RE: PIZZA BEZ DROŻDŻY -
Lampart - 06-08-2014
(06-08-2014, 0:39 )hogan napisał(a): Lamparciku, nie chcę się z Tobą sprzeczać ale znów nie masz racji.
Drożdże przed pieczeniem stawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosły i już nie rosną więcej gdy ich używamy do pieczenia. 
W książkach brzmi to mniej więcej tak;
Szkodliwość drożdży piekarniczych - ich wysoka pracowitość podczas procesu wytwarzania ciasta (chleba, czy ciast słodkich drożdżowych) powinna zakończyć się po ostygnięciu gotowego produktu, w przeciwnym razie drożdże mogą nadal pracować w jelitach powodując problemy trawienne, dlatego nie należy jeść jeszcze ciepłego ciasta.
No ale spoko już się przyzwyczaiłem, że wiesz lepiej niż piekarze i technolodzy i cała ta hołota naukowych nieuków razem do kupy wzięta.
(06-08-2014, 0:39 )hogan napisał(a): A co do robienia pierogów to robię i wiem ile mogę zjeść i moim zdaniem nie ma różnicy ile jest w środku farszu lecz ile jest ciasta
No własnie, a na pizzy polskiej jest dużo ciasta co wskazuje, że da się zjeść mniej warzyw bo zapchasz się ciastem :-) cbd.
hogan - 06-08-2014
Ostatnie zdanie wyrwałeś z kontekstu gdzie straciło swój prawdziwy sens.
Natomiast nie to, że ja tak uważam lecz ten mit rosnących drożdży w brzuchu dawno został obalony, korzystasz ze starych źródeł.
Przede wszystkim drożdże są zdrowe bo zawierają większość witamin z grupy B. W 100 gramach tego produktu znajduje się ich więcej niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Oprócz tego zawierają duże ilości fosforu, potasu, żelaza i cynku. Są również źródłem dobrej jakości białka i zawierają sporo błonnika.
A co do drożdży ogólnie to taka informacja powinna Ci wystarczyć abyś nie szerzył takich bajek
Drożdże w postaci surowej mogą być wręcz szkodliwe. Drożdże surowe są bowiem żywe i dopóki będą aktywne, będą pobierały z organizmu witaminy (szczególnie witaminy z grupy B). Dodatkowo mogą prowadzić do powstawania nadmiernej ilości gazów. Dlatego drożdże należy sparzyć wrzącą wodą albo po prostu upiec w cieście czy chlebie. Co prawda zmniejszy to ilość cennych substancji, które się w nich znajdują, ale zawierają ich one tak wiele, że nadal będą zdrowe a upieczone w żaden sposób nam nie zaszkodzą.
Źródło: zdrowie.pl
Na Witali jest tak napisane:
Czy pieczywo bez drożdżowe jest lepsze niż drożdżowe?
Nie! Jak już zostało wcześniej wspomniane, drożdże są bardzo zdrowym produktem. A dodatkowo pełnią również swoją rolę technologiczną. Używa się ich bowiem do wypieku chleba, po to by ciasto ładnie wzrastało. Do wzrostu ciasta można również użyć bakterii kwasu mlekowego, ale jest to na tyle skomplikowane, że nie stosuje się tej metody w przemyśle. Jeżeli więc chce się wyprodukować pieczywo bez użycia drożdży, to bardzo często stosuje się różne środki chemiczne (spulchniacze) i przez to takie pieczywo nie jest już zdrowe.
Gdzie nie sprawdzisz, to wszędzie piszą, że drożdże są zdrowe na KUCHNIA.PL:
Drożdże dobre na wszystko
uż nasze prababki wiedziały, że na pryszcze najlepsze są drożdże. Wiedziano też o tym w Egipcie za czasów faraonów, gdzie dbające o gładką cerę pięknisie spożywały je z apetytem. Współczesna nauka również nie lekceważy ich leczniczych właściwości i zaleca drożdże jako lekarstwo przy różnych schorzeniach, np. przy pewnych chorobach skóry, cukrzycy, stanach zapalnych nerwów, rwie kulszowej i oczywiście przy trądziku.
Jak wiadomo drożdże należą do ogromnej rodziny grzybów. Rozmnażają się przez pączkowanie tak szybko, że z tego tempa ich rozwoju wzięło się powiedzenie "rosnąć jak na drożdżach". Ale na tym nie kończą się ich zalety. Drożdże też mają duże właściwości odżywcze. Zawierają witaminy z grupy B, estergol (prowitamina D), węglowodany, białka i trochę tłuszczów. Ponadto - mnóstwo związków mineralnych, bardzo potrzebnych nam mikroelementów, np. chrom i selen.
Drożdże warto więc jadać. Ale jak?
Niektórzy ich amatorzy spożywają drozdże na surowo, uważając że w takiej postaci są one najbardziej wartościowe. Okazuje się, że jest akurat odwrotnie i surowe drożdże bardziej szkodzą niż pomagają. Surowe, to znaczy żywe, są aktywne jeszcze przez jakiś czas w ludzkim organizmie i pobierają z niego witaminy, którymi się żywią. Żeby tego nie czyniły, trzeba je przed zjedzeniem sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem, albo upiec w chlebie, cieście czy jakimś innym przysmaku. W takiej postaci nie zaszkodzą już nikomu, lecz przeciwnie - mogą pomóc naszym organizmom.
