RE: Bądźcie czujni ... Czytajcie ulotki leków !!! -
polliter - 26-10-2023
Działania niepożądane muszą być podawane w ulotkach, bo do tego obliguje prawo, co może sprawić, że konsument leku może się trochę przestraszyć, ale wystarczy poznać czym są owe "działania niepożądane", by być trochę spokojniejszym. Dużo bardziej przeraża nas internet (wystarczy, że coś nas boli, wejdziemy do sieci i już jesteśmy przekonani, że mamy raka) niż te ulotki.
Tak się mierzy działania niepożądane (może to trochę uspokoi autorkę wątku):
Cytat:Działania niepożądane leków - częstości ryzyka wystąpienia- bardzo często, tj. >1/10 pacjentów - oznacza to, że pojawia się ono częściej niż u jednego na 10 pacjentów
- często - pojawiają się rzadziej niż <1/10 pacjentów i jednocześnie częściej niż>1/100 pacjentów
- niezbyt często - pojawiają się rzadziej niż u jednego pacjenta na stu, a częściej niż u jednego pacjenta na tysiąc (<1/100 pacjentów i>1/1000 pacjentów)
- rzadko - pojawiają się rzadziej niż u 1/1000 pacjentów i częściej niż u 1/10 000 pacjentów
- niezwykle rzadko - pojawiają się zarówno u jednego na 10 tysięcy pacjentów lub jednego chorego w jeszcze większej grupie niż 10 tysięcy przebadanych osób
źródło:
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/leki/dzialania-niepozadane-lekow-jakie-sa-jak-je-zglaszac-aa-vtvw-4Tz8-xg83.html
Ulotki warto czytać. Ja często patrzę na interakcje z alkoholem.
krysiac - 27-10-2023
Hejka szczerze, zawsze czytam ulotki lekarstw, choć może nie tych co znam, bo już wiem co się mogę po danym specyfiku spodziewać. Moja kartoteka jest ozdobiona zresztą czerwonymi napisami pt.Uczulona na: i tu zestaw leci

Czytam to czego nie znam, ale przy samym wypisywaniu przypominam lekarce, co za stałe leki łykam by nie było konfliktu
uii - 27-10-2023
(27-10-2023, 11:45 )krysiac napisał(a): Hejka szczerze, zawsze czytam ulotki lekarstw, choć może nie tych co znam, bo już wiem co się mogę po danym specyfiku spodziewać. Moja kartoteka jest ozdobiona zresztą czerwonymi napisami pt.Uczulona na: i tu zestaw leci 
Czytam to czego nie znam, ale przy samym wypisywaniu przypominam lekarce, co za stałe leki łykam by nie było konfliktu 
Ano u lekarzy ostatnio z czytaniem dokumentacji krucho.

Ulotki tez są nie do konca przydatne. Masa lekow od rożnych producentów o różnych , nazwach, czesto leki wieloskładnikowe.... A w ulotce pisze 'nie łączyć z z substancją x' albo ' inhibitorami pompy protonowej' czy 'wielopierścieniowymi.....cośtam... OUN'

i mozna zabijać długie zimowe wieczory robotą detektywistyczną .
Co z czym, co zawiera , co to jest chemicznie. Określenia grup leków tez sie różnią na ulotkach z różnych fabryk.
Czasem zgaduj zgadule jak 1 z 10
Jak 1 ...2 leki, to jeszcze, ale ja łykam co dzien 11 roznych pastyleczek i to już jest , nie do ogarnięcia trochę
krysiac - 30-10-2023
(27-10-2023, 19:18 )uii napisał(a): (27-10-2023, 11:45 )krysiac napisał(a): Hejka szczerze, zawsze czytam ulotki lekarstw, choć może nie tych co znam, bo już wiem co się mogę po danym specyfiku spodziewać. Moja kartoteka jest ozdobiona zresztą czerwonymi napisami pt.Uczulona na: i tu zestaw leci 
Ano u lekarzy ostatnio z czytaniem dokumentacji krucho. 
Ulotki tez są nie do konca przydatne. Masa lekow od rożnych producentów o różnych , nazwach, czesto leki wieloskładnikowe.... A w ulotce pisze 'nie łączyć z z substancją x' albo ' inhibitorami pompy protonowej' czy 'wielopierścieniowymi.....cośtam... OUN'
i mozna zabijać długie zimowe wieczory robotą detektywistyczną .
Co z czym, co zawiera , co to jest chemicznie. Określenia grup leków tez sie różnią na ulotkach z różnych fabryk.
Czasem zgaduj zgadule jak 1 z 10 
Jak 1 ...2 leki, to jeszcze, ale ja łykam co dzien 11 roznych pastyleczek i to już jest , nie do ogarnięcia trochę 
Uii no jedenaście pastylek w normalnym trybie nie zazdroszczę, ja nieco mniej, więc mnie pobiłeś/łaś.
Niemniej jeśli ma pomóc to łykać trzeba wiem coś o tym, raz zapomniałam swoich na wieczór i miałam noc pełną atrakcji

