Kordialne
25 listopada był koniec świata - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: POGLĄDY (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=25)
+--- Dział: Anomalia/ logika/ fama (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=183)
+--- Wątek: 25 listopada był koniec świata (/showthread.php?tid=2021)

Strony: 1 2 3 4

RE: 25 listopada był koniec świata - bonaparte - 07-12-2015

Z tego co mi wiadomo to Świadkowie Jehowe odeszli od przepowiadania końca świata. Doszli do słusznego wniosku, że ich przepowiadania tyle razy się nie sprawdziły, że w kolejne nikt by nie uwierzył.

RE: 25 listopada był koniec świata - hogan - 07-12-2015

(07-12-2015, 20:13 )Filip napisał(a):  Tak przy okazji mija też czas przepowiedni Świadków Jehowych o ponownym przyjściu Jezusa. Miał to być rok 1914, nie udało się, więc ŚJ podali, że miało to być w pokoleniu. Niech to pokolenie żyje 100 lat, mamy 2015 i klapa. :smutek:

To nie jest prawda, siejesz kłamstwa na temat tej religii. Tak nie można bo albo pisz prawdę albo nie kłam.

Nie był to mieć nigdy rok 1914, koniec świata mają przeżyć ludzie, co pamiętają rok 1914. Tak jak jest w Biblii zapisane: Nie przeminie to pokolenie, zanim się to wszystko stanie.

Wystarczy więc jeden człowiek, choćby w wieku 105 lat aby to się sprawdziło.

Czyli licząc, koniec świata może nastąpić w 2020 albo i później, wszystko zależy od tego, ile lat ten człowiek będzie żył.

RE: 25 listopada był koniec świata - bonaparte - 07-12-2015

Ale Jezus nie mówił o tym że nie przeminie pokolenie w 1914 tylko około 30 roku naszej ery.
Świadkowie Jehowy mieli swoje własne wyliczenia.

RE: 25 listopada był koniec świata - Filip - 07-12-2015

Hogan a jednak ty się mijasz z prawdą i przedstawiasz nieprawdę.
Tu masz kolejną, ale zdaje sie ostatnią zmianę nauki tej organizacji cytuje Strażnica 15.01 2014 s. 31.:

„Jezus, podając szczegółowe proroctwo dotyczące zakończenia systemu rzeczy, powiedział: To pokolenie na pewno nie przeminie, dopóki się to wszystko nie stanie (odczytaj Mateusza 24:33-35).
Rozumiemy, że to pokolenie, o którym mówił Jezus, obejmuje dwie grupy namaszczonych chrześcijan.
Pierwsza z nich żyła w roku 1914 i bez trudu rozpoznała wtedy znak obecności Chrystusa. W skład tej grupy nie wchodzili ci, którzy po prostu żyli w roku 1914, ale ci, którzy w owym roku albo wcześniej zostali
namaszczeni duchem jako synowie Boży (Rzym. 8:14-17). Drugą grupę wchodzącą w skład tego pokolenia tworzą pomazańcy żyjący współcześnie z pierwszą grupą. Ale nie chodzi jedynie o zazębianie się okresów życia chrześcijan z obu tych grup, lecz raczej okresów ich namaszczenia – członkowie tej drugiej grupy zostali namaszczeni duchem świętym, gdy przynajmniej część członków pierwszej wciąż jeszcze przebywała na ziemi. Dlatego nie każdy z dzisiejszych pomazańców należy do tego pokolenia, o którym mówił Jezus.
Członkowie drugiej grupy posunęli się już w latach. A przecież słowa Jezusa zapisane w Ewangelii według Mateusza 24:34 upewniają nas, że przynajmniej część tego pokolenia na pewno nie przeminie, aż ujrzy
początek wielkiego ucisku. Powinno to wzmocnić w nas przekonanie, że już wkrótce Władca Królestwa Bożego przystąpi do zniszczenia niegodziwych i zaprowadzi sprawiedliwy nowy świat (2 Piotra 3:13)."

RE: 25 listopada był koniec świata - hogan - 07-12-2015

Cytat: bonaparte
Ale Jezus nie mówił o tym że nie przeminie pokolenie w 1914 tylko około 30 roku naszej ery.

O to właśnie chodzi, że trzeba umieć to wyliczyć i ŚJ to zrobili.

(07-12-2015, 23:16 )Filip napisał(a):  Hogan a jednak ty się mijasz z prawdą i przedstawiasz nieprawdę.
Tu masz kolejną, ale zdaje sie ostatnią zmianę nauki tej organizacji cytuje Strażnica 15.01 2014 s. 31.:

