Kordialne
Zadanie dla 8- latków - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Zadanie dla 8- latków (/showthread.php?tid=5175)

Strony: 1 2

RE: Zadanie dla 8- latków - jozekkg - 08-04-2019

Podobne zadanie, to

O godzinie 14:30 zaczął padać deszcz, a później przestał padać.
1. Policz jak dłuło padał deszcz.
2. Czy da się rozwiązać to zadanie? Jeśli nie to zmień jego treść tak aby się dało.

Normalnie można się shizofremii nabawić.

RE: Zadanie dla 8- latków - hogan - 08-04-2019

Traf, chciałam abyś napisał skąd taki Twój wniosek, bo ta teoria jako pierwsza przez rodziców została obalona. To była najczęstsza
odpowiedź lecz okazało się, że nieprawidłowa.

Józiu, zamiast wyrazu 'później', może trzeba wstawić godzinę o której przestał padać ubawa2

RE: Zadanie dla 8- latków - jozekkg - 08-04-2019

No niestety, w treści zadania właśnie było "później".

RE: Zadanie dla 8- latków - Traf - 08-04-2019

(08-04-2019, 11:38 )hogan napisał(a):  Traf, chciałam abyś napisał skąd taki Twój wniosek, bo ta teoria jako pierwsza przez rodziców została obalona. To była najczęstsza
odpowiedź lecz okazało się, że nieprawidłowa.

Józiu, zamiast wyrazu 'później', może trzeba wstawić godzinę o której przestał padać ubawa2

Nie mogło się okazać, że prawidłowa odpowiedź nią nie jest. Mnie nie interesuje, jaką odpowiedź zakładał twórca zadania, mógł się w nim pomylić, ale to już jego problem, a nie tego, kto zadanie rozwiązuje bezradny

Uwierz, jak bym przedstawiła wszystkie metody rozwiązania jakie rodzice podali, to byś zbaraniał. :zdziwienieke:
Ta odpowiedź jest błędna i Twoje dziecko otrzymałoby pałę.
Nieważne jest czy Tobie wydaje się jako odpowiedź prawidłowa.

RE: Zadanie dla 8- latków - Traf - 08-04-2019

Daj więc inne możliwości, zobaczymy co tam ludzie wymyślili ubawa2

Nie wiem czy znajdę ale jak znajdę to podam.

Na jednym zegarze wskazówka minutowa wskazuje liczbę pojedynczą, na reszcie już nie.

Jak już mam wysilać swoje zwoje to.... jeden jest przed a reszta po... czyli jeden jest za..

może przypadkiem ale mówimy o tym samym zegarku... a ponieważ to matematyka  skreślam ten co wskazuje 9 bo reszta wskazuje liczby pierwsze..

4 zegar ma sekundnik a nie minutnik ciekawe czy nie ma racji

Team 5:15
– Uważam, że nie pasuje 5.15. Dlatego, że pozostałe godziny następują po sobie – najpierw jest 9, potem 10, a następnie 11. Tutaj wyróżnia się ta piąta – mówi mama ośmiolatki.

– Też wskazałabym 5.15, bo jako jedyna pokazuje godzinę między 12. a 6. Reszta wskazuje godzinę między 6 a 12 – komentuje druga.

Redakcyjna koleżanka stwierdziła natomiast, że na każdym następnym zegarze różnica czasu wynosi 40 minut. Niepasującym "wyjątkiem" wydawał się pierwszy... i trzeci zegar. Teoria więc obalona.

Team 10:45
– Jestem zdania, że nie pasuje 10:45. Dlatego, że jako jedyna pokazuje drugie 30 minut na zegarze. Wszystkie pozostałe są w pierwszej połowie, kiedy jest zaraz "po" którejś godzinie – komentuje koleżanka.

– Coś w tym jest, ale jednak uważam, że ważniejsza przy określaniu czasu jest godzina, a nie minuty. Dlatego, jeśli miałbym wybierać, to nie pasuje mi bardziej jednak 5.15 – kwituje kolega.

Są oczywiście tacy, którzy uważają, że nie pasuje zegar, na którym czas jest "popołudniowy" lub "poranny". Jako że jest to zegar dwunastogodzinny, ta teoria raczej nie ma racji bytu.

