RE: Wierzący ateista -
Fedorowicz - 01-03-2023
(01-03-2023, 19:11 )hogan napisał(a): Co to jest czy kto to jest "cywilizacja łacińska"?
Już piszę. Cywilizacja łacińska to inaczej cywilizacja zachodnia czyli nasza. Cywilizacja łacińska wywodzi się z trzech źródeł:
Starożytnej Grecji, skąd zaczerpnięto dążenie do racjonalnego poznania prawdy (ukształtowane w filozofii starożytnej i rozwinięte przez nowożytną naukę);
Starożytnego Rzymu -Prawo_rzymskie skąd zaczerpnięto koncepcję prawa jako wyrazu dobra i słuszności.
Chrześcijaństwa, które przekształciło te źródła poprzez swoją etykę.
Człowiek pojmowany jest tu jako osoba, podmiot wolny i rozumny.
W polityce narzuca rządzącym te same prawa moralne, które obowiązują poddanych ich władzy. Państwo opiera się na narodzie, ma charakter ograniczony, a obok niego istnieją organizacje społeczne i samorządy. Uznaje dualizm prawa (prawo prywatne i publiczne i wyższość etyki nad prawem (prawo ma wywodzić się z etyki i podlega ocenie moralnej). W ekonomii ceni własność prywatną, a najwyżej własność nieruchomą, zwłaszcza ziemską. W prawie rodzinnym uznaje tylko małżeństwo monogamiczne oraz emancypację rodziny spod władzy rodu. Jest cywilizacją niesakralną (czym różni się od cywilizacji żydowskiej i bramińskiej) z supremacją sił duchowych (czym różni się od cywilizacji turańskiej, bizantyńskiej, arabskiej i chińskiej).
hogan - 01-03-2023
Jak mogła istnieć cywilizacja łacińska, skoro język łaciński powstał w drugiej połowie II tysiąclecia przed naszą erą?
Fedorowicz - 02-03-2023
(01-03-2023, 20:09 )hogan napisał(a): Jak mogła istnieć cywilizacja łacińska, skoro język łaciński powstał w drugiej połowie II tysiąclecia przed naszą erą?
Cywilizacja-co to jest? Cywilizacja (łac. civis – obywatel) – określona forma życia zbiorowego człowieka; kultura człowieka w wymiarze społecznym; metoda organizacji życia społecznego.
Na terenie geograficznie pojętej Europy istnieją i nieustannie ze sobą rywalizują cztery cywilizacje: łacińska (zachodnia), bizantyńska, żydowska i turańska (moskiewsko-kozacka). Cywilizacja Zachodu to cywilizacja łacińska. Inne cywilizacje istniejące na terenie Europy mają pochodzenie orientalne i ich cechą jest błędne rozumienie człowieka, jego potencjalności. Dlatego cywilizacje te wytwarzają wiele przeszkód na drodze doskonalenia człowieka przez swój aprioryzm, totalitarną, gromadnościową wizję człowieka, emanacyjne podstawy, monizm prawny, sakralizm, rodowy charakter. Zadają gwałt człowiekowi i jego przyrodzonym prawom.
Jednakże według Feliksa Konecznego trwanie cywilizacji jest aktem woli tworzących je społeczeństw, a w sytuacji zagrożenia przed upadkiem zawsze można daną cywilizację obronić. Znajomość cywilizacji pomaga zrozumieć historię dzisiejszego świata.
Natomiast język jest to system znaków wytwarzanych w procesie poznania, służący komunikowaniu się międzyludzkiemu oraz formułowaniu treści poznawczych.
hogan - 02-03-2023
Jakieś bzdury. Dla mnie nie ma czegoś takiego. Jest po prostu cywilizacja, w którą wliczają się wszyscy ludzie.
Fedorowicz - 03-03-2023
(02-03-2023, 22:15 )hogan napisał(a): Jakieś bzdury. Dla mnie nie ma czegoś takiego. Jest po prostu cywilizacja, w którą wliczają się wszyscy ludzie.
