Jajka -
hogan - 25-03-2015
Zanim się obejrzymy to już będą święta wielkanocne.
I z tej oto okazji, chciałam zapytać się Was jakie jajka lubicie, jak przyrządzone czy w jakich potrawach? :buzki:
Moje jedno z wielu ulubionych dań to jaja w schabie, czyli gotujemy jajka na twardo, plastry schabu wybijamy.
Do tego jeszcze potrzebny jest olej, zioła prowansalskie, sól, pieprz, bułka tarta i suszone pomidory.
Wybity schab obsypujemy z obydwóch stron solą i pieprzem, smarujemy papką zrobioną z suszonych pomidorów i ziół prowansalskich.
Nakładamy na to jajko obrane ze skorupki i mocno owijamy plastrem ze schabu. Następnie moczymy w rozbitym jajku i bułce tartej.
Smażymy na oleju z każdej strony na rumiany kolor.
W necie znalazłam zdjęcie tego dania:
RE: Jajka -
hogan - 25-03-2015
A tu pomysł na jajka przygotowane dla dzieci aby zjadły z apetytem
Na talerzu układamy na gęsto pokrojonego ogórka i pora w cienkie paski aby przypominały trawę, na tym układamy przekrojone jajka(można urozmaicić i środek jajka wypełnić innym farszem)
Oczka i nosek są zrobione z z ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Ja proponuję zastąpić choćby maleńkimi kuleczkami z marchewki.
Tu chyba nie trzeba dużo wyjaśniać, może tylko to, że tam gdzie są drzwi i okna to smarujemy ketchupem(może być majonez) i przyklejamy kawałki wykrojonego liścia pora.
Myszki
Kurczaczki. Główki robimy z przyprawionego solą i pieprzem twarogu.
Siwy - 25-03-2015
No cóż pięknie to wygląda, ale moja rzeczywistość to
- jajka solo z solą
-jajecznica z solą
-jajka sadzone z solą
-sórowe solo z solą
-kogiel-mogiel z cukrem
hogan - 25-03-2015
A co one tak solo wszystkie? Ogórka przy nich połóż :ubawa:
Siwy - 25-03-2015
(25-03-2015, 14:20 )hogan napisał(a): A co one tak solo wszystkie? Ogórka przy nich połóż :ubawa:
Po co? :zdziwienieke:
martin - 25-03-2015
Nie przepadam za jajkami , lecz czasem zjem jedno lub dwa , ale obrazki są fajne i na pewno dzieciaczki się skuszą na te jajeczka . Brawo za pomysł .
hogan - 25-03-2015
Nie będą solo
mysz - 25-03-2015
ja lubię w papryce, coś takiego, tylko posypane szczypiorkiem albo natką pietruszki: