RE: Unikaj pieczywa, zobacz dlaczego -
Wąsatka - 21-07-2018
Brawko Siwku. Prawidłowo.

Czas przeszły
ja (m)
mełłem
ja (f)
mełłam
ty (m)
mełłeś
ty (f)
mełłaś
on
mełł
ona
mełła
ono
mełło
my (m)
mełliśmy
my (f)
mełłyśmy
wy (m)
mełliście
wy (f)
mełłyście
oni
mełli
one
mełły
Już mi się pomemłało.
karbon - 23-07-2018
W większych młynach dostajesz mąkę już zmieloną w mniejszych mielą tą którą się przywiozło.
Miałem taki blisko domu ale już nie istnieje. Mam za to blisko młyn-moloch w Szymanowie ale nawet nie wiem czy od prywatnych odbiorców chcieli by przyjąć zboże do zmielenia.
hogan - 23-07-2018
Pewnie jak dobrze byś zapłacił, to by przyjęli
jozekkg - 23-07-2018
Kiedyś próbowałem piec. Sam sobie kwas robiłem. Z efektami to sprawa dyskusyjna.

No i zabawy przy tym też trochu.
Samo pieczenie, najpierw w temperaturze niemal na maxa, a później stopniowo obniżałem.
Chleb piekłem tylko na mące żytniej. Pomijając fakt, że skórka wychodziła mi bardzo gruba i twarda i często chleb przywierał do blaszki mimo iż podsypywałem mąką, to jeśli chodzi o smak, to kupne chleby mogą się schować.
Kiedyś zastanawiałem się nad wybudowaniem pieca chlebowego w ogródku. Miało by to być coś pomiędzy piecem do pieczenia a grillem.
hogan - 23-07-2018
Całkiem ciekawy pomysł z tym piecem, zrób a potem podaj jak :lol:
Wąsatka - 23-07-2018
Tak Józiu, podaj przepis na piecogrill.

Napisałam brawko... brawo miało być w 41 poście. Takie kwiatki wychodzą przez telefon.
jozekkg - 27-07-2018
W moim zamierzeniu miało by to być coś w tym stylu
[img=24x24]
![[Obrazek: polpmGril_qeeprnh.jpg]](http://s10.ifotos.pl/mini/polpmGril_qeeprnh.jpg)
[/img]
Tyle, że grubsze ścianki, wyłożony szamotem w środku i szczelne zamknięcie, również wylot kominowy. Tak, że do grilowania byłby otwarty, a do pieczenia można by go szczelnie zamknąć.
hogan - 27-07-2018
Buduj więc i na chleb zapraszaj
karbon - 27-07-2018
Właśnie mąkę żytnią z firmy dostałem to dokupię sobie pszenną i chlebek upiekę. Żytnio-pszenny bo taki lubię.
Żona ostatnio żytni razowy zrobiła i widziałem rozczarowanie w Jej oczach. A mówiłem że to co mniej zdrowe to bardziej smaczne...
hogan - 27-07-2018
:lol:
Ale mimo wszystko to swojski chleb.