Autorem tych nauk jest profesor doktor habilitowany Feliks Koneczny. Jego dorobek naukowy to:
1893 – Jagiełło i Witold , Lwów;
1897 – Dzieje Śląska: ozdobione licznymi obrazkami[/i] , Bytom;
1898 – Życie i zasługi A. Mickiewicza, Kraków;
1902 – Dzieje Polski za Piastów, Kraków; 2 Komorów 1997;
1903 –Dzieje Polski za Jagiellonów Kraków;
1905 – Geografia historyczna, Lwów;
1917-1929 – Dzieje Rosji (t. 1 Do roku 1449 Warszawa 1917; t. 2 Litwa a Moskwa w latach 1449–1492, Wilno 1929; t. 3 Schyłek Iwana III 1492-1505, Londyn 1984; całość Komorów 2003);
1917 –Tadeusz Kościuszko, Poznań (2 Poznań 1922, 3 Warszawa 1996);
]1920 – O pierwotnej polskości Ziemi Chełmskiej i Rusi Czerwonej , Warszawa;
1921 – Polskie Logos a Ethos. Roztrząsanie o znaczeniu i celu Polski. Tom I i II , Poznań, 2 Komorów 2009;
1History, Komorów;
1981 – Państwo w cywilizacji łacińskiej. Zasady prawa w cywilizacji łacińskiej, Londyn; 2 Komorów 1997 pt. Państwo i prawo w cywilizacji łacińskiej; 2016 – The Latin Civilization, Komorów 2016;
1982 – Prawa dziejowe, Londyn ; 2 Komorów 2001, 2013 – The Laws of History Komorów
2000 –O sprawach ekonomicznych Kraków; Warszawa 2006;
2002 –Obronić cywilizację łacińską Lublin.
Izunia, masz jakieś wykształcenie ponadpodstawowe , tytuły naukowe, publikacje ? No bo jeśli nie.. Dla wyjaśnienia-publikacje naukowe to nie kacapały forumowe z psiapsiółką.
hogan - 03-03-2023
Pewnie jaki Żyd z pochodzenia i chce ludzi podzielić ale jak widać, nie udało mu się to a to, co ja mam czy nie mam, nie
Twój zakichany interes.
Fedorowicz - 04-03-2023
(03-03-2023, 22:40 )hogan napisał(a): Pewnie jaki Żyd z pochodzenia i chce ludzi podzielić ale jak widać, nie udało mu się to ..
O próbach "zjednoczenia" ludzi pod jednym światowym rządem (czytaj-zniewolenia ludzkości) czytamy już w Księdze Rodzaju:
"
Chodźcie, zbudujemy sobie miasto i wieżę, której wierzchołek będzie sięgał nieba, i w ten sposób uczynimy sobie znak, abyśmy się nie rozproszyli po całej ziemi».
A Pan zstąpił z nieba, by zobaczyć to miasto i wieżę, które budowali ludzie, i rzekł: «Są oni jednym ludem i wszyscy mają jedną mowę, i to jest przyczyną, że zaczęli budować. A zatem w przyszłości nic nie będzie dla nich niemożliwe, cokolwiek zamierzą uczynić. Zejdźmy więc i pomieszajmy tam ich język, aby jeden nie rozumiał drugiego!»
W ten sposób Pan rozproszył ich stamtąd po całej powierzchni ziemi, i tak nie dokończyli budowy tego miasta. Dlatego to nazwano je Babel, tam bowiem Pan pomieszał mowę mieszkańców całej ziemi. Stamtąd też Pan rozproszył ich po całej powierzchni ziemi."
Jak widać, Bóg popiera dotąd państwa narodowe, a nie Rząd Światowy.
hogan - 04-03-2023
No widzisz a Ty chcesz aby wszyscy byli jakąś cywilizacją łacińską.
Fedorowicz - 04-03-2023
(04-03-2023, 9:50 )hogan napisał(a): No widzisz a Ty chcesz aby wszyscy byli jakąś cywilizacją łacińską.
Bo jest najlepsza dla ludzi i trzeba obecnie ją ratować przed innymi, gorszymi które maja charakter totalitarnego zniewolenia. Cywilizacja ta opiera się na trzech filarach: klasycznej filozofii greckiej, tradycji prawa rzymskiego oraz religii chrześcijańskiej. Struktura społeczna cywilizacji łacińskiej opiera się na rodzinie monogamicznej, która wykształciła się w cywilizacji rzymskiej, gdzie dokonała się emancypacja rodziny z rodu. Monogamia w cywilizacji łacińskiej jest dożywotnia. Zarówno mąż jak i żona posiadają równy status w małżeństwie; nie ma dominacji mężczyzny nad kobietą, jak to jest np. w cywilizacji arabskiej. W cywilizacji tej rodzina jako podstawowa komórka społeczna posiada pełną autonomię; nie jest skrępowana niczym, co ograniczałoby jej rozwój. Dzięki zdrowej rodzinie społeczeństwo może się rozwijać i wznosić na wyższe szczeble rozwoju cywilizacyjnego co miało właśnie miejsce w historii.
hogan - 04-03-2023
A ja nie chcę takiej, ja chcę ogólną jaka jest obecnie. Nie chcę być z nikim utożsamiana.