RE: Kolor ścian w kuchni -
hogan - 21-08-2015
Najbardziej jednak, chciałabym aby to były mniej, więcej takie kamienie:
Łatwe w utrzymaniu czystości i nie potrzebują malowania
Bierzemy gorącą wodę, troszkę w niej szarego mydła i miękką szczotkę. Każda chemia może się w przyszłości zemścić pojawieniem się wykwitów
Siwy - 21-08-2015
Nawet to fajnie wygląda.
Ale jak by zrobić z otoczaków to mniej wrażliwe by były na chemię i wszystko.
Tu akurat łazienkę wkleiłem z pośpiechu.
hogan - 22-08-2015
Świetny pomysł z tą kamienną podłogą! Diabelnie mi się to spodobało! Będę tak miała, nie ma że boli!
hogan - 22-08-2015
Wyczytałam, że najlepszym kamieniem(najtrwalszym, najmniej podatnym na wsiąkanie płynów, rysowanie i ścieranie) jest granit i łupek. Warto więc zobaczyć, który to jest na ścianach
Zastosowanie granitu ‘Kashmir gold’ na blat kuchenny
Zarówno łupki (oprócz wyżej wspomnianych: ‘Ardesia Nera’, ‘Everest Green’) jak i inne rodzaje kamieni dostępne są w postaci cienkich poprzecznych pasków „ułożonych” jeden na drugim. Takie warstwowo ułożone i sklejone ze sobą pojedyncze paski kamienia o zróżnicowanej grubości noszą nazwę „stoneskin”. Gotowe płytki mają zazwyczaj kształt litery „z”, dzięki czemu łączenie poszczególnych elementów daje naturalny, niewyróżniający się na ścianie przebieg.
ro_bot - 22-08-2015
Cudowności tu wrzucacie.
Ale jak już będziemy robić te kuchnie czy łazienki w kamieniu/cegle to pamiętajmy,że nad zlewem,prysznicem czy kuchnią pozostaje wybrać łatwo zmywalne płytki z terakoty w stosownym kolorze łatwiejsze do zmywania.
Jak się coś zbyt mokrego na patelnie wrzuci to mniej roboty będzie.
hogan - 22-08-2015
Ale to też zależy jaki kamień zastosujemy, bo na przykład tu, można łatwo kamień przemyć:
Przy okazji, w takiej to chyba wstawiłabym dodatkowo łóżko, bo nie umiałabym się rozstać
hogan - 22-08-2015
Następną ciekawostką jaką wyczytałam, jest stawianie wanny z kamienia i to jednego kamienia w całości!
Tylko, że takie wanny mają dwie wady.
Po pierwsze są okropnie ciężkie, więc warto jest podwójnie zabezpieczyć strop(a więc wanna raczej tylko do własnego domu, w bloku sufit mógłby się zawalić dla sąsiadów... a nam podłoga).
Po drugie, ceny takich wanien są kolosalne!
Ceny wanien wahają się od 30 tysięcy wzwyż.
Tu na przykład(dolne zdjęcie) wanna z marmuru za ponad 55 tyś.
![[Obrazek: zdjecie.php?id_prod=8976&17344=]](https://www.sklep.euroglazura.eu/moduly/sklep/zdjecie.php?id_prod=8976&17344=)
I tu jeszcze pod linkiem różne kamienne wanny:
http://www.lazienkowy.pl/2598-2-8-wanny-z-kamienia---luksusowy-powrot-do-natury.html
ro_bot - 22-08-2015
Droga Hogan...Już przygotowywałem artykuł o samodzielnym łupaniu granitu,albo cięciu cegieł szlifierką kątową a tu się okazuje,że w jakieś wyższe sfery finansowe popadłem.
Pardon
hogan - 22-08-2015
I bardzo dobrze, przygotuj taki artykuł, będzie jak znalazł
A te ceny, to podałam dla wiedzy, czy po to aby zobaczyć co ludzie wymyślają. Nie stać by mnie było na taką wannę
Siwy - 23-08-2015
(22-08-2015, 12:05 )ro_bot napisał(a): Droga Hogan...Już przygotowywałem artykuł o samodzielnym łupaniu granitu,albo cięciu cegieł szlifierką kątową a tu się okazuje,że w jakieś wyższe sfery finansowe popadłem.
Pardon 
Jak masz to dawaj, co do tych sfer to mogę nawet pałac wkleić, coy nie znaczy że w nim mieszkam.