RE: Koronawirus- lista zachorowań uaktualniana na bieżąco -
bonaparte - 21-06-2020
W Polsce się jeszcze pierwsza fala nie skończyła.
bonaparte - 23-07-2020
Wie ktoś z was jak w praktyce wygląda ta kwarantanna? Tzn. nie moge iść do sklepu, ale jak będe chciał coś do jedzenia se kupić albo środki higieny to będę musiał sobie zamówić przez tel z dowozem? Będę mógł jeść tylko żarcie na telefon? Będą mi je zostawiali pod drzwiami?
martin - 23-07-2020
(23-07-2020, 18:04 )bonaparte napisał(a): Wie ktoś z was jak w praktyce wygląda ta kwarantanna? Tzn. nie moge iść do sklepu, ale jak będe chciał coś do jedzenia se kupić albo środki higieny to będę musiał sobie zamówić przez tel z dowozem? Będę mógł jeść tylko żarcie na telefon? Będą mi je zostawiali pod drzwiami?
Tak na prawdę to chyba nikt nie wie jak wygląda ta kwarantanna , ale jak słyszałem to można iść do sklepu po zakupy i środki czystości jeśli się jest samemu , ale jak to wygląda to chyba informują ci co wysyłają na kwarantanne albo ja zalecają choremu .
Kary są duze i jak słyszałem to juz skasowano na pól miliona nieszczęśników , droga da zaraza
hogan - 23-07-2020
Wiem jak to wygląda, bo mój Partner przechodził kwarantanną. Z pewnością nie wolno pod żadnym pozorem wychodzić
z domu i niewolno mieć z nikim kontaktu. Jak nie ma kto zrobić Ci zakupów, to zadzwoń do opieki społecznej, na straż
lub na policję lub są też wolontariusze w każdym mieście. Jeśli masz psa, to musi ktoś Ci go wyprowadzać.
Jak ktoś dostarczy zakupy, to pod drzwi a Ty w rękawiczkach i w masce je odbierasz. Trzeba też zwrócić uwagę na
sąsiadów, bo czasem to są potwory w owczej skórze i wystarczy maleńkie uchybienie i zrobią Ci piekło. Przy korona-wirusie
ludzie zmieniają się nie do poznania, tak jak by to była walka co najmniej z zombi. Trzeba też się liczyć z szyderstwami
i tym, że mogą chcieć się pozbyć takiego lokatora a więc najlepiej jak by nic nie wiedzieli. Wracając do zakupów, musisz
zawsze poinformować, że przechodzisz kwarantanną, żeby też się na to jakikolwiek dostawca przygotował. Jak chcesz
coś jeszcze wiedzieć, pytaj. Śmieci też sam nie możesz wynosić, bo nie wolno Ci nawet progu domu przekroczyć.
Nikt nie może Ciebie odwiedzać a wejść do mieszkania mogą tylko ci, co razem mieszkają. Ale wtedy warunki są jeszcze
cięższe, bo taka osoba musiałaby Ci przygotowywać posiłki, nie mógłbyś wyjść z pokoju w którym przechodziłbyś
kwarantanną. Talerze z jedzeniem pod drzwi, z pełnymi środkami ostrożności(rękawiczki, dezynfekcja i maska).
Toaleta czy wanna albo prysznic, muszą być dezynfekowane za każdym razem z obydwu stron. Czyli ten kto wchodzi
do ubikacji lub łazienki, ten dezynfekuje i jak wychodzi robi to samo a jak druga osoba wchodzi, też robi tak samo i nie
mogą dwie razem przebywać jednocześnie w łazience.
martin - 24-07-2020
Jednym słowem areszt domowy z zaostrzonymi środkami higieny . kiedy ta zaraza si skończy? , nic nie wskazuje na to ze będzie to szybko , ludziska jak zauważyłem przywykli do tej zarazy i ja lekceważą , bo jest coraz więcej zachorowań , poza tym można się obawiać ze będzie jeszcze gorzej gdy zaczną ludzie wracać z urlopów , a o jesieni aż strach myśleć .
jozekkg - 24-07-2020
Co będzie we wrześniu, jak szkoły otworzą?
Ludzie na wsi w kwarantannie mają lepiej. Wyjść z domu muszą, bo nikt im np. krów nie wydoi i obornika nie wyrzuci. Nie mogą jedynie opuszczać swojej posesji.
hogan - 24-07-2020
Jak dla mnie, to wszystko jest po prostu głupie, no bo teraz gospodarz wyjdzie na podwórko, zacznie kichać a za płotem
sąsiad będzie na przykład ogródek pielił i zarazki pójdą dalej. Tak samo w bloku ludzie, przecież okna otwierają czy
drzwi żeby odebrać jedzenie i też oddychają, nawet kichać nie muszą. Ech, szkoda słów ale jedno jest pewne!
Jak ktoś musi być na kwarantannie, to nie ma zmiłuj, bo mandaty nawet po 5 tyś. wystawiają. A "życzliwych" sąsiadów
nie brakuje, co tylko czekają jak ktoś się wychyli.
bonaparte - 25-07-2020
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-07-25/rosnie-liczba-zakazen-koronawirusem-zmarly-kolejne-osoby/
Ponad 500 nowych przypadków.
hogan - 25-07-2020
Nie wierzę w te listy, bo wszyscy moi znajomi z personelu medycznego w różnych miejscowościach w Polsce, twierdzą
że nawet tam gdzie ogłaszano w szpitalach zachorowania, oni nie widzieli ani jednego przypadku.
martin - 25-07-2020
co prawda jeszcze nie obowiazkomwo ale wszyscy powracający z zagranicy Niemcy powinni się poddać testom na te cholerna zarazę , na zachodzi jest coraz to gorzej , ludzie calkowice juz ignoruja srodki higieniczne i odstępy .
aby znów nie zamknięto granic i zakłady pracy przestały pracować , ta zaraza li
już tyle ofiar pochłonęła , lecz ludzie nadal nie zdawaja sobie sprawy ze igrają z swym życiem , szkoda ze głupota nie boli .
https://www.deutschland.de/pl/news/koronawirus-w-niemczech-informacje
aby ta zaraza nie powróciła do Polski z zdwojona silą .