Poranek zaś jakby mnie zdjęto z krzyża. Teraz staram się nie zapominać piguł przeciwpadaczkowych, bo wiem czym to może skutkować hihi.
Nigdy więcej odwiedzin epi częściowo złożonej z pół zachowaną świadomością, a następnego dnia efektem zoombie.
hogan - 30-10-2023
Będziemy teraz się licytowali... żartuję ale w moim przypadku, było to co rano 26 sztuk różnych specyfików, dlatego
w diabły wszystko odstawiłam i jak na razie, dobrze sobie radzę. Czytam tu o padaczce... no tu raczej już konieczność
przyjmowania leków. Do mnie dotarła informacja do mózgu, że leczę się chemią, więc jak mam być zdrowa.
Więc odstawiłam leki na nadciśnienie, przy którym nie raz o mały włos, zeszłabym z tego świata, zwężenie tętnic szyjnych,
rozrzedzenie krwi, na zakrzepy, lepszy przepływ krwi, na serce, dodatkowo też na migotanie przedsionków, na
cholesterol, na skurcze, na przemianę materii, przeciwbólowe na wnętrzności, zapobiegawcze na wątrobę, trzustkę i żołądek.
W niektórych schorzeniach po dwie tabletki a w niektórych po trzy inne od tego samego. I co najśmieszniejsze, nikt
mi nie przypisał osłonowych. I teraz tylko regularne ćwiczenia, zdrowe odżywianie... no to, to od dawna w sumie i jeszcze
morsowanie i jestem jak nowo narodzona.
uii - 30-10-2023
(30-10-2023, 1:14 )krysiac napisał(a): Teraz staram się nie zapominać piguł przeciwpadaczkowych, bo wiem czym to może skutkować hihi.
(30-10-2023, 10:15 )hogan napisał(a): Więc odstawiłam leki na nadciśnienie, przy którym nie raz o mały włos, zeszłabym z tego świata, zwężenie tętnic szyjnych,
Hi hi

mamy o czym pogadać

Też mam 1 padaczkowy, chciaż nie na padaczkę akurat

W lewej szyjnej mam plastik, i odstawiłem część na ciśnienie i ogólnie podobny zestaw jak hogan.
No ale to są te mniejsze problemy.

W każdym razie , jak zaczyna bzdurzyć, albo pisać wierszem , to możliwe , że akurat krew do mózgu mi słabo dopływa i trzeba przeczekać
hogan - 30-10-2023
Jak piszesz wierszem, to chyba raczej masz dobry przepływ krwi
Traf - 01-11-2023
Moja żona czyta ulotki i swoich i moich, bo mnie się nie chce
Siwy - 01-11-2023
(01-11-2023, 1:53 )Traf napisał(a): Moja żona czyta ulotki i swoich i moich, bo mnie się nie chce 
U mnie jest podobnie. Natomiast mamy leków nie dość że ulotki czytałem to jeszcze zapoznawałem się z działaniem opiniami etc. Znaczy od majacych pojęcie, choćby pielęgniarek. W kilku sytuacjach to było ratunkiem
Traf - 03-11-2023
Jak jeszcze opiekowaliśmy się babcią, to ulotki jej lekarstw też żona czytała