RE: Japonia -
bonaparte - 15-02-2018
Raczej nie będę się szczepił. Ale jeszcze to przemyślę.
hogan - 15-02-2018
To nie wpuszczą do samolotu

Szczepienia są obowiązkowe.
bonaparte - 16-02-2018
Do Japonii nie są.
hogan - 16-02-2018
Z tego co wiem, to nie ma obowiązkowych tylko od maja do października a Ty kiedy lecisz? W marcu, kwietniu?
No i tam szybko tężec można załapać, nawet tylko chodząc po ziemi. Wystarczy piach na butach zakażony, bo ogolnie
ziemia jest tam mocno skażona.
bonaparte - 16-02-2018
Wee zalecane to są, ale nie obowiązkowe, spójrz na stronę MSZ.
Ja nie będę chodził po dżungli nago i walczył z malpami tylko chodził po miastach i zwiedzal, z tego co czytałem do szczepienie się to przesada w tym wypadku, ale poszukam jeszcze info. Mimo to szkoda mi kasy na jakieś szczepionki, Japonia to wysoko rozwiniętych kraj a nie Indie.
hogan - 16-02-2018
Tu masz stronę z medycyny tropikalnej i piszą o tym, co ja pisałam wcześniej, czyli o tężcu(nawet na chodnikach i ulicach
można załapać i o zalecanych szczepieniach:
http://www.medycynatropikalna.pl/kraj/japonia/78#szczepienia
Zuzanna - 16-02-2018
Ja z rodziną nie musieliśmy sie szczepić , tylko na lotnisku w Qatar trzeba było wypełnić żółte kartki , czy nie mam zakaznych chorób i dopiero przeszło sie przez bramki kontroli ... no i oczywiście paszporty .
Tak samo było gdy wybieraliśmy sie do Hiszpanii .
bonaparte - 16-02-2018
W sumie obowiązkowe szczepienia rzdko gdzie są, i raczej tu chodzi o bezpieczeńtwo własne. Myślę że szczepienie akurat do Japonii to przesada, tam jest wysoki poziom higieny. Już prędzej w Europie mam szanse zachorować, nawet na tężec.
Zuzanna - 16-02-2018
(16-02-2018, 18:38 )bonaparte napisał(a): W sumie obowiązkowe szczepienia rzdko gdzie są, i raczej tu chodzi o bezpieczeńtwo własne. Myślę że szczepienie akurat do Japonii to przesada, tam jest wysoki poziom higieny. Już prędzej w Europie mam szanse zachorować, nawet na tężec.
Szczepienia sa obowiązkowe gdy chcemy wybrać się do Afryki i to do dżungli , wiem bo moja córka musiała przejść szczepienia ,wybierała się w podróż do Afryki do najwiekszej dziczy ... ( bo jeszcze jej tam nie było )
bonaparte - 18-03-2018
Do Afryki nie szczepiąc się bym nie pojechał, tam też jest Malaria na przykład. Zresztą malaria jest też w korei a to blisko ghdzie jadę. :zdziwienieke: