RE: Twoja postać -
Wąsatka - 27-04-2018
(27-04-2018, 8:58 )ro_bot napisał(a): (19-04-2018, 23:41 )Wąsatka napisał(a): zdecydowanie Rudolf i nie renifer. 
Jestem za.
Prawdziwy kunszt aktorski pokazał w filmie Szejk Georgea Melforda.
Możliwe,że to większa zasługa reżysera niż aktora i dla współczesnych widzów wygląda śmiesznie,ale niech który ze współczesnych aktorów spróbuje lepiej zagrać nie używając słów tę postać z powieści.
Właśnie o to granie twarzą i ciałem chodzi. Próbowałam oglądać "Artystę". Próbowałam. Z gry aktorskiej nic nie wynika, jeśli wytnie się dźwięk. To już zupełnie inny warsztat. Może francuscy aktorzy jeszcze daliby radę, oni grają specyficznie.
Dev - 02-05-2018
Cześć.
Postać historyczna... a raczej na poły legendarna. Świętosława, córka Mieszka I. Siostra, żona i matka królów. Postać niejdnoznaczna i w zależności od przekazów - władała północą Europy, lub nie. Podobała mi się jej postać stworzona przez Cherezińską, choć w zasadzie powieść "Harda" to w większości fikcja literacka, ale korzystająca z części przekazów historycznych.
Dev
hogan - 02-05-2018
Piękny wybór a już myślałam, że ludzie nie mają wyobraźni
Dezyderiusz - 18-11-2020
Ja to nie mam ulubionej postaci ponieważ raczej trzeba wybrać z polityków/władców:- a oni jakoś wydaje mi się,że lubili czasem mordować.Naukowcy-wielu w imię nauki złe rzeczy robili np.nie pamiętam który to na ciemnych wiejskich chłopach szczepionki testował. Edison sporo wynalazł ale jak mu Tesla wszedł w drogę ze swoimi pomysłami na prąd zmienny a nie stały,na którym Thomas Alva robił biznes to też wydało się jakim człowiekiem był(Edek-przyp.autora).Robił publiczne pokazy na temat szkodliwości p.zmiennego i nim psy zabijał.To raczej stawiam na Nikola Teslę-natchniony,dziwny i genialny.
Izydor hrabia Psinka - 18-11-2020
(28-07-2017, 21:14 )hogan napisał(a): Czy masz swoją ulubioną postać historyczną, taka która jest dla Ciebie ideałem, dobrym prekursorem
lub irytuje Cię ale zarazem zachwyca? 
Leonardo da Vinci
Siwy - 18-11-2020
Jarosław Polskę zbaw.
To moj idol. Mam w domu ołtarzyk prxyozdobiony kwiatami i czcze wodza.
Rano i wieczorem się modlę do niego.
east - 19-11-2020
Bałem się do tego przyznać, ale skoro Hogan przetarłaś szlak... Na pewno nie można mu odmówić charyzmy, mówcą też był bardzo dobrym, bo potrafił porwać tłumy swoimi przemowami. Nie dziwię się zresztą wcale, bo słuchając ich, pomimo że nie wszystko rozumiałem, naprawdę "wciągały". A co do robienia dla innych, 6 lat temu, będąc w takim, powiedzmy "półzamknięciu", dorwałem w swoje łapska "Mein Kampf". Nie pamiętam już niestety szczegółów, ale pomijając "kwestie żydowskie", jego zapatrywania na rozwój gospodarki i całej Rzeszy były całkiem sensowne. Zresztą na początku książki nawet sprawy dotyczące Narodu Wybranego nie były drastyczne, bardziej bym je określił jako neutralne.
hogan - 19-11-2020
Jak kogoś chcę ocenić, to zawsze na początek stawiam siebie na miejscu takiej osoby. Co ja bym zrobiła albo
czego bym nie zrobiła, jak bym się zachowała, jak zareagowała, itd. I dlatego, gdy wyobraziłam siebie, jako
przywódcę narodu w czasach niesprzyjających nikomu, to zrobiłabym wszystko aby mój naród był szczęśliwy.
Poszłabym po trupach dla idei narodu, okradałabym inne narody, niszczyła, spuszczała bomby i śmiertelne
choroby... tylko po to aby mój naród miał wszystko. Jednej rzeczy bym tylko nie zrobiła, nawet gdyby od tego
zależało życie całego mego narodu. Mianowicie, nie dopuściłabym w żadnym przypadku do eksperymentów
na ludziach a JEŚLI JUŻ! To byliby to więźniowie skazani na śmierć.
polliter - 19-11-2020
Nie dopuściłabyś do eksperymentów, ale do masowej eliminacji, zwykłego ludobójstwa całego narodu już byś dopuściła??? Trochę dziwna taka moralność...
Bo mówimy o Hitlerze, prawda?
hogan - 20-11-2020
Ludobójstwa kogo? Swego narodu? Nie, nie dopuściłabym ale jak chodzi Ci o obozy koncentracyjne, to nie wiem.
Musiałabym całkowicie myśleć tak jak Hitler i jedyne co mi przychodzi do głowy, to że chciał cały Świat zrobić
Niemcami. No bo jeśli nie, to nie widzę powodu wybicia innych populacji.