Kordialne
Nowa udoskonalona metoda podawania leków - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Nowa udoskonalona metoda podawania leków (/showthread.php?tid=1861)

Strony: 1 2 3

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - Amadea - 07-10-2015

(06-10-2015, 23:11 )hogan napisał(a):  Stadium(jak napisałeś) nie ma tu znaczenia bo ataki nachodzą każdego gdy nie bierze leków.

To wszystko może funkcjonować, gdy jest opiekun albo gdy człowiek jest "na chodzie" - w żaden sposób nie zdaje egzaminu, gdy człowiek będąc sam w domu, np zasłabnie w porze, gdy ma wziąć leki - klapa.
Niczego nie zmienia takie urządzonko, potrzebny jest opiekun, bo mogą mieć miejsce sytuacje, o których mówił Siwy.
Siwy napisał(a):
( 11 godzin(y) temu)hogan napisał(a): napisał(a):Znam kilka takich osób co żyją same a co jedynie rodzina przy weekendzie przyjeżdża. Można żyć samemu ale trzeba
koniecznie systematycznie leki przyjmować. Bez leków czy przy opuszczeniu jednej dawki, skutki mogą być
tragiczne a więc tym bardziej uważam, że taki dozownik, może wielu ludziom życie uratować.

To zależy od stadium choroby i empatii opiekunów lub braku takowych.
Wiem że ludzie tak czasem wegetują, potem syn szuka ojca dwanaście kilometrów od domu, a matka leży. 
To tacy byli znajomi moi.

Zgadzam się Siwy..., niestety...

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - hogan - 07-10-2015

Cytat:To wszystko może funkcjonować, gdy jest opiekun albo gdy człowiek jest "na chodzie" - w żaden sposób nie zdaje egzaminu, gdy człowiek będąc sam w domu, np zasłabnie w porze, gdy ma wziąć leki - klapa.

Niczego nie zmienia takie urządzonko, potrzebny jest opiekun, bo mogą mieć miejsce sytuacje, o których mówił Siwy.

Amadeo, pisaliśmy akurat o ludziach chorych na Alzheimera i nie widzę potrzeby aby przy takich ludziach był stale
 opiekun, jeśli taka osoba zażywa regularnie leki.

Zasłabnąć może nawet zdrowy człowiek a więc takiego stanu nie powinniśmy w ogóle brać pod uwagę ale autentyczne przypadki.

Pisałam też o sobie, czyli nie mam Alzheimera a mimo to zdarza mi się zapomnieć o lekach i bardzo chciałabym
 mieć takie urządzenie w domu.

I jeszcze inna sprawa, że w szpitalach także byłoby to bardzo przydatne a więc nadal jestem ZA a nie przeciw. ubawa2

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - Siwy - 08-10-2015

(07-10-2015, 10:26 )hogan napisał(a):  Amadeo, pisaliśmy akurat o ludziach chorych na Alzheimera
Choroba Alzheimera to schorzenie o wieloletnim i postępującym przebiegu, prowadzące nieuchronnie do całkowitej niepełnosprawności zarówno psychicznej jak i fizycznej. Można ją podzielić na trzy stopnie zaawansowania  – łagodny, umiarkowany i głęboki, jednak najczęściej wykorzystywany jest podział wprowadzony przez Reisberga, dzielący chorobę na 7 poszczególnych stadiów. Ich znajomość jest przydatna nie tylko dla lekarzy, ale również dla opiekunów osób z chorobą Alzheimera, aby umożliwić lepsze zrozumienie swojego podopiecznego i pozwolić zaplanować poszczególne działania w trakcie postępu choroby.
Średni czas trwania choroby wynosi od 4-8 lat, jednak nie jest on regułą. Opisywane były nierzadko przypadki nawet dwudziestoletniego jej przebiegu. Stadia choroby Alzheimera (według B.Reisberg):

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - hogan - 08-10-2015

Siwy i co chciałeś przekazać tym wpisem? Wiem jak wygląda ta choroba ale nie zmienia to faktu, co podkreślam
w każdym moim poście, że chory ZAŻYWAJĄCY REGULARNIE LEKI, nie ma napadów choroby.

