Kordialne
Płaska Ziemia - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Płaska Ziemia (/showthread.php?tid=4066)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Płaska Ziemia - hogan - 21-02-2018

Ten kto nie wierzy, że jest okrągła, niech wybierze się na wycieczkę DOOKOŁA ziemi.

RE: Płaska Ziemia - nanidek - 21-02-2018

Nie wiem hogan ja się tam nie znam i nie wiem dlaczego oni twierdzą że ziemia jest płaska ubawa2

RE: Płaska Ziemia - Wąsatka - 22-02-2018

(20-02-2018, 22:13 )Zuzanna napisał(a):  Kto  takie głupoty wygaduje :wysmiewaacz: zdjęcie robione niedawno  :wink: Aparat sony 50 krotny zoom 

[Obrazek: 1yvolx.jpg]

Zuzanno, to mi bardziej na księżyc wygląda, ale mogę się mylić. ubawa

RE: Płaska Ziemia - ro_bot - 22-02-2018

Problem polega na wrzasku:Ja tu jestem!
Nikt nie słyszy?
No to wrzasnę,że Ziemia jest płaska.
Wyśmieją mnie,ale ktoś mnie zauważy.

Ciekawe,skąd ta tęsknota niektórych ludzi do bycia na piedestale.Nieważne czy w dobrym czy też złym kontekście?

RE: Płaska Ziemia - Siwy - 24-02-2018

(21-02-2018, 20:56 )hogan napisał(a):  Ten kto nie wierzy, że jest okrągła, niech wybierze się na wycieczkę DOOKOŁA ziemi.

Dookoła ziemi powiadasz? Może dodasz że ruchomej ziemi?
To posłuchaj co na ten temat ma do powiedzenia ów święty i uczony mąż, swoich czterech pewno żon.

RE: Płaska Ziemia - hogan - 24-02-2018

Jaki święty? Do mnie takie coś nie dociera. ubawa2

RE: Płaska Ziemia - bonaparte - 24-02-2018

Ej ale on ma rację. Jak się Helikopter zatrzyma to powinien w jeden dzień okrążyc ziemię co nie?

O czymś zapomniał arabek. ubawa2
Ziemia nie porusza się tak, jak my ją widzimy. My widzimy dzień i noc, względem innych planet, czyli Słońca i Księżyca.
Tu trzeba dodać odległości tych planet od Ziemi, plus ich wielkość i ich ruch. Zakreślenie pełnego okręgu Ziemi, trwa 26 tysięcy lat.
Czyli ruch obrotowy wokół Słońca a nie jak ten arabek wymyślił, że wziął pod uwagę tylko obrót Ziemi wokół własnej osi(nasz doba).

Wikipedia:
Oś obrotu Ziemi nie jest prostopadła do płaszczyzny jej orbity (ekliptyki) w wyniku czego pojawia się moment siły działający na tę oś. Wynika to z tego, że wypadkowa sił zewnętrznych działających na Ziemię od Słońca i Księżyca nie zawsze znajduje się w środku masy Ziemi. Powstały moment siły powoduje powolną zmianę osi. Duże, okresowe wirowanie (toczenie się po powierzchni stożka) osi Ziemi wokół osi prostopadłej do płaszczyzny orbity nazywa się precesją, natomiast mniejsze odchylania od okręgu precesji nutacją. Zakreślenie pełnego okręgu trwa 26 tysięcy lat.

RE: Płaska Ziemia - ro_bot - 24-02-2018

"Helikopter" ubawa jak się zatrzyma to i tak siła grawitacji będzie go ciągła za sobą.
No chyba że pokona pierwszą prędkość kosmiczną.
Ale wówczas po co mu śmigła?

O tym już nawet nie wspominam, bo to normalne i wcale niekoniecznie pociągnie wokół ziemi ubawa2