Kordialne
Mój pomysł na napęd - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Mój pomysł na napęd (/showthread.php?tid=7248)

Strony: 1 2 3

RE: Mój pomysł na napęd - uii - 11-10-2023

(10-10-2023, 22:49 )hogan napisał(a):  @uii a czy ja pisałam, że jutro!?
Mi chodzi o to aby nie doszło do tego a Ty jakieś farmazony wypisujesz! ubauba5

@bonaparte tego właśnie nie wiemy!
To załatw jakoś żebym dożył , to ja już coś wymyśle.
Bede miał dość czasu ubawa

RE: Mój pomysł na napęd - hogan - 11-10-2023

Miałeś czas, było trzeba działać.

RE: Mój pomysł na napęd - Traf - 11-10-2023

Ruszenie Ziemi z orbity nie wystarczy, bo trzeba też równocześnie ruszyć Księżyc, który jest niezbędnym czynnikiem do tego, by jądro Ziemi nie zastygło w kamień.
Już teraz Księżyc oddala się od Ziemi i to jest taki sam problem, jak powiększające się Słońce, czyli coś, co stanie się za miliardy lat, ale Księżyc nie ucieknie nam nigdy, ale kiedy osiągnie swoją docelową orbitę, to przestanie wywoływać pływy...

https://www.rmf.fm/magazyn/news,48765,ksiezyc-kazdego-roku-oddala-sie-od-ziemi.html

RE: Mój pomysł na napęd - hogan - 11-10-2023

No to przywiązać Księżyc do Ziemi ubawa2

RE: Mój pomysł na napęd - uii - 11-10-2023

(11-10-2023, 17:58 )Traf napisał(a):  Ruszenie Ziemi z orbity nie wystarczy, bo trzeba też równocześnie ruszyć Księżyc, który jest niezbędnym czynnikiem do tego, by jądro Ziemi nie zastygło w kamień.
Już teraz Księżyc oddala się od Ziemi i to jest taki sam problem, jak powiększające się Słońce, czyli coś, co stanie się za miliardy lat, ale Księżyc nie ucieknie nam nigdy, ale kiedy osiągnie swoją docelową orbitę, to przestanie wywoływać pływy...

https://www.rmf.fm/magazyn/news,48765,ksiezyc-kazdego-roku-oddala-sie-od-ziemi.html
No dobra spiołem się i wymysliłem.  

Mamy miliardy lat na to, więc jeśli zaczniemy już to oddzialywanie napędu moze być bardzo słabe.
Jeśli bedzie działało miliardy lat zrobi swoje.
Żeby coś napedzić w kosmosie trzeba w przeciwną stronę wysłać jakąś masę , jak rakieta wysyła rozpędzone  gazy wylotowe.
Co 'Kowalski' czy "Shmit" moze wysłać w kosmos?
No niewiele, ale może. 
Właściwie tylko jedno, ŚWIATŁO. To proste, wystarczy zapalić latarkę i zaświecić w stronę słońca.

I już się nieco oddalamy od niego, oczywiście prawie nieskończenie mało, ale oddalamy.
Świecimy i wysyłamy strumień fotonów w stronę, która nam odpowiada.

Zaraz ktoś pamiętający fizyke powie 'fotony są bezmasowe' ok ubawa (to nie takie na 100% pewne) ale ok obecnie się przyjmuje że masy nie mają i tego się trzymamy. To nieistotne.
Mają ped, energie i mogą ją przekazać materi. 
Jak kto pamięta doswiadczenie z fizyki , gdy wiatraczek zamkniety ww bańce szklanej w prużni , oświetlony silnym światłem się kręcił, to wie jak to działa.

Świecimy w strone słońca , wysyłamy strumień fotonów bezmasowych, ale nie jesteśmy w próżni.
Nad nami masa atomów cząsteczek n.p. co2 .
Fotony udezają w co2 i wysyłają je w strone słońca. 
Mamy więc masę do 'odrzutu' (przy okazji rozwiązalem problem ocieplenia klimatu ubawa
Latarka to mały strumień, słaby odrzut, ale jak namówić i kilka miliardów ludzi I zaczną świecić gdzie trzeba i bedą to robić miliardy lat bez przerwy, efekt murowany.
Po resztą jak kogo stać moze uzyć reflektorów , laserów...
Prosto w słońce to moze nie optymalny kierunek , ale to już szczeguły techniczne , kwestia obliczeń....

No jak poświecimy sobie?
ubawa

RE: Mój pomysł na napęd - Traf - 11-10-2023

To ja mam lepszy pomysł- wysłać w punkt Lagrange'a L1 car bombę i zobaczyć, czy po jej zdetonowaniu równowaga ulegnie zachwianiu, czy też nie oczko

RE: Mój pomysł na napęd - hogan - 12-10-2023

No! To ja rozumiem, udało się Wam pomyśleć. ubawa2 Uii, dobrze kombinujesz ale jeszcze w rachubę wchodzi czas. Światło jest
zbyt powolnym napędem, to jest już znane nauce. Znane jest też płótno czy metoda bilarda, czyli odbicie piłeczki.

