Słone napoje -
hogan - 25-01-2015
Tak się zastanawiam, czy są jakieś słone napoje alkoholowe :zdziwienieke:
A bo wyszło, że wczoraj na kanale historycznym, facet coś wspomniał, że kto by chciał wypić słone piwo i tak mnie to zastanowiło.
Wiem, że herbatę też można posolić :ubawa:
RE: Słone napoje -
martin - 25-01-2015
Nie wiem czy są oryginalne słone napoje alkoholowe lecz ja i wielu mych znajomych za dawnych czasów piliśmy słone piwo w zimie , sól prawdopodobnie nie pozwalała na zachorowanie na gardło, szczypta soli pieniła zimne piwo i musze przyznać ze było dobre z odrobina soli .
Kiedyś byłem u kogoś i zauważyłem ze do kawy prawdziwej dodawał odrobine soli , spróbowałem i przyznają smak kawy był inny czy lepszy ? nie odpowiem bo tylko raz spróbowałem wiec ocena były by nie obiektywna , no ale kawa to nie piwo lub inny alkohol i nie ten temat.
bonaparte - 25-01-2015
ja kiedyś. przez pomyłkę zamiast cukru do kawy nasypa£em sobie soli.

teraz w ogóle nie słodz€ niczego
hogan - 25-01-2015
No właśnie, bo na przykład, kawę słodzimy lub nie ale nawet jak jej nie słodzimy to nie można powiedzieć, że jest słona. Jest wtedy po prostu oryginalna.
Albo tak samo z herbatą, tym bardziej owocowe, to już same w sobie zawierają cukier.
Alkohole raczej wszystkie są słodkie lecz tak jak wspomniałeś Martinie, faktycznie przypomniałam sobie, że na przykład w knajpach jak podawali w Niemczech(był taki jeden rodzaj) to sypali szczyptę soli.
No i właśnie! Coś sobie przypomniałam :wrzeszcz: Przecież Tequilę pije się z solą i cytryną :zdziwienieke:
Siwy - 25-01-2015
(25-01-2015, 15:55 )martin napisał(a): Nie wiem czy są oryginalne słone napoje alkoholowe lecz ja i wielu mych znajomych za dawnych czasów piliśmy słone piwo w zimie , sól prawdopodobnie nie pozwalała na zachorowanie na gardło, szczypta soli pieniła zimne piwo i musze przyznać ze było dobre z odrobina soli .
Kiedyś byłem u kogoś i zauważyłem ze do kawy prawdziwej dodawał odrobine soli , spróbowałem i przyznają smak kawy był inny czy lepszy ? nie odpowiem bo tylko raz spróbowałem wiec ocena były by nie obiektywna , no ale kawa to nie piwo lub inny alkohol i nie ten temat.
Tak w zimie na mrozie istotnie dosypywaliśmy trochę soli do piwa. Ważne było by nie przesadzić, bo tak się spieniło że uciekło.
Nie chorowałem nigdy, ale czy dzięki soli to nie wiem.
Do kawy celem podniesienia ciśnienia, jak mamie pikuje poniżej 50 zaleciła lekarka, ale jednak bardziej kola z kofe...coś tam dziaa.
hogan - 25-01-2015
Do spienienia się to raczej soda się nadaje niż sól :lol:
Siwy - 25-01-2015
(25-01-2015, 21:11 )hogan napisał(a): Do spienienia się to raczej soda się nadaje niż sól :lol:
No bo to nie daje się by się spieniło tylko nie zaszkodziło gardłu, bu się nie przeziębić przy piciu zimnego na mrozie.
Ale ze słonych to krwawa mery, teqila sól się daje na dłoń i cytryna do tego.
Słona też jest woda z ogórków kiszonych
martin - 25-01-2015
Hogan spróbuj do zimnego piwa wsypać szczyptę soli , soda się do piwa nie dodaje , ja zazwyczaj używałem sody, octu i trochę cukru do robienia swojskiej wody sodowej jak miałem kaca i to czasem pomagało
Siwy - 25-01-2015
Szwagier mój takie coś nazywa "bzyczki", ponieważ są szkodliwe podobno, kaca leczy inaczej.
Kończąc zazwyczaj na izbie przyjęć, od jakiegoś czasu.
Nie mogłem się powstrzymać
hogan - 26-01-2015
Dlatego o tej sodzie właśnie wspomniałam Martinie bo słyszałam, że tak ludzie czasem robią. :buzki:
Krzysiu, tak o Tequili pisałam post wcześniej a tej krwawej Mery to nawet nie wiem jak się robi.