Nóż -
hogan - 15-05-2015
Jaki nóż Twoim zdaniem najlepiej sprawdza się w kuchni?
Tak szczerze, to miałam masę różnych noży. Chciałam ostatnio zakupić sobie komplet noży Gordona Ramsay'a ale ceny mnie
przeraziły. Co prawda, dobry nóż musi być drogi, co świadczy o jego jakości.
Jednak zakupiłam sobie dwa noże szefa kuchni i przyznaję, jestem bardzo zadowolona.
Używam też noży z porcelany, ceramicznych, są jak brzytwa ale mają jedną wadę... dość szybko ostrze odkrusza się.
RE: Nóż -
martin - 15-05-2015
Nie znam się na nożach bo ich nie nosze a w kuchni używam zwykle noże które maja już swoje lata lecz bardzo dobrze spełniają swe zadanie , co prawda kupiłem nie dawno w aldiku komplet noży lecz nie jestem z nich zadowolony a na inne mnie nie stać zresztą to by był zbytek jak dla mnie , mało gotuje wiec ekstra noże to luksus zbyteczny dla mnie ..
hogan - 15-05-2015
W zasadzie miałam zawsze podobne podejście ale jak za którymś już razem, zaczęłam degenerować się przy krojeniu karkówki, to pokusiłam się na profesjonalny sprzęt.
jozekkg - 15-05-2015
Też używam kilku noży, zależnie od tego, co robię.
Do obierania. krótki kozik, do siekania, szeroki i dłuższy na jakieś 25 cm. do smarowania chleba krótszy z zaokrąglonym końcem...
hogan - 15-05-2015
Do obierania ziemniaków też mam taki swój mały nożyk i nie wyobrażam sobie tego, że miałby mi go zabraknąć :lol:
Siwy - 16-05-2015
(15-05-2015, 17:36 )hogan napisał(a): Do obierania ziemniaków też mam taki swój mały nożyk i nie wyobrażam sobie tego, że miałby mi go zabraknąć :lol:
Ja do obierania ziemniaków masm taką prostą obieraczkę. Nożem tylko oczkuje.
Ale noże jako takie to i owszem, kupił bym sobie jakieś dobre.
Nie miałem z dobrymi kuchennymi nigdy do czynienia, tylko takie przeciętne.
hogan - 16-05-2015
Obieraczką nie lubię, bo niedokładnie się obiera a ja jestem na tym punkcie uczulona

Tak jak niektórzy obieraczką, obierają marchew, nie zjadłabym takiej marchewki, bo dla mnie po takim obieraniu, jest nadal jak brudna. No taka gupia jestem...
Ale brudne ziemniaki z ogniska, mi nie przeszkadzają! :lol:
Nebo - 15-07-2015
Do kiełbasy z ząbkami, do smarowania masła - bez ząbków.
Do jedzenie twardszych potraw - z ząbkami, do miękkich - bez.
Mam jakiejś dobrej firmy do krojenia kiełbasy, całe z metalu, jednego stopu.
mysz - 15-07-2015
mam trochę noży i nie mam pojęcia jakiej formy?...ale najbardziej sobie cenię stare noże kupione jeszcze za czasów tzw. komunistycznych z drewnianymi trzonkami...od czasu do czasu podostrzę na szlifierce i są ostre jak brzytwa, nie do zdarcia, tylko trzonki w niektórych już się kruszą...właśnie te lubię najbardziej...a np. kurczaka, czy żeberka, czy coś z kością, to trach tasakiem takim wielkim i po sprawie...można nim nawet głowę uciąć
Siwy - 15-07-2015