Traf i co by to miało udowodnić, bo w takich właśnie punktach, umieszczane jest w zasadzie wszystko, sondy, stacje, czy satelity
a nawet teleskop Webba. Wpierw musieliby to wszystko usunąć a jak by usunęli, to jak by obserwowali, skoro obserwatorium
też tam jest ale przynajmniej na czas eksplozji, trzeba by było jakoś usunąć lub pozostawić na straty.

Dlatego, moi Drodzy Panowie, myślałam nad moim rozwiązaniem. wsydzamsie

Można do tego użyć światła i razem bomby ale z tą bombą może być ciężko, bo czy nie wysadzi Ziemi przy okazji.

Tu jeszcze dobrym pomysłem, byłoby naprowadzenie asteroidy aby lekko musnęła Ziemię.

RE: Mój pomysł na napęd - uii - 12-10-2023

(12-10-2023, 5:51 )hogan napisał(a):  Ja bym prosił mniej emigmatycznie.  fizja5

No! To ja rozumiem, udało się Wam pomyśleć. ubawa2 Uii, dobrze kombinujesz ale jeszcze w rachubę wchodzi czas. Światło jest
zbyt powolnym napędem,

co to znaczy zbyt powolnym , mamy miliardy lat

to jest już znane nauce. Znane jest też płótno

Jakie k.... płótno?

czy metoda bilarda, czyli odbicie piłeczki.

Co ty od czego chcesz odbijać?  ubauba4

Traf i co by to miało udowodnić, bo w takich właśnie punktach, umieszczane jest w zasadzie wszystko, sondy, stacje, czy satelity
a nawet teleskop Webba. Wpierw musieliby to wszystko usunąć a jak by usunęli, to jak by obserwowali, skoro obserwatorium
też tam jest ale przynajmniej na czas eksplozji, trzeba by było jakoś usunąć lub pozostawić na straty.

Dlatego, moi Drodzy Panowie, myślałam nad moim rozwiązaniem. wsydzamsie

Można do tego użyć światła i razem bomby ale z tą bombą może być ciężko, bo czy nie wysadzi Ziemi przy okazji.

Jakiej bomby? Wszystkie razem bomby ,ruskie,USAmańskie,chijskie...
To nadal ,jak PIERDNIĘCIEM GASIĆ WULKAN.

Tu jeszcze dobrym pomysłem, byłoby naprowadzenie asteroidy aby lekko musnęła Ziemię.
CYM NAPROWADZIĆ?  Psim zaprzęgiem, czy naprowadzaczem ze ' StarTreka' 

Ja tu daje realny pomysł, do realizacji od dziś, niskobudżetowy, proekologiczny.

A wymi jakieś pierdoły, fantazje, sf, wymysły niepoważnych naukowców, nie do realizacji.  ubauba4

RE: Mój pomysł na napęd - hogan - 12-10-2023

Ty nic tu nie dałeś, bo ze światłem jest znane.

Reszty poszukaj w necie. O płótnie o tym, że światło byłoby zbyt powolne... no nie wiem czy o tym akurat coś znajdziesz to
napiszę, że nawet najpotężniejszy laser, zmieni orbitę Ziemi za jakieś 3 miliardy lat, to za mało. Za mało czasu, bo nie możemy
niepewnego planu zostawić na ostatnią minutę. No bilard, czyli asysta grawitacyjna. Dzięki grawitacji, obiekt może od Planety
nabrać prędkości a im szybszy by był, tym mocniejsze uderzenie i w tym celu można wykorzystać asteroidę.
I  mamy technologię naprowadzającą, z tym nie byłoby problemu.

RE: Mój pomysł na napęd - uii - 12-10-2023

(12-10-2023, 15:13 )hogan napisał(a):  Ty nic tu nie dałeś, bo ze światłem jest znane.

Reszty poszukaj w necie. O płótnie o tym, że światło byłoby zbyt powolne... no nie wiem czy o tym akurat coś znajdziesz to
napiszę, że nawet najpotężniejszy laser, zmieni orbitę Ziemi za jakieś 3 miliardy lat, to za mało. Za mało czasu, bo nie możemy
niepewnego planu zostawić na ostatnią minutę. No bilard, czyli asysta grawitacyjna. Dzięki grawitacji, obiekt może od Planety
nabrać prędkości a im szybszy by był, tym mocniejsze uderzenie i w tym celu można wykorzystać asteroidę.
I  mamy technologię naprowadzającą, z tym nie byłoby problemu.
Bede bzdur w necie szukac, bo tobie sie pisać nie chce , akurat ubawa
To co jest znane ze światłem to też bzdura.
Wskaż konkretnie gdzie napisali to co ja? To pogadamy  jenyzor