Na co należy zwracać uwagę przy kupowaniu drożdży?
Oczywiście, na ich świeżość. Tradycyjne piekarskie drożdże powinny być lekko wilgotne i mieć żółtawą lub szarą barwę oraz specyficzny zapach. Jeśli na ich powierzchni pojawi się biały nalot, to nie znaczy, że drożdże się zepsuły. Nalot trzeba po prostu zetrzeć, po czym drożdże można spokojnie używać.
Zepsute drożdże są miękkie, lepkie, mają zapach stęchlizny i smak melasy. Wyrzucamy je natychmiast. Nie nadają się też do użycia drożdże mocno popękane i suche.
Niektóre gospodynie przechowują drożdże w zamrażarce, uważając, że dzięki temu produkt ten dłużej zachowa świeżość. Nic bardziej błędnego.
Drożdże nie znoszą ani zbyt niskich, ani wysokich temperatur, gdyż zabijają one ich właściwości fermentacyjne. Jeśli chcemy przechowywać drożdże w lodówce, to najlepiej na samym jej dnie, w szczelnie zakręconym słoiczku.
Nasze prababki piły drożdże rozpuszczone w gorącym mleku, by mieć piękną cerę. A swym znerwicowanym mężom podawały je w smakowitym cieście z pełnym przekonaniem, że pyszne drożdżówki złagodzą obyczaje największego nawet nerwusa. Nie musiały przy tym wiedzieć, że jest to zasługa witaminy B, której pełno w drożdżach. Wystarczało ich praktyczne doświadczenie, z którego dzisiaj też warto skorzystać.
http://kuchnia.wp.pl/kat,1037879,title,Drozdze-dobre-na-wszystko,wid,16105840,wiadomosc.html?ticaid=113369
Lampart - 06-08-2014
ha, ha, a gdzie ja napisałem , że drożdże są niezdrowe? Ja napisałem o niezdrowych drożdżach w ciepłym jeszcze pieczywie, a pokaż mi w tych swoich cytatach gdzie jest mowa o ciepłym pieczywie ? Cały post nie na temat moja droga. i oczywiście rozumiem, że cały czas piszesz o drożdżach piekarniczych rozumiem, że jak ja znasz całą technologie wyrobu ciasta na pizzę bo też miałaś kilka pizzerii. Dobra dajmy temu pokój szkoda czasu.
hogan - 06-08-2014
Nie wiem czy udajesz głupiego czy zwyczajnie łyso Ci, że znów mam rację?
Cytat:Drożdże w postaci surowej mogą być wręcz szkodliwe. Drożdże surowe są bowiem żywe i dopóki będą aktywne, będą pobierały z organizmu witaminy (szczególnie witaminy z grupy B). Dodatkowo mogą prowadzić do powstawania nadmiernej ilości gazów. Dlatego drożdże należy sparzyć wrzącą wodą albo po prostu upiec w cieście czy chlebie. Co prawda zmniejszy to ilość cennych substancji, które się w nich znajdują, ale zawierają ich one tak wiele, że nadal będą zdrowe a upieczone w żaden sposób nam nie zaszkodzą.
Źródło: zdrowie.pl
A odniosłam się do tego:
(06-08-2014, 0:48 )Lampart napisał(a): Szkodliwość drożdży piekarniczych - ich wysoka pracowitość podczas procesu wytwarzania ciasta
Przestań już bo to ani nie jest śmieszne ani uczciwe, że próbujesz zakłamać to co powinno się robić. Poza tym to nie włochy, to Polska, może tam wierzą w takie bajeczki i dlatego wybierają chemię faszerując się podeszwami.
A co do pizzerii to już Ci pisałam kiedyś- nic o mnie nie wiesz.
Lampart - 06-08-2014
(06-08-2014, 1:53 )hogan napisał(a): Nie wiem czy udajesz głupiego czy zwyczajnie łyso Ci, że znów mam rację?
Nigdy nie masz racji:-)
Proszę abyś powstrzymał się od takich komentarzy w stosunku do mnie jak i innych Użytkowników forum.
Nie jesteś pępkiem świata abyś mógł tak się wyrażać.
Hogan.
bonaparte - 07-08-2014
szczerze najlepsza pizza to jest domowa, na grubym cieście, jakie moja mama robi, ja sam robię pizze najłatwiejszą jaką się da, w piekarni kupuję gotowe ciasto takie i na to składniki, ale ostatnio mi się nie chce tego nawet robić. Pizza na telefon zwykle jest bez smaku i bez niczego, ostatnio dobrą pizze to jadlem na Węgrzech, ale może mi smakowała bo głodny byłem.
nie wiem o czym wy piszecie oboje i spieracie się o te ciasto jak o politykę
Ja wam powiem, że zawsze jem ciasto zaraz po upieczeniu bo wtedy jest najlepsze i nie umarłem
hogan - 07-08-2014
Lampart, nie zamierzam ciągnąć tej farsy jeśli Ty nie zamierzasz zmienić swego zachowania i możesz być mi wdzięczny, że potraktowałam Ciebie ulgowo bo na prawdę za takie poniżanie miałam ochotę zjechać Ciebie tak, jak na to zasłużyłeś.