RE: Wierzący ateista -
Fedorowicz - 19-03-2023
(06-09-2022, 11:20 )Zenobia napisał(a): Co rozumiecie przez określenie :"Wierzący Ateista" ?
Ja wiem o co chodzi ale ciekawi mnie czy to w/g was ma sens i jak wy byście to wytłumaczyli.
To proste. Ateista wierzy, że Bóg nie istnieje. Słowo to pochodzi z języka greckiego(z gr. ἀ- a-, „bez” oraz θεός, theos- „bóg”) Ateizm to brak wiary w istnienie jednego, bądź wielu bogów czy też pogląd odrzucający wiarę w stwórcę, ewentualnie jest to odrzucenie teizmu.
piotr - 20-08-2023
(06-09-2022, 11:20 )Zenobia napisał(a): Co rozumiecie przez określenie :"Wierzący Ateista" ?
Ja wiem o co chodzi ale ciekawi mnie czy to w/g was ma sens i jak wy byście to wytłumaczyli.
![[Obrazek: 9aaf6beddb995bc2.jpg]](https://images90.fotosik.pl/617/9aaf6beddb995bc2.jpg)
ja to nazywam gnostycyzmem.
uii - 20-08-2023
No to i ja muszę 'inaczej się uduszę'
Każdy ateista jest osobą głęboko wierzącą.
Wierzy w naukę, racjonalizm i takie tam...
Nauka to też wyznanie, opiera się na licznych założeniach, przeważnie zresztą wziętych z katolicyzmu.
2x2=4 TO DOGMAT. Jak kto ciekaw to udowodnie ze się nie równa.
Walczący ateista to fanatyk. Jaki sens zwalczać coś czego nima.
Albo zdaniem księży 'osoba głęboko wierząca, zagubiona, matriał na super katolika'
A ja? Tacy są ponoć najgorsi. :-P
Dla mnie to prawie obojętne , wolał bym żeby jakiś był, ale pewnie nima.
Nie ekscytuje mnie to . Jeśli jest , jest z zalożenia idealny, więc wyrozumiały, dobry,
Nie obraźliwy, ma poczucie humoru. Więc spoko dogadam ,sie.
Jeśli brak mu tych cech to Nie jest idealny.
Jak na przykład jest mściwy , jak jahwe i bog protestantów, to kpina nie bóg ,
jest gorszy odemnie i mam takowego zwyczajnie w d.
Nawet jaKby takie cuś mściwe istniało i było groźne , to ma wady i jest szansa sobie z nim poradzić.
Jak z bogami wikingów czy greków.
Icki od dawna robią wała ze swojego i nic. :-P
Traf - 20-08-2023
Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
Wierzyłem, kiedy nie przeczytałem Biblii, ale kiedy już to zrobiłem, to zrozumiałem, że jest jedynie jednym z wielu mitów o tym, jak jakaś siła wyższa stworzyła nasz świat, mitów którego podstawowe elementy nauka co trochę dezawuuje...
piotr - 20-08-2023
(20-08-2023, 20:40 )Traf napisał(a): Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
Wierzyłem, kiedy nie przeczytałem Biblii, ale kiedy już to zrobiłem, to zrozumiałem, że jest jedynie jednym z wielu mitów o tym, jak jakaś siła wyższa stworzyła nasz świat, mitów którego podstawowe elementy nauka co trochę dezawuuje...
Czyli podobnie do mnie i wielu podobnych.. byłó coś , ale po weryfikacji nie ma nic.
Najsmieszniejsze jest, ze do poszukiwania prawdt zachęcił mnie mój proboszcz
uii - 20-08-2023
(20-08-2023, 20:40 )Traf napisał(a): Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
E przeciwnie . Coraz coś odkopią, co sie zdawało mitem.
Chyba , że cztasz i wymagasz dosłowności.
To bzdura .
Obcy martwy język bez samogłosek tłumaczone x razy, przepisywane xx .
Same pojęcia sie zmieniły , taki wąż

wąż, smok, lewiatan to tam poięcia wymienne.
Najdawniejsi Ludzie żyją po kilkaset lat... w sumeryjskich listach królów jest podobnie.
Zakłada się że to dynastie , bo nikt Nie pamięta na sztuki wszystkich władców z przed 1000 lat.
