Kordialne
Podpalono szóstą szkołę... - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Polityka/ historia (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Podpalono szóstą szkołę... (/showthread.php?tid=7224)

Strony: 1 2 3

RE: Podpalono szóstą szkołę... - hogan - 18-09-2023

(17-09-2023, 19:08 )polliter napisał(a):  
(17-09-2023, 6:18 )hogan napisał(a):  Jeszcze u nas nie mają powodu, bo nie ma w polskich szkołach lekcji o edukacji seksualnej ale jak wejdzie, to na pewno pierwsi do
podpalenia będą katolicy.

W ogóle proponuję likwidację takich przedmiotów jak geografia (kulistość Ziemi), biologia (ewolucja) czy fizyka z astronomią (na górze jest Bóg, a nie jakiś kosmos). Zostawić obowiązkową religię, historię (oczywiście tą "prawdziwą", a nie przekłamaną), matematykę (ale zlikwidować liczby 666 i Pi) i ewentualnie język polski (ale tylko z literaturą bogoojczyźnianą).

A to dlaczego?

RE: Podpalono szóstą szkołę... - polliter - 18-09-2023

(18-09-2023, 0:55 )hogan napisał(a):  
(17-09-2023, 6:18 )hogan napisał(a):  Jeszcze u nas nie mają powodu, bo nie ma w polskich szkołach lekcji o edukacji seksualnej ale jak wejdzie, to na pewno pierwsi do

W ogóle proponuję likwidację takich przedmiotów jak geografia (kulistość Ziemi), biologia (ewolucja) czy fizyka z astronomią (na górze jest Bóg, a nie jakiś kosmos). Zostawić obowiązkową religię, historię (oczywiście tą "prawdziwą", a nie przekłamaną), matematykę (ale zlikwidować liczby 666 i Pi) i ewentualnie język polski (ale tylko z literaturą bogoojczyźnianą).

A to dlaczego?

Żeby ziścił się mokry sen walczącego Polaka-katolika.

Cytat:Ja mam odmienne zdanie. Uważam narody od Odry do Pirenejów za głupsze od nas ,

szczegulnie w szarej masie. Po części to wpływ protestantyzmu, ale nie tylko.

To cieszy, że masz własne zdanie. Ja uważam, że szara masa jest jednakowo głupia niezależnie od szerokości i długości geograficznej.
Ale zgadzam się, że religia determinuje głupotę, chociaż głupota ludzka jest nieodgadniona.

RE: Podpalono szóstą szkołę... - uii - 18-09-2023

(18-09-2023, 12:55 )polliter napisał(a):  
Cytat:Ja mam odmienne zdanie. Uważam narody od Odry do Pirenejów za głupsze od nas ,

To cieszy, że masz własne zdanie. Ja uważam, że szara masa jest jednakowo głupia niezależnie od szerokości i długości geograficznej.
Ale zgadzam się, że religia determinuje głupotę, chociaż głupota ludzka jest nieodgadniona.
Tia  i na dokładkę jest względna . 
My mądrale jakoś nie wygrywamy , ani w rozumieniu teori gier,
Ani ewolucyjnie, w sensie że Najlepszy samiec produkuje najwięcej potomstwa.

Głupota innych, to tylko nasz punkt widzenia, na dokładkę niezbyt istotny.  sadsmut3

(18-09-2023, 12:49 )polliter napisał(a):  
(18-09-2023, 0:55 )hogan napisał(a):  

A to dlaczego?

Żeby ziścił się mokry sen walczącego Polaka-katolika.
Wypluń te słowa! fizja7

(18-09-2023, 13:44 )uii napisał(a):  

Głupota innych, to tylko nasz punkt widzenia, na dokładkę niezbyt istotny.  sadsmut3

Jak na mądralę przystało, mądre słowa rzekłeś.
Pomijam istotny fakt, że zawsze my jesteśmy mądrzy, a głupi są wszyscy inny, tak jakbyśmy nie byli elementem "głupiego" społeczeństwa.
Masy zawsze były i zawsze będą głupie, pomimo że składają się z jednostek, które bywają mądre.

Rozpaćkaliśmy trochę ten temat rozpuszczalnikiem wodolejstwa, ale taki to urok for dyskusyjnych.