Inni twierdzą, że nie mieliby problemu, gdyby ostatnią godziną była 11.30. Wówczas nie pasowałby zegar drugi, czyli 9.05, bo trzy pozostałe byłyby wielokrotnością kwadransa. Niestety jednak 11.25 nie da się zmienić na 11.30. A skoro zadanie tak podzieliło rodziców, to czy aby na pewno jest odpowiednie dla ośmiolatków?

tylko trzeci nie pasuje do pozostałych. Przeczytaj godziny i będziesz wiedzieć,najlepiej na głos

Masz rację, że chodzi o wzór w jaki układają sie wskazówki, ale wg mnie nie pasuje 11:25. Ponieważ wtedy jest to jedyny kąt rozwarty. Pozostałe układy tworzą kąty ostre.

Może ostatni jako kąt najbardziej rozwarty ....heh...

Trzeci nie pasuje. Przy pozostałych trzech poprawnie określa się godzinę ile minut jest po jakiej godzinie. W przypadku 3ciego czyta się godzinę mówiąc za ile minut będzie jaka godzina.

To zależy jak ktoś czyta godziny, ja to czytam dziesiąta czterdzieści pięć, a nie za piętnaście jedenasta., więc nie masz racji

Nie pasuje trzeci zegar - jako jedyny wskazuje godzinę parzystą (z minutami).

Moim zdaniem, zegar 1-szy zakładając, że jest to 17.15 czyli jedyny pokazany popołudnowy czas. Pozostałr zegary pokazują godziny dopołudniowe....

Nie wazne czy odczytasz to 3 lub 15 albo 5 lub 17. Zaczynając od 2, 3 lub 4 przestawienie zegarka co 20 minut nigdy nie ustawisz na 5:15. Zegar ma 60 minut.

A jeśli zacznę od 5.15 to nigdy nie ustawię na 10 czy 20

ale roznica minut miedzy tymi trzema zegarami nie jest stala i nie jest to 20 minut. Rownie dobrze ktos moglby powiedziec ze roznica to wielokrotnosc 5, a nie 20 i teoria padaubawa Natomiast teorii "za i po" nie da sie ani rozszerzyc, ani zredukowac, udowadniajac jej przypadkowosc. Wiec to jedyna poprawna teoria.

spróbuję być jak dziecko: mianowicie czwarty nie pasuje do reszty, gdyż jako jedyny nie ma żadnej wskazówki w poziomie. Pierwsze trzy mają jedną z wskazówek w poziomie. Moim zdaniem to jest ćwiczenie wzrokowe, dlatego zegary i pokazywany czas nie mają znaczenia. Z kolei trzeci zegar jako jedyny wskazuje czas przed pełną godziną, pozostałe po pełnej, więc... No i w końcu pierwszy zegar różni się tym, że pokazuje godzinę popołudniową, pozostałe nie. Są tu więc trzy odpowiedzi poprawne; graficzna, ta dotycząca pełnej godziny oraz przed i popołudniowa.

Zadanie z cyklu co "autor miał na myśli"

Może zadanie miało tylko udowodnić mądrym rodzicom, że czasem nie ma jednej idealnej odpowiedzi? Dodatkowo dzieci rozwiązując to zadanie miały nie dopasować się do "klucza", tylko spróbować obronić swoje zdanie? Może rzeczywiście to wszystkich przerasta...

Ostatni bo jako jedyny wskazówki po połączeniu nie tworzą trójkąta?

nie pasuje 10:45, bo we wszystkich innych przypadkach wskazówka minutowa jest po PRAWEJ stronie cyferblatu. tyle tylko, że takie zadanie jest dla członków Mensy, a nie 8-latków.

5:15, 9:05, 10:45, 11:25 suma cyfr wynosi odpowiednio 11, 14,10,9 czyli nie pasuje 9:05

Zdecydowanie źle sformułowane pytanie. Ale zgadując o co chodzi, pod względem matematycznym, może autor miał na myśli co jest większą liczbą godziny czy minuty czyli 5:15, 9:05, 10:45 a 11:25?

9:05. Krótka wskazówka jest na pierwszej podziałce czyli tam gdzie będzie dopiero o 9:15

Proszę pokazać czego uczniowie uczyli się na lekcji. Myślę, że ćwiczyli odczytywanie minut po godzinie. Wtedy nie logicznie nie pasuje zegar pokazujący minuty przed godziną......