I. t. d.... Nauka coraz więcej kawałków bibli potwierdza . Zdarzenia, miasta, wojny, fakty...
piotr - 20-08-2023
(20-08-2023, 21:16 )uii napisał(a): (20-08-2023, 20:40 )Traf napisał(a): Ja mogę o sobie napisać tyle, że kiedyś byłem wierzącym katolikiem, ale z tego wyrosłem i nadal jestem katolikiem (bo nie chce mi się wypisać z tego grona), ale już nie wierzącym, czy praktykującym...
E przeciwnie . Coraz coś odkopią, co sie zdawało mitem.
Chyba , że cztasz i wymagasz dosłowności.
To bzdura .
Obcy martwy język bez samogłosek tłumaczone x razy, przepisywane xx .
Same pojęcia sie zmieniły , taki wąż
wąż, smok, lewiatan to tam poięcia wymienne.
Najdawniejsi Ludzie żyją po kilkaset lat... w sumeryjskich listach królów jest podobnie.
Zakłada się że to dynastie , bo nikt Nie pamięta na sztuki wszystkich władców z przed 1000 lat.
I. t. d.... Nauka coraz więcej kawałków bibli potwierdza . Zdarzenia, miasta, wojny, fakty...
A może to poszło w drugą strone i piewcy ewangelii wykorzystali zapisy historyczne by potwierdzić swoje teorie?
Podobnie do rzadu pis?
uii - 20-08-2023
Mamulisz , PISuaryzujesz wzniosłą debatę
Lepiej wyobraźcie sobie , że zamiast:
'' I Bóg stworzył... ''
Jest taki w bibli tekst:
Zgodnie z hipotezą holografii pewna informacja o d-wymiarowym układzie fizycznym jest równoważnie zawarta w innym, (d−1)-wymiarowym układzie, będącym brzegiem tego pierwszego układu. Nie dotyczy to jednak dowolnego rodzaju informacji, ale bardzo konkretnych rodzajów teorii fizycznych: teoria d-wymiarowa musi być pewnym rodzajem teorii grawitacji, natomiast teoria (d−1)-wymiarowa — tzw. kwantową teorią pola z cechowaniem (można o takich teoria myśleć jak o uogólnieniach elektrodynamiki kwantowej). Zatem w sposób holograficzny nie można łączyć więcej niż dwóch teorii o różnych wymiarach (tzn. nie wiadomo czym w powyższym przykładzie miałaby być teoria (d−2)-wymiarowa, odpowiadająca (d−1)-wymiarowej teorii pola z cechowaniem); w szczególności jakaś teoria dwuwymiarowa nie można zawierać informacji o teorii 8-wymiarowej
To najnowszy trynd naukowy co do stworzenia... tak jakby już, bez bigbangu.
Jak by to przyjęli wierni , powiedzmy za Jezusa, czy Abrahama
piotr - 20-08-2023
(20-08-2023, 21:57 )uii napisał(a): Mamulisz , PISuaryzujesz wzniosłą debatę 
Lepiej wyobraźcie sobie , że zamiast:
'' I Bóg stworzył... ''
Jest taki w bibli tekst:
Zgodnie z hipotezą holografii pewna informacja o wymiarowym układzie fizycznym jest równoważnie zawarta w innym,wymiarowym układzie, będącym brzegiem tego pierwszego układu. Nie dotyczy to jednak dowolnego rodzaju informacji, ale bardzo konkretnych rodzajów teorii fizycznych: teoria wymiarowa musi być pewnym rodzajem teorii grawitacji, natomiast teoriai kwantowej). Zatem w sposób holograficzny nie można łączyć więcej niż dwóch teorii o różnych wymiarach (tzn. nie wiadomo czym w powyższym przykładzie miałaby być teoria wymiarowa, odpowiadająca wymiarowej teorii pola z cechowaniem); w szczególności jakaś teoria dwuwymiarowa nie można zawierać informacji o teorii 8-wymiarowej
To najnowszy trynd naukowy co do stworzenia... tak jakby już, bez bigbangu.
Jak by to przyjęli wierni , powiedzmy za Jezusa, czy Abrahama 
Płaszczyzna w kuli.. to dwie odrebne przestrzenie ale w sumie jedna przestrzeń dla plaszczyzny i dla kuli..
można rozpatrywać płąszczyzne woboc kuli jak i kule wobec płaszczyzny..
QFA?? po co tyle html dla edycji tekstu?
uii - 20-08-2023
Poprawiłem przeładuj , ten edytor wklejam widac ok publikuje kasza