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - Amadea - 08-10-2015

(08-10-2015, 7:36 )hogan napisał(a):  Siwy i co chciałeś przekazać tym wpisem? Wiem jak wygląda ta choroba ale nie zmienia to faktu, co podkreślam
w każdym moim poście, że chory ZAŻYWAJĄCY REGULARNIE LEKI, nie ma napadów choroby.

Hogan, znam tą chorobę i urządzenie to może sie sprawdzić we wczesnej jej fazie. W niektórych przypadkach odgłos przypominający o tabletkach może  nawet wystraszyć chorego. Ta choroba moze zmieniać człowieka praktycznie z dnia na dzień; nie rozumiem, co to znaczy, że przy regularnym zażywaniu leków nie ma sie napadów choroby? Ludzie biora leki, a pomimo to choroba postępuje i w pewnym momencie nie reagują na pewne rzeczy albo potrzebują opiekuna. Nie przekonuje mnie to urządzenie - dla opiekunów tak, zresztą tam jest też funkcja informująca opiekuna o niezażyciu leku.

Oczywiście, że opiekunom także te urządzenie jest przydatne ale omawialiśmy problem chorych z konkretną dolegliwością.
Znam tę chorobę bardzo dobrze i nawet w najpóźniejszym "poziomie" jak to nazywacie(nieprawidłowo), to zawsze gdy
 bierze się regularnie leki, NIE MA NAPADÓW zaników pamięci. Nie ma takiej opcji.  Jeśli ktoś ma zanik pamięci, to musiał
przynajmniej raz, wziąć tabletki w nieodpowiednim czasie.

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - Amadea - 08-10-2015

(08-10-2015, 18:55 )hogan napisał(a):  Oczywiście, że opiekunom także te urządzenie jest przydatne ale omawialiśmy problem chorych z konkretną dolegliwością.
Znam tę chorobę bardzo dobrze i nawet w najpóźniejszym "poziomie" jak to nazywacie(nieprawidłowo), to zawsze gdy
 bierze się regularnie leki, NIE MA NAPADÓW zaników pamięci. Nie ma takiej opcji.  Jeśli ktoś ma zanik pamięci, to musiał
przynajmniej raz, wziąć tabletki w nieodpowiednim czasie.

Nadal nie rozumiem określenia "napady zaników pamięci", wiem natomiast, że u człowieka biorącego regularnie leki, choroba może postępować, człowiek może zapominać coraz więcej lub zmienia sie tok jego myślenia i zachowań. Tak jest przy Alzheimerze i demencji.
Jeżeli jest inaczej, to okazuje się, ze jedna z bliskich mi osób została nieprawidłowo zdiagnozowana.

Demencja starcza to całkiem co innego niż Alzheimer. Alzheimer to zanik pamięci a demencja starcza może mieć takie objawy, co
wymieniłaś. Trzeba pamiętać, że każdy człowiek jest inny. Posiada inne cechy charaktertologiczne, inne usposobienie, dysponuje innym zasobem doświadczeń. Zatem inaczej u każdej z osób dotkniętych demencją, będzie się ona rozwijać, przybierać na sile, czy też w wyniku leczenia farmakologicznego, oznaki będą ulegać złagodzeniu. W chorobie otępiennej istnieje jednak zestaw symptomów ostrzegawczych. Pierwszym z nich jest osłabiona pamięć, będąca częstym i zwykłym objawem starości lecz często właśnie mylona jest z Alzheimerem. Często i to nawet w sieci, spotkałam się, że demencję nazywa się Alzheimerem a to błąd.

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - Siwy - 08-10-2015

Iza Ty sobie coś poplątałaś. Po czasie chory wchodzi w swój świat i po zawodach.

RE: Nowa udoskonalona metoda podawania leków - hogan - 09-10-2015

Nie sądzę abym coś poplątała. ubawa  Ludzie nieświadomie w tym bardzo często plączą.