Kordialne
Wierzący ateista - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Teizm (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=162)
+--- Wątek: Wierzący ateista (/showthread.php?tid=6743)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Wierzący ateista - Fedorowicz - 19-03-2023

(06-09-2022, 11:20 )Zenobia napisał(a):  Co rozumiecie przez określenie :"Wierzący Ateista" ?
Ja wiem o co chodzi ale ciekawi mnie czy to w/g was ma sens i jak wy byście to wytłumaczyli.
To proste. Ateista wierzy, że Bóg nie istnieje. Słowo to pochodzi z języka greckiego(z gr. ἀ- a-, „bez” oraz θεός, theos- „bóg”)  Ateizm to brak wiary w istnienie jednego, bądź wielu bogów czy też pogląd odrzucający wiarę w stwórcę, ewentualnie jest to odrzucenie teizmu.

RE: Wierzący ateista - piotr - 20-08-2023

(06-09-2022, 11:20 )Zenobia napisał(a):  Co rozumiecie przez określenie :"Wierzący Ateista" ?
Ja wiem o co chodzi ale ciekawi mnie czy to w/g was ma sens i jak wy byście to wytłumaczyli.

[Obrazek: 9aaf6beddb995bc2.jpg]
ja to nazywam gnostycyzmem.

RE: Wierzący ateista - uii - 20-08-2023

No to i ja muszę 'inaczej się uduszę'  ubawa2

Każdy ateista jest osobą głęboko wierzącą. 
Wierzy w naukę, racjonalizm i takie tam...
Nauka to też wyznanie, opiera się na licznych założeniach, przeważnie zresztą wziętych z katolicyzmu.

2x2=4 TO DOGMAT. Jak kto ciekaw to udowodnie ze się nie równa.  ubawa2

Walczący ateista to fanatyk. Jaki sens zwalczać coś czego nima.
Albo zdaniem księży 'osoba głęboko wierząca, zagubiona, matriał na super katolika'

A ja? Tacy są ponoć najgorsi.   :-P

Dla mnie to prawie obojętne , wolał bym żeby jakiś był, ale pewnie nima.

Nie ekscytuje mnie to . Jeśli jest , jest z zalożenia idealny, więc wyrozumiały, dobry,
Nie obraźliwy, ma poczucie humoru. Więc spoko dogadam ,sie.
Jeśli brak mu tych cech to Nie jest idealny. 

Jak na przykład jest mściwy , jak jahwe i bog protestantów, to kpina nie bóg , 
jest gorszy odemnie i mam takowego zwyczajnie w d.
Nawet jaKby takie cuś mściwe istniało i było groźne , to ma wady i jest szansa sobie z nim poradzić.
Jak z bogami wikingów czy greków. 
Icki od dawna robią wała ze swojego i nic.  :-P

RE: Wierzący ateista - Traf - 20-08-2023

Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
Wierzyłem, kiedy nie przeczytałem Biblii, ale kiedy już to zrobiłem, to zrozumiałem, że jest jedynie jednym z wielu mitów o tym, jak jakaś siła wyższa stworzyła nasz świat, mitów którego podstawowe elementy nauka co trochę dezawuuje...

(20-08-2023, 20:40 )Traf napisał(a):  Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
Wierzyłem, kiedy nie przeczytałem Biblii, ale kiedy już to zrobiłem, to zrozumiałem, że jest jedynie jednym z wielu mitów o tym, jak jakaś siła wyższa stworzyła nasz świat, mitów którego podstawowe elementy nauka co trochę dezawuuje...

Czyli podobnie do mnie i wielu podobnych.. byłó coś , ale po weryfikacji nie ma nic.

Najsmieszniejsze jest, ze do poszukiwania prawdt zachęcił mnie mój proboszcz

(20-08-2023, 20:40 )Traf napisał(a):  Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
E  przeciwnie . Coraz coś odkopią, co sie zdawało mitem.

Chyba , że cztasz i wymagasz dosłowności.
To bzdura .
Obcy martwy język bez samogłosek tłumaczone x razy, przepisywane xx .

Same pojęcia sie zmieniły  , taki wąż ubawa  wąż, smok, lewiatan to tam poięcia wymienne.

