RE: Jaja na miękko -
hogan - 13-02-2018
Jest taki minutnik ale to też nie zawsze się sprawdza, bo dużo zależy od jajek. Skąd pochodzą, jaką
mają grubość skorupki i czy białko, wygląda jak białko, czy tylko jak woda.
jozekkg - 13-02-2018
Tak. Są też garnki z takim wskaźnikiem na dnie. Wskaźnik ten w odpowiednim momencie zmienia kolor.
Ale pewnie to tak samo skuteczne jak i minutnik.
Zuzanna - 14-02-2018
Smaczny temat

uwielbiam jajka na miękko i prawie co dzień rano jem .
Gotuję w sposób taki , że do gotującej wody wrzucam dwa jajeczka i ok 2 minut gotuje , zawsze wychodzą dobre .
ro_bot - 15-02-2018
To taki dziwny temat,bo jak się ugotuje trzyminutowe i wtroi pierwsze okaszając masłem trzeba się spieszyć,żeby kolejne nie stwardniały.Zalewanie zimną wodą nic nie daje.
Ten pośpiech likwiduje całą frajdę.
Wąsatka - 15-02-2018
(12-02-2018, 1:49 )hogan napisał(a): Wąsatko, to dlaczego zupa solona szybciej się gotuje? 
Coś mi się pomerdało.
Jak dawno nie jadłam idealnego jajka na miękko. Do tego pajda świeżego chleba z masłem i solą. Trzy tygodnie bez domowego chleba. Chociaż drożdżowy muszę zrobić.
hogan - 15-02-2018
Robociku, nawet jak od razu zalejesz zimną wodą?
Tylko może jedno w tym jest problemem. Może woda pozostaje jeszcze letnia?
Ja odkręcam bieżącą wodę i leję aż do chwili gdy wszystkie będą zimne.
Wtedy, jeśli udały się na miękko, to już wszystkie takie zostają.
Jak miałam ostatnio ugotowane jajka do swojej diety i była u mnie znajoma i ją poczęstowałam, to mówiła, że też już
dawno nie jadła tak idealnie ugotowanych jajek... a mi po prostu, raz na sto razy, udało się
jozekkg - 19-02-2018
Iza, letnia woda nie utwardzi jajka.
Polewa się zimną wodą po to, żeby jak najszybciej schłodzić jaka poniżej temperatury ścinania się żółtka.
hogan - 19-02-2018
Magma wulkaniczna ma temperaturę letniej wody a ludzie w niej gotują jajka.
Wrzuć kiedy do letniej wody jajko i zostaw na jakie pół godziny, to zobaczysz, że też je zetnie.
jozekkg - 19-02-2018
Nie wiem co nazywasz letnią wodą.
Jak kura siedzi w gnieździe przez pół dnia na jajkach, to temperatura jest tam ponad 30 stopni. Takie jajka są mocno ciepłe. Mimo to jajka nadal mamy surowe, a nie na twardo.
hogan - 19-02-2018
Taką letnią, co z wrzącego jest zalewana zimną