Kordialne
Kobiety Wikingów o mężczyznach - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: Kobiety Wikingów o mężczyznach (/showthread.php?tid=3845)

Strony: 1 2 3

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - hogan - 15-12-2017

No z tym przyzwoleniem było różnie, tak jak różnie jest teraz wszędzie i w różnych nacjach.
Tam akurat, mało mieli zasad moralnych i więcej kierowali się chęcią i instynktem, niż rozumem.

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - Siwy - 15-12-2017

Wikingowie to palanty które na Słowian napadali. Ale dostali manto i popełnili seppuku. I dobrze im tak.
Pewno ich kobiety miały ich za patafianów i jak wypływali na rabunek, szły sobie do sąsiada  kodsor2 a te zakute pały, po powrocie,  dziwiły się skąd tyle tych bocianów w okolicy. kodsor1

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - hogan - 15-12-2017

Słowianie ich nie wybili. Kościół ich wybił a szkoda, bo do dziś, jeszcze dużo moglibyśmy od nich się nauczyć.

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - ro_bot - 16-12-2017

Zbyt rogatą naturę mieli.
(oczywiście Wikinkowie nigdy nie mocowali rogów do hełmów,ktoś pomylił ich w tych wyobrażeniach z Germanami)
Tak już jest,kiedy pobratymne szczepy nie dadzą się zjednoczyć(podbić)jednemu kniaziowi.Zaczynają walczyć między sobą osłabiając się.Zniszczenie ich dla zorganizowanego przeciwnika to małe piwo przed śniadaniem.
Być może,że gdyby Chrobry mieczem nie zaprowadził porządku nad Wisłą po naszej nacji od dawna by nie było najmniejszego śladu.Gdyby Mieszko nie ochrzcił się,niewykluczone,że nie było by Piastów.Na tym polegała potęga chrześcijaństwa.Na zjednaczaniu czy się to komu podobało czy nie.

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - hogan - 16-12-2017

Zjednoczeniu na czyją korzyść? Bo na pewno nie na ludzi, ogółem ludzi, nie jednostek.

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - ro_bot - 16-12-2017

Tak samo jak potomkowie Wikingów egzystują wśród nas tak i geny Polaków nie zniknęły by.
Korzyść?
Nie wiem.Może Gdyby Hitler nie poszedł zbyt łapcztwie,śpiewali byśmy teraz Ein Heller und ein Batzen zamiast Nie rzucim ziemi... zarabiając pięć razy więcej niż teraz?
Może gdyby faszyzm odczknął się własnymi rzygowinami,jego ówcześni zwolennicy byli by teraz najprzykładniejsi?

Mor/że jest głębokie i szerokie jak historia,którą tworzymy w gruncie rzeczy my a zwłaszcza ci,którym uda się dorwać do władzy myśląc,że ludźmi da się manipulować i dla których człowiek jako jednostka jest niczym.

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - hogan - 16-12-2017

Czy to była celowa wzmianka o "jednostkach", bo napisałam, że jednostka się nie liczy?
Jeśli tak, to źle mnie zrozumiałeś, gdyż chodziło mi o ten, konkretny przypadek.
Tylko nadal nie rozumiem, co ma religia Rzymsko- Katolicka do Hitlera, do zjednoczenia i tym samym
do Wikingów. ubawa

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - ro_bot - 17-12-2017

Religia każda,nie tylko Rzymsko-Katolicka daje człowiekowi wyznawcy poczucie jedności z grupą.Im potężniejsza społeczność,tym większe możliwości przetrwania w tej konkretnej...społeczności,jeżeli z tą grupą popełniłem błąd. Wikingowie nie potrafili tego ogarnąć.
Jednostka jako człowiek czy mała grupa nie liczy się.
Budowanie potęgi swej w oparciu o rabunek to kolos na ginianych nogach,Prędzej czy później przewróci się o własne nogi.Zdaje się,że Mongołowie też tego próbowali a teraz określa się ich mianem każdą niezbyt trafną myśl naokowo-techniczną ubawa
Hitlera wspomniałem tylko iluzorycznie.

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - hogan - 17-12-2017

Ale czego nie mogli ogarnąć Wikingowie? Życia w "stadzie" wedle zasad religijnych?
Przecież oni może jeszcze bardziej niż Rzymsko- Katolicka wiara byli skupieni przy
swoich wyznaniach. Oddawali cześć swoim bogom, wzywali ich stale i przy różnych
sytuacjach. Odprawiali rytuały i obrzędy, wznosili posągi dla swoich bóstw, itd.

RE: Kobiety Wikingów o mężczyznach - ro_bot - 18-12-2017

Zastanawiam się,jak to wyłożyć w możliwie najprostrzy sposób...

Hogan,wyroluję Cię na dziesięć złotych.
Wejdę do twojego domu,wyniosę co się da i go spalę.
O te dziesięć pln wzbogacę się.
Jeżeli to wyjdzie to oczywiscie bedę próbował innych na ten sposób wyrolować.
Pójdzie fama,że ro_bot to hrabia „roland“ idący na łatwiznę.
Aż sie prosi,żeby sprawić mu łomot.
Gdyby wcześniej zdeklarował się jako wyznawca tych samych wierzeń co my,nie wypadało by go lać.

Wikingowie przegrali z chrześcijaństwem z prostej przyczyny.
Wyznawali filozofię Kalego
Jak ostatnie niedojeby myślac w kategoriach współczesnych.