Kordialne
Co z tym olejem palmowym. - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Co z tym olejem palmowym. (/showthread.php?tid=4707)

Strony: 1 2 3

RE: Co z tym olejem palmowym. - Bluemoon - 06-10-2018

On nie jest szkodliwy, główne zastrzeżenia jakie były dotyczyły wypalania wielkich połaci lasów deszczowych i zakładania w tym miejscu plantacji palm. Ja z tego powodu oleju palmowego nie używam. Podobno są już eko plantacje, nie wiem czy są czy to tylko plotka.

RE: Co z tym olejem palmowym. - hogan - 06-10-2018

A tego to ja akurat nie wiem

RE: Co z tym olejem palmowym. - bonaparte - 07-10-2018

Dzisiaj nic nie wiadomo. Za miesiąc moga ogłosić, że olej palmowy jest bardzo zdrowy.
Pisałem już kiedyś, że jak byłem dzieckiem w tv na okrągło mówili żeby jeść margarynę, bo jest mega zdrowa w odróżnieniu od masła.

RE: Co z tym olejem palmowym. - hogan - 07-10-2018

No bo jest zdrowy.

RE: Co z tym olejem palmowym. - uii - 09-10-2018

A sól himalajska jest lepsza od kłodawy , bo himalajska (Dalajlama pewnie błogosławił) i taka różowiutka , no i Droga! To musi być ekstra. ubawa

Jest taka teoria niepopularna bo nie generuje zysków marketom
, że powiano się jeść przede wszystkim to co rośnie wokoło we własnej strefie klimatycznej , okolicy, kraju... Do egzotycznego pożywienia organizm jest genetycznie gorzej dostosowany.  To nie jest udowodnione , ale dość prawdopodobne.

Natomiast jest faktem że część ludzi dorosłych może pić mleko do woli , a cześć nie bardzo , bo zaraz zalicza wc.

Ci co mogą , mają całe życie odpowiedni enzym , bo są genetycznie potomkami pastuchów koczowników, ci co nie mogą tracą enzym z wiekiem , sa potomkami osiadłych rolników. Można sobie kupić ów enzym w aptece w pastylkach i brak wc już nie straszny , ale inne.

To co dobre dla Papuasów, Japończyków, Eskimosów, niekoniecznie musi być zdrowe dla innych nacji . 

Niech żyje polska świnia i szczaw !!!  ubawa

RE: Co z tym olejem palmowym. - hogan - 09-10-2018

Sporo w tym racji co napisałeś.
Tyle tylko, że mleko może pić każdy. Biegunka męczy tylko tych, co tego mleka piją na co dzień za mało.
Organizm przyzwyczaja się i nie ma z tym problemu.
To tak jak rośliny strączkowe, ogólnie przyjęte jest, że powodują gazy a to nieprawda. Jak groch będzie
odpowiednio ugotowany(tu ciekawostka, Turcy miażdżą groch przed ugotowaniem zupy) i będziemy spożywali
minimum 3 razy w tygodniu, to gazy ustąpią.
Inną ciekawostką może być to, że rasa ludzka ogólnie na całym świecie, nie jest przystosowana, tzn. nie jest
rasą, która może jeść jakikolwiek nabiał. Rasa ludzka jest roślino- żerna. Dopiero później zaczęła jeść mięso i nabiał.

Właśnie zjadłam kawałek babki ziemniaczanej, popijając szklanką mleka. ubawa2

RE: Co z tym olejem palmowym. - uii - 09-10-2018

To nie do końca prawda z tym przyzwyczajeniem ubawa
 Skrótowo pisze sie na zasadzie, czarne /białe , a mamy raczej mieszane geny .
Częściowo przyzwyczajenie coś daje , człowiek jest elastyczny i adaptowany. Ale częściowo. To też nie takie  czarne i białe.
Możliwe że stałe picie mleka , dłużej utrzymuje poziom enzymów , ale różnica jest miedzy 'pastuchami a rolnikami'

Jadalne są w zasadzie żołędzie i kit z okien , ale bardzo ciężkostrawne są ubawa  jadano je w okresach głodu  .
(Kit wtedy był z nieszkodliwej glinki i oleju lnianego, dość pożywny) .  

Pewnie że wiele rzeczy jest lepsze , po odpowiednim przygotowaniu. Taro jest trujące nieprzygotowane .
I nasze kartofle powszechne, surowe, też są trujące , choć nie ekstremalnie. ubawa

RE: Co z tym olejem palmowym. - hogan - 09-10-2018

Prawda, prawda, tylko ten co nie lubi mleka, napisze czy powie, że ma biegunkę i dlatego nie chce pić. ubawa2

RE: Co z tym olejem palmowym. - Bluemoon - 10-10-2018

Ja mleka od jakiegoś czasu nie piję, ale babkę ziemniaczaną popijałam zawsze lodowatym mlekiem. Ech, wspomnienia z młodości ubawa Chyba w niedzielę zrobię sobie.

RE: Co z tym olejem palmowym. - hogan - 10-10-2018

Też popijam lodowatym mlekiem. ubawa2