RE: W Niemczech -
hogan - 26-07-2014
No nieważne, siostra moja była prymuską a więc nie ma to znaczenia.

Może takie pojedyncze wyrazy jak dziękuję, przepraszam, proszę, dzień dobry czy dobranoc, to tak ale jak już by szło o stworzenia zdania i dogadania
się, to lipa.
Nebo - 26-07-2014
Zdania akurat potrafiłem tworzyć.

Więc może nie jest tak źle.
To kiepska prymuska jak nie umiała zdania sklecić, haha.
hogan - 26-07-2014
Nie zrozumiałeś mnie. Nic nie da Ci że sklecisz zdanie bo żaden Niemiec Ciebie nie zrozumiałby.
I nie obrażaj mojej siostry ma doktorat skończony i dwa kierunki studiów.
Nebo - 26-07-2014
A mama w ogólniaku się uczyła i się dogaduje z Niemcami.
Rozmawiała, więc wybacz, ale coś tu u siostry jest nie tak.
Mama rozmawiała z Niemcami przez telefon też w pracy.
Mówi, że problemem jest akcent, ale się dogadywała.
Uczyła się przez 3 lata, ale miała wymagających i surowych nauczycieli a mamie zależało, lubiła się uczyć niemieckiego.
Więc bez obrazy - ale Twoja siostra się nie dogaduje, a mama tak.
hogan - 26-07-2014
Sorki ale nie uwierzę w taką bajkę, może mamie wydawało się że się dogaduje.
Roślinka - 26-07-2014
Nebo mój syn ma maturę z niemieckiego i nie dogada się

co prawda duzo rozumie, ale gdyby wszedł między nich zagubiłby się..niestety, zupełnie co innego teoria a praktyka.
Twoja mama się dogadała, wierzę

, ja jadąc pierwszy raz do Niemiec umiałam tylko dwa słowa..nie mam żadnej szkoły..daję radę
hogan - 26-07-2014
Też nie umiałam niemieckiego gdy jechałam pierwszy raz ale po 3 miesiącach szprechałam jak niemka.

))
Nebo - 26-07-2014
Mama nie miała problemu i to nie wymyśliła sobie. Ale jak nie wierzycie...Ok, to może przyjedzie do Niemiec i przy Was zacznie rozmawiać - ciekaw jestem czy nadal nie będziecie wierzyć.
hogan - 26-07-2014
Wiesz Nebo, tak samo mogę Ci odpowiedzieć, gdy obrażałaś moją siostrę.
Ty nie wierzysz w moją siostrę a ja tym bardziej nie uwierzę w Twoją mamę bo nie jestem w stanie w to uwierzyć.
Roślinka - 26-07-2014
Widzisz Nebo nie jest tak prosto jak się wydaje..trzeba naprawde przebywać z niemcami by nauczyć się języka, poza tym każdy region ma swój dialekt, mało mówią czystym niemieckim w regionie np Bawaria czy Baden Wiitenbergia..wejdź między wrony, kracz jak i one

..tak to wygląda