Kanał Elbląski -
hogan - 16-05-2015
Jedyny taki szlak na świecie!
Kanał Elbląski ma 151 km i jest najdłuższym kanałem żeglownym w Polsce. Jest to jedyny szlak na świecie, po którym statki nie tylko płyną po wodzie, ale również jadą lądem na wózkach. W czerwcu zabytkowy Kanał zostanie oddany do użytku po kilku latach rewitalizacji.
![[Obrazek: 36315541c39090b18ade3609f366c316.jpg]](http://ocdn.eu/images/pulscms/ZmI7MDMsMmU0LDAsMSwx/36315541c39090b18ade3609f366c316.jpg)
Kanał Elbląski - pochylnia Buczyniec (przed rewitalizacją)
Kanał Elbląski zbudowany w latach 1844-81 jest
unikatowym w skali świata zabytkiem hydrotechniki, dzięki czynnemu systemowi pięciu zabytkowych pochylni z tzw. suchym grzbietem (statki i jachty, żeby pokonać różnicę poziomów, są umieszczane na wózkach i przeciągane po torowisku za pomocą stalowych lin, które porusza koło wodne).
Budowa kanału miała na celu
skrócenie drogi transportu towarów (drewno, zboże i inne płody rolne) z Warmii i Mazur (Prus Wschodnich) do Bałtyku oraz Gdańska. Budowę kanału opracowano na terenie obecnego województwa warmińsko-mazurskiego. Jego
trasa przechodzi przez sztuczne przekopy, groble oraz jeziora: Druzno, Piniewo, Sambród, Ruda Woda, Ilińsk, Drwęckie, Pauzeńskie, Szeląg, Dauby i Jeziorak.
Całkowita długość kanału z odgałęzieniami (m.in. Kanał Iławski, Kanał Dobrzycki łączący Jeziorak z jeziorem Ewingi, rzeka Elbląg czy Kanał Jagielloński łączący rzekę Elbląg z Nogatem) wynosi 151,7 km.
Podstawowym problemem technicznym przy budowie było
pokonanie 99,15 m różnicy wysokości między jeziorem Druzno a Buczyńcem. Wysokość tę zniwelowano poprzez wprowadzenie pochylni rozmieszczonych na długości ok. 10 km (Całuny, Jelenie, Oleśnica, Kąty, Buczyniec). Projektantem kanału był Georg Jacob Steenke.
Pierwszy rejs turystyczny kanałem miał miejsce w 1912 roku.
Od 1927 roku rejsy pasażerskie odbywają się regularnie. Obecnie ze względu na swoje walory przyrodnicze i kulturowe teren został objęty ochroną prawną w formie Obszaru Chronionego Krajobrazu Kanału Elbląskiego, dlatego na niektórych odcinkach Kanału, można poruszać się tylko kajakiem.
Kanał jest jedną z największych atrakcji województwa warmińsko-mazurskiego - z rejsów statkami turystycznymi korzystało w ubiegłych latach nawet 60 tys. pasażerów rocznie.
Z powodu kompleksowej rewitalizacji Kanał Elbląski był zamknięty dla wodniaków od jesieni 2012 r. (prace przy odmulaniu prowadzono już od sierpnia 2011 r.). W jej ramach pogłębiono dno i wzmocniono brzegi na odcinkach: Miłomłyn–Jezioro Drużno, Miłomłyn–Ostróda-Stare Jabłonki, Miłomłyn–Iława oraz między jeziorami Ruda Woda i Bartężek, przebudowano i zautomatyzowano śluzy w Ostródzie, Zielonej, Małej Rusi i Miłomłynie oraz pochylnie: Buczyniec, Kąty, Oleśnica, Jelenie i Całuny.
Kanał Elbląski jest wyjątkową atrakcją turystyczną Polski. Od tego roku zwiększył dodatkowo swoje walory za sprawą udostępnienia na jego trasie (w Jelonkach, Małdytach i Miłomłynie)
ścieżek questingowych (tras, w których podąża się wg wskazówek, rozwiązuje zagadki, poszukuje skarbów i odkrywa niesamowite historie). Z questów przygotowanych przez Lokalną Grupę Działania "Łączy Nas Kanał Elbląski" dowiedzieć się można m.in. że powstanie kanału to według podań królewski kaprys.
Wg niektórych źródeł
budowa Kanału Elbląskiego była droższa o ok. 10% od kosztu budowy Wieży Eiffla w Paryżu (ok. 77 ton złota). Całkowita wartość projektu współczesnej rewitalizacji, współfinansowanego z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, jest szacowana na 115 mln zł.
W galerii prezentujemy cały system drogi wodnej Kanału Elbląskiego z jego odgałęzieniami i łączonymi przez niego jeziorami.
poznajpolske.onet.pl
[url=http://poznajpolske.onet.pl/warminsko-mazurskie/kanal-elblaski-historia-opis-otwarcie-w-2015-po-rewitalizacji/tnrgq8][/url]
RE: Kanał Elbląski -
Siwy - 16-05-2015
Super, chyba tam nie byłem.
Tzn super ten kanał a nie to że tam nie byłem, bo i pewnie już nie będę.
Krzysiek - 17-05-2015
(16-05-2015, 23:09 )Siwy napisał(a): Super, chyba tam nie byłem.
Tzn super ten kanał a nie to że tam nie byłem, bo i pewnie już nie będę.
To choć pożegluj w wyobraźni..
bonaparte - 17-05-2015
Żyje w tym kraju 30 lat i pierwszy raz o tym czytam

Fajne.
hogan - 17-05-2015
Na zasadzie, cudze chwalicie a swego nie znacie... no tak to bardzo często właśnie wygląda
martin - 18-05-2015
Jedna z wielu myśli technicznej która służy ludziom i ojczyźnie , możliwość zwiedzenia wspaniałych zakatkow gdzie przyroda się rzadzi swymi prawami a taka znikoma ingerencja człowieka na pewno nie zaszkodzi.
Mam nadzieje ze politykierzy nie wpadną na pomysł sprzedania tej perły polskości tak jak to zrobiono z kolejka górska .
bonaparte - 31-03-2017
Te tereny w ogóle są fajne, blisko Bałtyk, z drugiej strony zamek w Malborku i jeszcze ten kanał.
hogan - 01-04-2017
Do Mazur też już bliżej a kiedyś chciałeś pojechać na Mazury. Jak kiedyś się namyślisz, to daj znać, obwiozę
Ciebie w ciekawe miejsca o których nie dowiesz się z neta.
bonaparte - 01-04-2017
No Mazury byly by ciekawe, nigdy tam nie bylem naet nie przejezdzalem.
hogan - 01-04-2017
Jadąc do Wilna, będziesz zmuszony przejeżdżać przez Mazury
A ja nie żartuję, bo znam mazurskie tereny jak własną kieszeń, od Suwałk po Łomżę( tam już nie Mazury ale jeszcze lekko sięgają).