RE: Szybki ciastek :) -
hogan - 18-05-2018
Ale do typowej napoleonki nie robi się ciasta francuskiego.
I w zasadzie nie powinno to nazywać się napoleonka a po prostu karpatka i robimy ciasto na karpatkę a
przepis właśnie taki jak wyżej napisałam.
ewus - 18-05-2018
Ja karpatkę robię z ciasta parzonego

Czyli mąka, woda + masło. Woda z rozpuszczonym masłem, wsypuję mąkę. Robi się ciasto gęste. Studzę a później wyrabiam to z jajkami
Człowiek uczy się całe życie
hogan - 18-05-2018
No właśnie takie ciasto się robi ale ja dodaję jeszcze ocet a jajko niekoniecznie.
ewus - 18-05-2018
Muszę koniecznie to sprawdzić, dziękuję :*
hogan - 18-05-2018
Drobiazg i to tak jak napisałaś, człowiek całe życie się uczy. Tak jak ja robię gofry ze 30 lat a dopiero
dziś doszłam do wniosku, ze żeby wyszły ładniejsze, to muszę gofrownicę przewrócić do góry nogami :lol:
karbon - 19-05-2018
Nie każdą gofrownicę da się odwrócić. To już raczej wina gofrownicy a dokładniej pewnie o jej rozprowadzanie temperatury.
hogan - 19-05-2018
No jak nie każdą da się odwrócić? Chwytasz, odwracasz i trzymasz odwróconą kilka minut.

Tak właśnie odwracam. No i nie wiem czy to kwestia gofrownicy, bo miałam różne i zawsze od
spodu wychodzi mi płaski gofr a jak odwrócę gofrownicę, to wychodzą ładne z dwóch stron.
karbon - 20-05-2018
No nie każdą. Jest wiele gofrownic że nie da ich się odwrócić żeby pracowały bez awarii. Głównie te profesjonalne. Nie mówię o tych domowych po ~ 100 złotych.
ewus - 20-05-2018
Nie mam gofrownicy

buuuu
Ale za to wpadam do Ciebie kochana na gofry, dorzucam owoce jakby co
hogan - 20-05-2018
Zapraszam