RE: Pierogi -
gratka - 10-12-2015
Ja z pierogów to najczęściej nic nie robię, a jeżeli już robię to z kapustą ale nie kwaszoną tylko tzw słodką.
Imponujecie mi....Pozdrawiam.....
mysz - 10-12-2015
Ja uwielbiam z budyniem na słodko albo budyniowo-twarogowe na słodko polane śmietaną...pyyyycha
hogan - 11-12-2015
(10-12-2015, 22:51 )gratka napisał(a): Ja z pierogów to najczęściej nic nie robię, a jeżeli już robię to z kapustą ale nie kwaszoną tylko tzw słodką.
Imponujecie mi....Pozdrawiam.....
Też mało kiedy pierogi robię, bo za nimi nie przepadam(ale piszę o takich na wodzie, nie pieczonych, bo pieczone mogłabym żreć
na okrągło) a jak już robię, to najczęściej na słodko. Czyli z jagodami albo z budyniem, jak wspomniała Myszka.
gratka - 11-12-2015
Jestem wyraźnie zapóźniona w sprawach kulinarnych. O pierogach z budyniem wogóle nie słyszałam.... :oops:
Fakt, najlepsze z truskawkami albo z czarnymi jagodami i śmietaną. To są smaki mojego dzieciństwa :lol:
hogan - 11-12-2015
No tak, o truskawkach wcale zapomniałam ale też są na mojej liście
Można robić różne wynalazki a Myszka czy też ja też, lubimy eksperymentować.
W necie przepis znalazłam:
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 200 g kwaśnej śmietany 18 % (mały kubek)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 1 budyń malinowy z cukrem
- 1 litr mleka ( do ugotowania budyniów )
- 1 łyżka kakao
Etapy przygotowania
Budynie ugotować w osobnych garnkach w 0,5 litra mleka (każdy). Do miski wsypać mąkę z solą, dać margarynę, kwaśną śmietanę, cukier puder i żółtka. Zagnieść głądkie ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao i dobrze wymieszać z ciastem. Jasne ciasto rozwałkować. Wykrawać z niego kółka. Na każde kółko wkładać łyżką porcję budyniu czekoladowego i zamknąć w pieroga. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
Ciemne ciasto tak samo jak i jasne rozwałkować, wykrawać z niego kółka. Na każde kólko położyć porcję budyniu malinowego i zamknąć w pieroga. Ciasteczka piec 20 minut w temperaturze 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać likrem.
Do pierożków można użyć dowolnego smaku budyniu.
Może deczko bym zmieniła ten przepis ale ogólnie może być i tak.
gratka - 12-12-2015
Świetnie!
Staram się uczyć wnuki ( dwóch chłopaków) aby polubili gotowanie, więc taki przepis jest super, bo jest trochę roboty, a najlepiej, aby im smakowalo to co zrobią .
Dzięki!
Niedawno robiliśmy matematyczne pierniczki z takiego przepisu:
składniki
1/4 + 1/2+ 2/8 szklanki miodu=
3/5 x 1 4/6 kostki masła=
5/9 x 1 4/5 szklanki cukru =
1/2 + 3/7 x 7/6szklanki kwasnego mleka=
50% x 1 lyzeczki amoniaku=
przyprawa do piernikow =
gratka - 14-12-2015
Myszko zrobilam pierogi drożdżowe wg Twojego przepisu, usmażyłam i podałam do barszczu czerwonego.
Jako absolutne rękodzieło wzbudziły zainteresowanie.
Masz rację, że schodzą na ciepło i na zimno!
mysz - 05-02-2016
Nareszcie mam czas dla siebie, wnuków pozbyłam się , bo po południu miałam u siebie...i właściwie przez nich przeciągnęła mi się robota z pierogami a robiłam ruskie, bo ogólnie wszyscy lubią...dzisiaj robiłam z 2 kg mąki...po ugotowaniu wyciagam z wody na co się da, tace, blaszki do pieczenia i wystawiam za okno do odparowania i obsuszenia, potem przekładam na drugi bok do obsuszenia...tak przygotowuję, żeby np. ułożyć jedne na drugie bez obawy sklejania się...wiaderko 5-cio litrowe z wystudzonymi pierogami już pojechało do syna a gorące bezpośrednio do zjedzenia ze skwareczkami i cebulką pojechały w szerokim termosie....nie będą musieli po przyjeździe z pracy robić obiadu...ciasto na pierogi robię trochę ubogacone z mąki Basia do pierogów i w proporcjach składnikowych mniej więcej jak na zdjęciu, jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje i skleja...no wypracowane i za piękne to one nie są, bo dzieciaki potrafią w robieniu po mistrzowsku przeszkadzać
karbon - 06-02-2016
Na te Myszkowe pierogi to się rzucam jak pływak do basenu... Mniam...
mysz - 22-03-2016
Pierogi jakby ruskie, takie trochę wymyślone