Najdawniejsi Ludzie żyją po kilkaset lat...  w sumeryjskich listach królów jest podobnie.
Zakłada się że to dynastie , bo nikt Nie pamięta na sztuki wszystkich władców z przed 1000 lat.
I. t. d.... Nauka coraz więcej kawałków bibli potwierdza . Zdarzenia, miasta, wojny, fakty...

(20-08-2023, 21:16 )uii napisał(a):  
E przeciwnie . Coraz coś odkopią, co sie zdawało mitem.

Chyba , że cztasz i wymagasz dosłowności.
To bzdura .
Obcy martwy język bez samogłosek tłumaczone x razy, przepisywane xx .

Same pojęcia sie zmieniły , taki wąż ubawa wąż, smok, lewiatan to tam poięcia wymienne.

Najdawniejsi Ludzie żyją po kilkaset lat... w sumeryjskich listach królów jest podobnie.
Zakłada się że to dynastie , bo nikt Nie pamięta na sztuki wszystkich władców z przed 1000 lat.
I. t. d.... Nauka coraz więcej kawałków bibli potwierdza . Zdarzenia, miasta, wojny, fakty...

A może to poszło w drugą strone i piewcy ewangelii wykorzystali zapisy historyczne by potwierdzić swoje teorie?
Podobnie do rzadu pis?

Mamulisz , PISuaryzujesz  wzniosłą debatę  zespluwa

Lepiej wyobraźcie sobie , że zamiast:
'' I Bóg stworzył... ''
Jest taki w bibli tekst:

Zgodnie z hipotezą holografii pewna informacja o d-wymiarowym układzie fizycznym jest równoważnie zawarta w innym, (d−1)-wymiarowym układzie, będącym brzegiem tego pierwszego układu. Nie dotyczy to jednak dowolnego rodzaju informacji, ale bardzo konkretnych rodzajów teorii fizycznych: teoria d-wymiarowa musi być pewnym rodzajem teorii grawitacji, natomiast teoria (d−1)-wymiarowa — tzw. kwantową teorią pola z cechowaniem (można o takich teoria myśleć jak o uogólnieniach elektrodynamiki kwantowej). Zatem w sposób holograficzny nie można łączyć więcej niż dwóch teorii o różnych wymiarach (tzn. nie wiadomo czym w powyższym przykładzie miałaby być teoria (d−2)-wymiarowa, odpowiadająca (d−1)-wymiarowej teorii pola z cechowaniem); w szczególności jakaś teoria dwuwymiarowa nie można zawierać informacji o teorii 8-wymiarowej

To najnowszy trynd naukowy co do stworzenia... tak jakby już, bez bigbangu.

Jak by to przyjęli wierni , powiedzmy za Jezusa, czy Abrahama  helous

(20-08-2023, 21:57 )uii napisał(a):  Mamulisz , PISuaryzujesz  wzniosłą debatę  zespluwa

Lepiej wyobraźcie sobie , że zamiast:
'' I Bóg stworzył... ''
Jest taki w bibli tekst:
Zgodnie z hipotezą holografii pewna informacja o wymiarowym układzie fizycznym jest równoważnie zawarta w innym,wymiarowym układzie, będącym brzegiem tego pierwszego układu. Nie dotyczy to jednak dowolnego rodzaju informacji, ale bardzo konkretnych rodzajów teorii fizycznych: teoria wymiarowa musi być pewnym rodzajem teorii grawitacji, natomiast teoriai kwantowej). Zatem w sposób holograficzny nie można łączyć więcej niż dwóch teorii o różnych wymiarach (tzn. nie wiadomo czym w powyższym przykładzie miałaby być teoria wymiarowa, odpowiadająca  wymiarowej teorii pola z cechowaniem); w szczególności jakaś teoria dwuwymiarowa nie można zawierać informacji o teorii 8-wymiarowej
To najnowszy trynd naukowy co do stworzenia... tak jakby już, bez bigbangu.

Jak by to przyjęli wierni , powiedzmy za Jezusa, czy Abrahama  helous

Płaszczyzna w kuli.. to dwie odrebne przestrzenie ale w sumie jedna przestrzeń dla plaszczyzny i dla kuli..
można rozpatrywać płąszczyzne woboc kuli jak i kule wobec płaszczyzny..

QFA?? po co tyle html dla edycji tekstu?

Poprawiłem przeładuj ,  ten edytor wklejam widac ok publikuje kasza ubawa2