„Jezus, podając szczegółowe proroctwo dotyczące zakończenia systemu rzeczy, powiedział: To pokolenie na pewno nie przeminie, dopóki się to wszystko nie stanie (odczytaj Mateusza 24:33-35).
Rozumiemy, że to pokolenie, o którym mówił Jezus, obejmuje dwie grupy namaszczonych chrześcijan.
Pierwsza z nich żyła w roku 1914 i bez trudu rozpoznała wtedy znak obecności Chrystusa. W skład tej grupy nie wchodzili ci, którzy po prostu żyli w roku 1914, ale ci, którzy w owym roku albo wcześniej zostali
namaszczeni duchem jako synowie Boży (Rzym. 8:14-17). Drugą grupę wchodzącą w skład tego pokolenia tworzą pomazańcy żyjący współcześnie z pierwszą grupą. Ale nie chodzi jedynie o zazębianie się okresów życia chrześcijan z obu tych grup, lecz raczej okresów ich namaszczenia – członkowie tej drugiej grupy zostali namaszczeni duchem świętym, gdy przynajmniej część członków pierwszej wciąż jeszcze przebywała na ziemi. Dlatego nie każdy z dzisiejszych pomazańców należy do tego pokolenia, o którym mówił Jezus.
Członkowie drugiej grupy posunęli się już w latach. A przecież słowa Jezusa zapisane w Ewangelii według Mateusza 24:34 upewniają nas, że przynajmniej część tego pokolenia na pewno nie przeminie, aż ujrzy
początek wielkiego ucisku. Powinno to wzmocnić w nas przekonanie, że już wkrótce Władca Królestwa Bożego przystąpi do zniszczenia niegodziwych i zaprowadzi sprawiedliwy nowy świat (2 Piotra 3:13)."

I jaką widzisz w tym nieprawdę z mojej strony. Przecież napisałam dokładnie o tym samym, tylko nie wyjaśniłam że chodzi o pomazańców i namaszczonych duchem, bo nie każdy to rozumie a więc skrótowo to wyjaśniłam.
Tam masz także wyraźnie napisane o ludziach co pamiętają rok 1914 ale że nie wszyscy pomazańcy są z tego rocznika co pamięta. I tak jak napisałam: To może być tylko jeden taki człowiek.
I jest napisane o wielkim ucisku a to chyba każdy wie, że po wielkim ucisku, przyjdzie natychmiast konie świata.

RE: 25 listopada był koniec świata - Siwy - 08-12-2015

(07-12-2015, 22:44 )bonaparte napisał(a):  Ale Jezus nie mówił o tym że nie przeminie pokolenie w 1914 tylko około 30 roku naszej ery.

To się może zmienić. Ktoś z kierownictwa organizacji wpadł na dość dobry pomysł.
Maja coś takiego co zwie się nowe światło.
Czyli jak poprzednie dogmaty okażą się totalną bzdura, to maja drogę odwrotu.
Z resztą o czym tu dywagowac, kiedyś zaczynali od krzyża, teraz by odróżnic: się od innych obstają przy palu i wiele takich historii z dziejów owej dziwnej organizacji można by było przytaczac.

RE: 25 listopada był koniec świata - Filip - 08-12-2015

Hogan no ale ja napisałem o przyjściu Jezusa w 1914 - Ty zarzuciłaś mi kłamstwo. A jak wynika z przytoczonego fragmentu, ŚJ potwierdzają przyjście Jezusa w tym roku, ale tylko nieliczni czuli jego obecność. ubawa Teraz nastąpiła kolejna zmiana i dostosowanie do dzisiejszego stanu. ubawa

Inna ciekawa i niepotwierdzona przepowiednia, to jesień 1975 i upłyniecie 6000 tys lat istnienia ludzkości.

RE: 25 listopada był koniec świata - hogan - 08-12-2015

(08-12-2015, 9:15 )Filip napisał(a):  Hogan no ale ja napisałem o przyjściu Jezusa w 1914 - Ty zarzuciłaś mi kłamstwo. A jak wynika z przytoczonego fragmentu, ŚJ potwierdzają przyjście Jezusa w tym roku, ale tylko nieliczni czuli jego obecność. ubawa Teraz nastąpiła kolejna zmiana i dostosowanie do dzisiejszego stanu. ubawa

Inna ciekawa i niepotwierdzona przepowiednia, to jesień 1975 i upłyniecie 6000 tys lat istnienia ludzkości.

Jezus był w 1914 roku ale niezauważalny dla ludzi. I nic teraz nie jest dostosowane do tego stanu. Po prostu nie rozumiesz tego a mi się nie chce tego tłumaczyć, bo zaraz ktoś by coś zarzucił, że to nie tak czy tamto nie tak a żeby to dobrze wytłumaczyć, to trzeba pewnie z dzień cały poświęcić. Wszystko się zgadza i nic w tym kontekście nie zostało zmienione.
Ty po prostu mieszasz w tej wiedzy a nie o niej piszesz.
W końcu pierwsza ich nazwa to BADACZE PISMA a więc badają, sprawdzają, analizują i wyciągają wnioski a nie powtarzają
jak mantrę jakieś oklepane i bzdurne regułki, jak dzieje się w wielu religiach.

RE: 25 listopada był koniec świata - Siwy - 08-12-2015

Tak, ale najpierw czczenie Krzyża a teraz plucie  na niego to chyba przegięcie.. Prawda?

RE: 25 listopada był koniec świata - hogan - 08-12-2015

(08-12-2015, 10:13 )Siwy napisał(a):  Tak, ale najpierw czczenie Krzyża a teraz plucie  na niego to chyba przegięcie.. Prawda?

Na ten temat się nie wypowiem bo nic o tym nie wiem i pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem. Ale nie przeczę, może
 i tak było, tak jak choćby to, że dawniej ŚJ palili papierosy, nawet przed Salami Królestwa stały popielniczki.
 Potrzebowali czasu aby zrozumieć ten fakt, że człowiek ma być przed Bogiem czysty nie tylko fizycznie ale też duchowo.
Mogło więc też tak być z krzyżem.