Kordialne
Społeczeństwo - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Społeczeństwo (/showthread.php?tid=1480)

Społeczeństwo - FigGa - 29-05-2015

Polacy z założenia są bogobojni, ale lęku w nich nie budzi jedynie Stwórca, lecz również wszelkie przejawy inności. Główną cechą narodu jest pobożność i wiara oraz brak zaufania wobec państwa, szczególnie w postaci polityków, oraz nienawiść do bliźniego. Jak więc można zauważyć większość Polaków (tych białych, czarni lubią sobie robić jaja) to hipokryci, którzy pomimo deklarowania swojego wyznania łamią wszelkie zasady swojej wiary (katolicyzm, w niemałym procencie też alkoholizm), może za wyjątkiem przyjmowania sakramentów (to jednak nie jest do końca szczere, jako iż przyjęcie któregokolwiek z nich w wierze katolickiej dodaje prestiżu i wypycha portfel. W alkoholizmie jest niestety odwrotnie. Gdyby nie, to Polacy na pewno byliby szczęśliwsi).

RE: Społeczeństwo - Nebo - 29-05-2015

Jak to dobrze, że mnie to nie dotyczy. ubawa No może z wyjątkiem braku zaufania wobec państwa.

RE: Społeczeństwo - FigGa - 29-05-2015

w sumie ja na szczęście pale tylko papierosy, a wypić lubię tylko okazyjnie i racze w małych ilość ubawa2 co nie oznacza, że nie zdażają się większe ubawa

RE: Społeczeństwo - hogan - 29-05-2015

Żeby nie alkoholicy to państwo by zbankrutowało :lol: Także więc, bądźmy wdzięczni alkoholikom, że w imię słusznej sprawy, oddają swoje życie. onapali

Hogan to nie jest zabawne jak ktoś ma taki problem w domu :]

Wiem Skarbie, pracowałam z takimi ludźmi. Jednakże można tylko się z tego śmiać, bo alkoholik jak sam nie podejmie leczenia, to i tak z tego nie wyjdzie a więc co ja czy Ty możemy? Nic. mtylowowo

ale nie dobrze patrzy się na cierpienie bliskiej osoby.

Alkoholik sam musi dojrzeć do decyzji leczenia. I co gorsze, kaleczy się sam na własne życzenie.
Nie mamy wpływu na innych, jak ktoś tak myśli to jest w wielkim błędzie a wszelkie próby, prośby, groźby itd., zawsze
zakończą się fiaskiem gdyż alkoholik to największy manipulant na świecie.
Zrobi wszystko jak będzie chciał się napić, nawet złoży roczną przysięgę ale po roku, nachleje się tak, że aż będzie nieprzytomny.
Po prostu będzie czekał tego dnia jak zbawienia i nawet jak przez rok sam niejednokrotnie dojdzie do wniosku, że jak to dobrze
jest nie pić, to i tak po roku sięgnie po alkohol. Będzie wiedział, że już może, że rok minął i pokusa okaże się silniejsza i że
należy mu się nagroda za rok wstrzemięźliwości.

Dlatego też wielu alkoholików wraca do picia nawet po dziesięciu czy dwudziestu latach.
To bardzo ciężka choroba i wyjścia tak naprawdę z niej nigdy nie ma, bo alkoholikiem zostaje się do końca życia, co jedynie
taki alkoholik może być alkoholikiem abstynentem lub alkoholikiem trzeźwiejącym.
Nie ma żadnej recepty na to aby ktoś sam przestał pić. Bez pomocy specjalistów, jest to niemożliwe a i tak skończą z nałogiem
tylko 5 % ze stu.
Bardzo bym chciała aby każdemu się udało ale są na to nikłe szanse. To jest wstrząsające co napisałam ale szczere do bólu.

Wiesz co, przeniosę ten temat do działu z nałogami.

RE: Społeczeństwo - Siwy - 29-05-2015

(29-05-2015, 9:46 )FigGa91 napisał(a):   może za wyjątkiem przyjmowania sakramentów (to jednak nie jest do końca szczere, jako iż przyjęcie któregokolwiek z nich w wierze katolickiej dodaje prestiżu i wypycha portfel. 

To znaczy że jak co dzień będę przyjmował Najświętszy Sakrament to stane się bogaczem. No popatrz, to jest wyjście a Ci wszyscy (cenzura) na rząd i Tuska narzekali zamiast popylać do komunii.
Powinnaś Nobla w ekonomi otrzymać.
Z niecierpliwością oczekuje kolejnych rad. doktorzywiago

RE: Społeczeństwo - FigGa - 30-05-2015

(29-05-2015, 16:45 )Siwy napisał(a):  Z niecierpliwością oczekuje kolejnych rad. doktorzywiago

ubawa2 no to czuje się zaszczycona ubawa2 
jak cos mądrego mi następnym razem wpadnie do głowy to na pewno sie w wami podzielę   :wink: