.
hogan - 16-03-2016
Ok, może masz rację z tym słowem, jednakże sprawa ta sama.

Jednak bardziej patrzę co Wam pasuje a nie mi, siebie tu widzę na końcu.