Kordialne
Pomoc komputerowa - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Elektryka (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=57)
+--- Wątek: Pomoc komputerowa (/showthread.php?tid=7119)

Strony: 1 2 3

RE: Pomoc komputerowa - bonaparte - 25-08-2023

Mi też dzisiaj wyskoczyo na ekranie jakieś powiadomienie. Jakaś reklama Binga ale wyglądało to mi na oszustwo. Sprawdziłem w menadżerze zadań była nawet jakaś aplikacja nowa o dziwnej nazwie. Byłem przekonany że jakiś trojan czy inne dziadostwo, ale antywirus nie znalazł wirusa. I sprawdziłem to w google i wyszło, że to zainstalował sam Microsoft. Dziwną politykę ma ta firma.

RE: Pomoc komputerowa - Dezyderiusz - 25-08-2023

Te nowe aplikacje co nam z aktualizacjami Microsoft funduje są w autostarcie zaznaczone jako włączone.Wystarczy wyłączyć i już nie pokazują się.

RE: Pomoc komputerowa - piotr - 26-08-2023

Ostatnio coś czytalem, by sie wstrzymać z aktualizacjami bo jest jakiś bład i pojawia się BSOD..

Ta wiec nic nie aktualizuje

RE: Pomoc komputerowa - Dezyderiusz - 11-09-2023

Wczoraj komp. stwierdził,że mam za słabe hasło i kazał zmienić na lepsze.Ciekawe skąd ten ktoś(podejrzewam Microsoft wiedział jakie mam hasło).Nie mogłem przeglądać internetu i była tylko plansza,na której trzeba było wpisać stare hasło i następnie 2 x nowe.Po ok. 30 minutach przypomniałem sobie jakie mam stare(bo miałem włączoną opcję bez hasła).Się porobiło..!

RE: Pomoc komputerowa - Traf - 12-09-2023

Słabe hasło, to takie, które wykorzystuje tylko jeden typ znaków, czyli albo same małe litery, albo same wielkie lub tylko cyfry, czyli najlepiej w haśle mieć co najmniej jedną wielką literę, cyfrę i znak specjalny,
wtedy hasło jest trudniej złamać , bo bardzo zwiększa się liczba możliwych kombinacji w nim znaków...

RE: Pomoc komputerowa - uii - 12-09-2023

(12-09-2023, 17:06 )Traf napisał(a):  Słabe hasło, to takie, które wykorzystuje tylko jeden typ znaków, czyli albo same małe litery, albo same wielkie lub tylko cyfry, czyli najlepiej w haśle mieć co najmniej jedną wielką literę, cyfrę i znak specjalny,
wtedy hasło jest trudniej złamać , bo bardzo zwiększa się liczba możliwych kombinacji w nim znaków...
Słabe hasło to takie , które idzie zapamietać. Mocne to takie np : ''ytrfAe/$^hihgDdTs}+`]rewkqTR''65ft120fafDsbD'' ubawa  ,które oczywiście trza gdzieś zapissć,
Na karteczce. 
Ktoś ją moze znaleźć oczywiście , albo powierzyć kompowi , który to zapisze w chmurze kij wie gdzie.
A jak mu się tam włamią i kilka milionów haseł wykradną to oczywiście przeprosi userów stosownym mailem.

Dezyderiusz napisał(a):Wczoraj komp. stwierdził,że mam za słabe hasło i kazał zmienić na lepsze.Ciekawe skąd ten ktoś(podejrzewam Microsoft wiedział jakie mam hasło).Nie mogłem przeglądać internetu i była tylko plansza,na której trzeba było wpisać stare hasło i następnie 2 x nowe.Po ok. 30 minutach przypomniałem sobie jakie mam stare(bo miałem włączoną opcję bez hasła).Się porobiło..!
Ja bym taki komunikat i akcje potraktował podejrzliwie. I raczej za cholere nie zrobił co każe komp.
No ale pojęcia nimam co tam masz i mam archaiczne poglądy. 
Nigdy nie miałem antywirusów na kompie Zainstalowanych.
Trochu recznie łapałem wirusy i sobie oglądałem ich kod ubawa
a jednego zostawiłem , bo był grzeczny, pracował jak nie uzywałem kompa i atakował firme Adobe, której serdecznie nie lubie za ''pdf-y''  to sobie był ze 2 lata , aż zmieniłem komp.

RE: Pomoc komputerowa - Dezyderiusz - 12-09-2023

(12-09-2023, 18:13 )uii napisał(a):  Ja bym taki komunikat i akcje potraktował podejrzliwie. I raczej za cholere nie zrobił co każe komp.
Też potraktowałem podejrzliwie ale nie miałem wyjścia.Przed oczami plansza informująca,że trzeba hasło zmienić,internet działał ale nie mogłem nic zobaczyć póki nie dokończyłem to co mi kazano.Gdybym musiał to bym teraz kupił chromebooka-dość mam windowsów.Z każdym jakieś problemy.Niedawno przeglądarkę zmieniłem bo podejrzewałem,że do tamtej ktoś się dobierał.

RE: Pomoc komputerowa - uii - 12-09-2023

(12-09-2023, 20:09 )Dezyderiusz napisał(a):  
(12-09-2023, 18:13 )uii napisał(a):  Ja bym taki komunikat i akcje potraktował podejrzliwie. I raczej za cholere nie zrobił co każe komp.
Też potraktowałem podejrzliwie ale nie miałem wyjścia.Przed oczami plansza informująca,że trzeba hasło zmienić,internet działał ale nie mogłem nic zobaczyć póki nie dokończyłem to co mi kazano.Gdybym musiał to bym teraz kupił chromebooka-dość mam windowsów.Z każdym jakieś problemy.Niedawno przeglądarkę zmieniłem bo podejrzewałem,że do tamtej ktoś się dobierał.

Chrome bedzie uwiązany do googla i jeszcze bardziej cie ubezwłasnowolni. To prawie 'Terminal'
Wiekszość programow , plików ,bedzie na jakimś serwerze, w chmurze kij wie.
Odczekają jakiś czas a potem każą płacić za dostęp do tego co niby twoje.

Wiele lat uzywałem 'Opere' była super , ale i ona zaczyna mi coś wciskać...

Sam niewiem, moze sobie znów postawie Ubuntu, czy innego linuksa?... sadsmut3

RE: Pomoc komputerowa - Dezyderiusz - 12-09-2023

(12-09-2023, 21:06 )uii napisał(a):  Sam niewiem, moze sobie znów postawie Ubuntu, czy innego linuksa?
Póki co używam teraz niszowej mało znanej przeglądarki (Min Browser) i zobaczę czy będą mnie nękać.