Ja obstawiam 5:15 w pozostałych godzinach występuje liczba 11 lub 9.

Trzeci wskazuje godzinę parzystą, reszta nieparzyste; więc trzeci jest inny.

Na zegarze 9:05, wskazówka godzinowa wskazuje 9:12, a minutowa 9:05 (przedział minutowy to 12 minut bo jest 5 odcinków). To jedyna niezgodność, pozostałe się zgadzają co do wskazań. Rozwiązała to moja żona, a ja przyznałem jej rację.

Tutaj trzeba pomyśleć jaka jest podstawa programowa i czego się uczą dzieci w 2 klasie. Dorośli doszukują się tu niewiadomo czego, a w szkole nauka zegara przede wszystkim skupia się na "po" i "za", czyli 5 po 9, 25 po11, 15 po 5 i niepasujące 11za15 A jak jest inaczej to ja nic już nie rozumiem

Zegar wskazujący godzinę 10:45 nie pasuje do pozostałych. (trzeci od lewej strony). Aby rozwiązać tego typu zadanie należy postępować w/g zadania: ODCZYTAJ GODZINY NA ZEGARACH ... zegary tarczowe kodują stan czasu, należy więc zapisać go cyfrowo: 5:15 9:05 10:45 11:25 ... zapisane w pionowym słupku ujawniają regularność w szeregu minutowych wskazań: 15;05;25;45 .... 3 wskazania są w okresie 10 minut: 05; 15; 25; ... natomiast wskazanie zegara pokazującego 45 minut do niego nie pasuje bo czwarty zegar powinien mieć wskazówkę minutową pokazującą 25 minut ... albo 55 minut. Dodatkowo (albo zasadniczo) każda wskazówka zegara pokazuje godzinę, może ona być parzysta lub nieparzysta ... zegar wskazujący 10:45 jest w godzinie 11, (nieparzystej) wszystkie inne są w godzinie parzystej.

Pierwszy nie pasuje do reszty. W pozostałych są pokazane godziny z dostępem 40 min, pierwszy kompletnie nie pasuje.

nie pasuje 10.45

Nie rozumiem czemu autorka stwierdziła, że teoria + 40 minut nie pasuje skoro mamy 11:05, 11:45 i 12:25. ????

Nie pasuje 5:15, bo to jedyna godzina kończąca się na - naście. Pozostałe kończą się na pięć.

A może tutaj nie ma jednej poprawnej odpowiedzi, a zadanie ma zachęcić uczniów do samodzielnego myślenia? Może każda, w miarę logicznie uzasadniona przez dziecko odpowiedź, będzie uznana za poprawną... Wszyscy narzekają, że szkoła nie uczy samodzielnego myślenia, a jak trafi się takie wymagające myślenia zadanie, to ludzie oburzeni... No, nie dogodzisz...

Myślę,że wszystkie zegary są ok..i nie trzeba skreślać

Która godzina na zegarze jest myląca. To zadanie dotyczy kątów. Nie pasuje godzina 11.25 ponieważ wskazówki pokazują kąt rozwarty. Na pozostałych zegarach wskazówki ułożone są w kąt ostry. To zadanie z matematyki.

Godz 9.05 ! Proponuję wziąć do rąk tradycyjny zegar. Nigdy tak wskazowki nie ułoża się 

Ciekawe zadanie. Wg mnie nie pasuje 0515 bo wtedy dzieci śpią. W pozostałych przypadkach są w szkole

Nie pasuje skrajny prawy, bo wychodzi poza tekst zadania, i nie został przestawiony na czas letni. Albo jeszcze tak;

W rozwinięciu liczby π otoczenie pierwszego pasującego ciągu liczb reprezentujących poszczególne godziny na zegarach jest następujące:
1 (515) 5
3 (905) 7
6 (1045) 4
5 (1125) 3

Suma prawych i lewych otoczeń daje nam: 6, 10, 10, 8. Wyraźnie nie pasuje tutaj 8, czyli godzina 11:25, bowiem w znaku tej cyfry są dwa domknięte kółka, a w znakach 6 i 10 - po jednym domkniętym kółku.

Więcej nie chce mi się kopiować :ubawa: 

A jaka jest prawidłowa odpowiedź nadal niewiadome.