Kordialne
Okulary- optyk - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Moda/ uroda/ wnętrze (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=172)
+--- Wątek: Okulary- optyk (/showthread.php?tid=4621)

Strony: 1 2 3

RE: Okulary- optyk - cichutkiszept - 09-09-2018

(08-09-2018, 15:34 )hogan napisał(a):  Właśnie zakładając ten wątek, miałam nadzieję dowiedzieć się czegoś więcej, bo myślałam, że tylko ja
tak daję się nabrać. Też zrobili mnie w balona, bo mogłam mieć to samo za pół ceny.

to chyba tak nie działa bo ceny oprawek często są z kosmosu i często bez zniżki za fajne okulary zapłacisz w innym sklepie
mniej
trzeba się nachodzić i sprawdzić ubawa

RE: Okulary- optyk - hogan - 09-09-2018

Moje są tylko do czytania ale za wszystko dałam 1100 zł, to patrząc na to co piszecie... wydaje mi się, że ostro
ze mnie zdarli.

Kształtu Aniu oprawek i tak nie dostałam takich jak chciałam, tak jak i kolor mi się nie podoba.
Wybór był bardzo duży i ceny w tym też różne ale ja jestem uparta i jak wiem, że w czymś źle
się czuję, to tak jest. Chciałam kształt bardziej pasujący do mojej twarzy a kolor po prostu srebrny
a oni akurat z takich jednolitych, mieli tylko różne złote. Nie cierpię złota. ubawa
A i tak w końcu wzięłam jakieś w panterkę wojskową. Nawet mi to się podoba ale nie do wszystkiego pasuje.

RE: Okulary- optyk - martin - 09-09-2018

Hogan , za ""fajne ,modne ""oprawy okularowe można dać nawet powyżej tysiąca , proponowano mi oprawki za 500 stówek , sam dałem za oprawki bardzo skromne 100-we .

Pewnie masz rację Martinie ale u tych co kupowałam, wszystkie oprawy były mniej więcej w takiej samej cenie.

RE: Okulary- optyk - martin - 09-09-2018

Oczywiście co sklep to inne ceny i asortyment oprawek .
najważniejsze sa dobre badania i oczka .
teraz nie wiem czy szklane oczka czy tez tez z plastyku , mnie powiedziano ze plastykowe sa tańsze i dobrze zrobione odpowiadają szklanym .

RE: Okulary- optyk - Ankr - 09-09-2018

okulary progresywne (na dal +do czytania) wszyscy "potrzebujący" w rodzinie robią u fielmanna. Pomijając, że dają chyba 2 tygodnie (lub 3 nie pamiętam )na ewentualny zwrot  i wymianę na 2 pary zwykłych to mają dobre ceny, szkła niemieckie dobre, a i oprawki można dobrać niezłe w bardzo przyzwoitej cenie. Dlatego odkąd pamiętam jeździmy tylko do nich

Nie ma u mnie niestety takiej firmy, jestem skazana na okulistę i Jego sklep w moim mieście. ubawa2

RE: Okulary- optyk - ewus - 10-09-2018

No to ja ślepak pierwszej klasy z daleka nie widzę. Poszłam do okulisty, dostałam gogle ale z nakazem, że mam iść do optyka (JEGO salonu) no bajka wkurzyłam się bo niby dlaczego mam nabijać mu kieszeń ale w sumie oprócz tego optyka jest jeszcze jeden ale wielkość to może taki kiosk ruchu- więc wiadomo- wybór tragedia a ceny to dwie tragedie plus VAT.
Wróciłam się do tego co rządzi nim lekarz i co się okazuje? Że jest taniej. Jakieś promocje, specjalne szkła bla bla bla babka mnie ryła dobre pół godziny a ja coraz mniej rozumiałam. Bo czym różni się taka soczewka od takiej -.-
Fakt faktem jakiś tam wybór był no ale ja mam problem z zatokami i migrenami, więc potrzebuję czegoś lekkiego (stare okulary były mega ciężkie i normalnie non stop bolał mnie łeb). Mówię to lasce a ta się na mnie gapi jak na kosmitkę i wciska jakiś badziew nie dość, że drogi to jeszcze sama oprawka mega ciężka a co dopiero jak dochodzi szkło... Wkurzyłam się, zaczęłam sama szukać. Znalazłam ubawa Lekkie z jakiegoś fajnego plastiku. Założyłam, nie było ciężko więc doliczyłam sobie pi razy okno wagę szkieł i stwierdziłam, że mi pasuje taka opcja. Problem był tylko tego typu, że nie było czarnych oprawek. Trochę mi to nie pasowało bo wiadomo, czarny taki standardowy kolor. Były dwu kolorowe. Fioletowo-czerwone. Od wewnętrznej strony są czerwone ale akurat nikt tego nie widzi a z zewnątrz są fioletowe. W sumie musiałam je wziąć bo tylko te były takie lekkie. Za całość zapłaciłam ok 450-500zł Nie pamiętam dokładnie bo to było 3 lata temu. Więc widzę, że prawie jak za darmo w porównaniu do Twoich Izuniu. Dodam, że poszłam z papierem do NFZ i była tam jakaś zniżka więc nie było źle. W czerwcu natomiast byłam z partnerem za okularami dla jego syna w Vision to ceny kosmos. Są jakieś oprawki za stówę ale to takie resztki i w sumie zupełnie nie dla mnie bo są po prostu ciężkie. Znalazłam coś podobnego do tych co mam ale koszty potężne a gdzie jeszcze koszty szkieł? Także co mi z ich "promocji" jak przychodzi co do czego to tysiaka trzeba zostawić.
Fakt faktem to teraz tak sobie myślę, że jednak miałam farta i dobrze bo po pierwsze, okulary ogarnęłam w małym optyku krótszy czas oczekiwania, po drugie wyszło mi taniej a po trzecie nie dałam się omamić lasce, która wyciąga Ci najdroższe oprawki i wciska Ci kity, że tak bardzo do Ciebie pasują jakby były robione z myślą o Tobie (taaaaa ubawa2)

RE: Okulary- optyk - Wąsatka - 10-09-2018

Ewuś, wciskają to, z czego mają największą prowizję i co jest najmodniejsze w danym sezonie. Mało kiedy ma się styczność z profesjonalnym sprzedawcą. Trochę to przykre, bo tu mamy kwestię zdrowotną.

RE: Okulary- optyk - ewus - 10-09-2018

Dokładnie jest tak jak piszesz. Z góry narzucone co ma zejść jako pierwsze i tyle, plus zachęcanie do sprzedania tych najdroższych dla prowizji