RE: Zabójczy mróz. W weekend z wychłodzenia zmarło 21 osób -
martin - 06-01-2016
Alkoholizm to nie choroba , tak jak choroba nie jest palenie tytoniu , ćpanie , narkotyki anoreksja czy inny negatywne przywary ludzkie .
hogan - 06-01-2016
Do dziś spora część ludzi patrzy na alkoholizm w kategoriach moralnych. jest to według nich grzech, który jak trąd niszczy ducha i ciało. Dla wielu osób jest dowodem słabego charakteru i upadku moralnego. Wielu ludzi nie uznaje potrzeby leczenia alkoholików. Jednak
czy to się komuś podoba bądź nie, alkoholizm jest chorobą, chorobą niezawinioną. Ma swój numer statystyczny i swą definicję (znajduje się w spisie chorób uznawanych przez WHO).
http://morawica.com.pl/alkohol/czym-jest-alkoholizm.html
martin - 06-01-2016
No dobrze alkoholizm uznano za chorobę i w te sposób można usprawiedliwić wiele przestępstw popełnianych pod wpływem alkoholu i tez tak się dzieje , ja nie mam żadnego usprawiedliwienia dla tych kto popełnia przestępstwo pod wpływem alkoholu.
Można by było także usprawiedliwić przestępstwo pod wpływem narkotyku, jedna i druga ""chorobę"" można leczyć i robi się to lecz z marnym skutkiem .
Bezdomni wiedza jakie są następstwa picia alkoholu podczas mrozów , równa się to z samobójstwem lecz mimo to pija i nie pozwalają sobie pomoc .
hogan - 06-01-2016
Każdy alkoholik jest rozpatrywany w sądzie tak samo jak każda osoba niepijąca. Nie ma łagodzenia kary.
Nawet otrzyma jeszcze wyższą karę, jak spowoduje wypadek pod wpływem alkoholu.
mysz - 06-01-2016
Mrozów dużych w tym roku nie było...ale człowieka pijanego zmorzy sen i jak zaśnie nawet na niewielkim mrozie to ciało wychłodzi na tyle, że umrze...najczęściej umierają w mrozy pijani ludzie
martin - 08-01-2016
Na jednym z forum przeczytałem ze PiS jest winny śmierci tych ludzi ,
Mam nadzieje ze nie przeczytam ze Krzyżacy ponieśli klęskę po Grunwaldem z powodu PiS u .
Każdy jeden co zamarzł jest winien sam swej śmierci , gdyż z tego co informują to ludzie się starają pomoc tym ludziom lecz duża ilość tych osobników odrzuca podana rękę i pomoc .
hogan - 08-01-2016
Nie zwracałabym w ogóle uwagi na takie wypowiedzi, że ktokolwiek jest winny za śmierć takich ludzi.
Inaczej jednak ma się sprawa, gdy zamarznie osoba, która nie była bezdomna a na przykład została
potraktowana jako osoba pijana, z powodu upadku na ulicy, która była chora.
Czytałam dziś o takim przypadku, że kobieta upadła bo dostała mocnych bóli, zemdlała i nikt jej nie
pomógł, bo myśleli przechodnie, że jest pijana.
karbon - 09-01-2016
(06-01-2016, 9:12 )hogan napisał(a): Do dziś spora część ludzi patrzy na alkoholizm w kategoriach moralnych. jest to według nich grzech, który jak trąd niszczy ducha i ciało. Dla wielu osób jest dowodem słabego charakteru i upadku moralnego. Wielu ludzi nie uznaje potrzeby leczenia alkoholików. Jednak czy to się komuś podoba bądź nie, alkoholizm jest chorobą, chorobą niezawinioną. Ma swój numer statystyczny i swą definicję (znajduje się w spisie chorób uznawanych przez WHO).
http://morawica.com.pl/alkohol/czym-jest-alkoholizm.html
Też tak uważam. Moim zdaniem to choroba taka jak wiele innych np. narkomania, pedofilia, arachnofobia, homoseksualizm, autyzm itd.
martin - 09-01-2016
Złodziei można także ująć jako chorych i podciągnąć ich pod kleptomanów, morderców także można chronić mówiąc ze mieli glosy osób trzecich które kazały im zabić te czy inna osobę.
Takie rozumowanie doprowadza do bezkarności przestępców i tragedii wielu ludzi .
Czy ktoś się zajmuje poszkodowanymi przez tych narkomanów , pijaków , pedofili, morderców ???
Nie, każdy ma ich serdecznie w d.....
Ciekawe jak byście się czuli wy obrońcy tych ""chorych""przestępców jak by pijak maltretował latami rodzinę , jak by narkoman okradał was bo potrzebuje na dopalacze lub inne narkotyki , jak byście się czuli gdyby wasze dziecko było molestowane przez zwyrodnialca pedofila ???
A ze znieczulica jest coraz większa to nie ma się co dziwić , wiele ludzi pomaga ludziom w takich sytuacjach lecz często wychodzi to na ich szkodę i są oskarżani o nie wiadomo co .
Często osoba broniąca przed przestępcą jest oskarżana ze za ostro reagowała w obronie poszkodowanych i sama ma problemy z prawem zamiast pochwały otrzymują wyroki skazujące .
Dziwie się trochę ludzia którzy nie reagują na osoby lezące na ziemi , przecież pochylić się i zapytać co się stało to często ratunek dla osoby lezącej, choć by była pijana to powinno się zgłosić taki przypadek policji lub straży miejskiej .
hogan - 09-01-2016
Oj Martin, Martin... żyłam z alkoholikiem i wiedziałam, że jest chory. Tu nic by nie pomogło straszenie policją ale lekarz pomógł.
Do dziś dnia nie pije a więc tym bardziej, na przykładzie z mego życia wiem, że alkoholizm jest chorobą.
Pisałam też o tym, że jak kierowca będzie pod wpływem alkoholu i spowoduje wypadek, to dostanie karę za spowodowanie
wypadku, jak też za prowadzenie w stanie nietrzeźwym a więc sa karani bardziej, niż tacy co tylko wypadek spowodują.
Nikt tu nie usprawiedliwia ćpunów czy innych, choćby pedofilii, bo to też jest karane.
Jednak trzeba mieć na uwadze, że są to choroby.
Kleptomania także jest chorobą ale to stwierdza psychiatra, czy osoba w czasie kradzieży była kleptomanem czy nie.