RE: Podpalono szóstą szkołę... - uii - 18-09-2023

(18-09-2023, 17:28 )polliter napisał(a):  
(18-09-2023, 13:44 )uii napisał(a):  

Jak na mądralę przystało, mądre słowa rzekłeś.
Pomijam istotny fakt, że zawsze my jesteśmy mądrzy, a głupi są wszyscy inny, tak jakbyśmy nie byli elementem "głupiego" społeczeństwa.
Masy zawsze były i zawsze będą głupie, pomimo że składają się z jednostek, które bywają mądre.

Rozpaćkaliśmy trochę ten temat rozpuszczalnikiem wodolejstwa, ale taki to urok for dyskusyjnych.

Temat w zasadzie sie wyczerpał , no chyba że znów coś podpalą ubawa

Z tą głupotą mas to nie takie pewne znów. ubawa
Jest w psychologi bechawioralnej taki trend, czy podejscie (oprucz innych) że żaden człowiek nie postępuje nigdy racjonalnie.
Źe robimy to co chcemy podświadomie , co nam dyktuje chuć, zachcianki, diabeł wie jakie pokrętne instynkty.
A powod racjonalny dorabiamy sobie i innym jak spytają czemu.

Ja kiedyś główkowałem sobie nad teorią 'umysłu zbiorowego' a właściwie 'podświadomości zbiorowej' jakby.
Tylko to juz nie jakaś uznana nauka. Tylko moja koncepcja . 
Coś tskiego istnieje moim zdaniem. I ma wielki wpływ na to co się dzieje.

(18-09-2023, 22:25 )uii napisał(a):  Ja kiedyś główkowałem sobie nad teorią 'umysłu zbiorowego' a właściwie 'podświadomości zbiorowej' jakby.

Pewnie, że jest, bo jak inaczej wytłumaczysz zbiorowe samobójstwa albo katolicy, którzy idą jak barany za swoim guru albo
oddziaływanie reklam na ludzi.

RE: Podpalono szóstą szkołę... - uii - 19-09-2023

(18-09-2023, 23:39 )hogan napisał(a):  
(18-09-2023, 22:25 )uii napisał(a):  Ja kiedyś główkowałem sobie nad teorią 'umysłu zbiorowego' a właściwie 'podświadomości zbiorowej' jakby.

Pewnie, że jest, bo jak inaczej wytłumaczysz zbiorowe samobójstwa albo katolicy, którzy idą jak barany za swoim guru albo

oddziaływanie reklam na ludzi.
Po części masz rację, ale tu raczej mają znaczenie prymitywne zachowania stadne.

A ja mam na mysli raczej 'inteligencje zbiorową'  jakby nad umysł ubawa

Nota bene, ten 'nadumysł' ginie, zanika, głupieje, pod wpływem , netu i masmediów.

RE: Podpalono szóstą szkołę... - uii - 19-09-2023

Na początek popatrzmy jsk zdobywamy informacje.

Ktoś powiedzmy wrócił z wakacji , wpadł do nas na kawę, czy piwo i opowiada.
O pogodzie, hotelu, cenach, jak się świetnie bawił, gdzie dobre żarcie, co się działo, kogo opierdolił
Kto był nieuprzejmy itp.
Pozyskaliśmy informacje że W hotelu x fajnie i sporo o miejscu. 
Mozemy to powturzyć innym znajomym, zachęcić ich do wyjazdu itp...

Ale czy to wszystko co wchłonoł nasz umysł?
Nie, to moze 10%
Rzmawiając patrzyliśmy na znajomego, widziliśmy mimikę twarzy, gestykulację, kolor ,stan skóry,
Sposób poruszania się. Wreszcie ubranie jego stan i zmiany jakie zaszły od poprzedniej wizyty.

Opowiadając o tym co świadomie chciał , użył masy słów i dodatkowych zdań nieistotnych dla opowieści.
Coś ominoł, coś przemilczał, nagle zmienił temat w jakimś momencie.

To wszystko nasz umysł wchłonoł w wiekszości nieświadomie.

Efekt moze być taki, że zachwalimy innym hotel, powołując się na słowa znajomego.

Ale sami za cholere tam nie pojedziemy nie bardzo się zastanawiaiąc czemu.

To taki bardzo uproszczony przykład, ale moze pozwoli załapać 'o co kaman'