Kordialne
Domowe sposoby na górne drogi oddechowe czyli infekcje - Wersja do druku

+- Kordialne (https://kordialne.trafne-miejsce.pl)
+-- Dział: DOM (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=40)
+--- Dział: Zdrowie (https://kordialne.trafne-miejsce.pl/forumdisplay.php?fid=48)
+--- Wątek: Domowe sposoby na górne drogi oddechowe czyli infekcje (/showthread.php?tid=7274)

Strony: 1 2

Domowe sposoby na górne drogi oddechowe czyli infekcje - krysiac - 30-10-2023

Hejka jak sobie radzicie poza lekarzem, antybiotykami itp. środkami z tzw. domowych sposobów na długo trwające zapalenia górnych dróg oddechowych? Ja kolejny tydzień leczę moje, niby było tylko gardło antybiotyk już skończony i zero poprawy, teraz czuję węzły i chyba znów udam się do lekarza ;(

A może wy macie jakieś babcine sposoby?

Z góry mówię czosnek surowy na kanapce w siebie wmuszam, męcząc wątrobę i całą resztę przewodu pokarmowego (źle go znoszę), a bagaż piguł normalnych mam nadmiar więc nie chciałabym brać następnych nawet jeśli miałby być to czosnek w tabletce.

Z góry dzięki za domowe pomysły

RE: Domowe sposoby na górne drogi oddechowe czyli infekcje - hogan - 30-10-2023

Jak nie masz przeciwwskazań, po wyleczeniu obecnej dolegliwości, zacznij morsować, zahartujesz ciało i żadna grypa
czy inne dziadostwo Ciebie nie dopadnie. Poza tym, uleczysz lub zapobiegniesz wielu innym chorobom.
Wiem, że dokucza Ci padaczka ale znam dwie osoby, które na stałe przyjmują leki przeciwpadaczkowe i też
morsują. Musiałabyś skonsultować to ze swoim lekarzem i dodam, że ci co ich znam, odkąd zaczęli morsować,
nie mieli ani jednego ataku a mrożą zadki już od kilku lat.
A na cito, to gruba sól z wodą do płukania gardła, bo likwiduje wszystkie grzyby i bakterie i dodatkowo
tzw. inhalacje na zmianę raz z olejkiem kamforowym a raz z rumiankiem.

RE: Domowe sposoby na górne drogi oddechowe czyli infekcje - krysiac - 30-10-2023

(30-10-2023, 10:26 )hogan napisał(a):  Jak nie masz przeciwwskazań, po wyleczeniu obecnej dolegliwości, zacznij morsować, zahartujesz ciało i żadna grypa
czy inne dziadostwo Ciebie nie dopadnie. Poza tym, uleczysz lub zapobiegniesz wielu innym chorobom.
Wiem, że dokucza Ci padaczka ale znam dwie osoby, które na stałe przyjmują leki przeciwpadaczkowe i też
morsują. Musiałabyś skonsultować to ze swoim lekarzem i dodam, że ci co ich znam, odkąd zaczęli morsować,
nie mieli ani jednego ataku a mrożą zadki już od kilku lat.
A na cito, to gruba sól z wodą do płukania gardła, bo likwiduje wszystkie grzyby i bakterie i dodatkowo
tzw. inhalacje na zmianę raz z olejkiem kamforowym a raz z rumiankiem.

Hejka Hogan, no to niestety ja tylko podchodzę pod drugi wątek (płukanie gardła i inhalacje).
Z problemami z urostomią nie mogę morsować (każdy prysznic to u mnie z automatu oznacza robienie zabiegu, godzinka męczarni w plecy), pomijam sprawy krążeniowe od paru lat mam z tym problem, że od września do ciepłej wiosny pod spodniami muszę nosić leginsy, bo po prostu od pasa w dół marznę. Z tego co wiem, więcej osób z moją chorobą podstawową ma tą samą przypadłość krążeniową choć nie wszystkie.
Naszym przyjacielem jest koc (jeśli jesteśmy na wózku), czy dodatkowe spodnie jeśli jesteśmy częściowym chodziakiem jak ja.
Dzięki jednak za radę spróbuję dziś na wieczór jakąś inhalację sobie strzelić pozdrówka.

Nie wiem na ile znasz temat krążenia ale delikatnie wspomnę, że z jego powodu powstaje wiele innych chorób, więc
poprawa krążenia bardzo wskazana. Powodzenia życzę a inhalacje najlepiej powtarzać regularnie, nawet bez
objawów przeziębienia. I jeszcze jedno! No to może sauna! Zazwyczaj mają przy basenach.

RE: Domowe sposoby na górne drogi oddechowe czyli infekcje - krysiac - 30-10-2023

(30-10-2023, 10:52 )hogan napisał(a):  Nie wiem na ile znasz temat krążenia ale delikatnie wspomnę, że z jego powodu powstaje wiele innych chorób, więc
poprawa krążenia bardzo wskazana. Powodzenia życzę a inhalacje najlepiej powtarzać regularnie, nawet bez
objawów przeziębienia. I jeszcze jedno! No to może sauna! Zazwyczaj mają przy basenach.

Krążenie jest u mnie znane tylko w tym temacie, że większość osób z uszkodzonym centralnym układem nerwowym (w moim przypadku mózgowe porażenie dziecięce czterokończynowe z przewagą lewej strony w postaci spastycznej), to zaprzyjaźnienie się z dodatkowymi ciuchami i okryciem w okresie jesienno zimowym, unikanie infekcji itp duperel.
Żeby było śmieszniej zawsze myślałam, że serce będę miała do dupy skoro krążenie, a te jak zwykle co jestem w szpitalu na jakiś zabieg czy operacyjkę to jak robią EKG to wychodzi, że jest w porządku i mam jak dzwon.
Sauna z chęcią, ale odpada przez urostomię tak samo jak morsowanie, jak więcej się pocę to szybciej się sprzęt mi z brzucha odlepia i zabawa w zmianę na nowy gotowa, a to średnia atrakcja oczko
Tak czy inaczej kierunek inhalacje póki co. Teraz zrobię sobie herbatę, skibę chleba, przygotuję leki i czekam na dalsze wytyczne z pracy. W między czasie zaglądam tutaj. Sorry, że się rozpisałam.

Nie tłumacz się z tego ile piszesz, robisz jak uważasz ojokojo 

Biedulka z Ciebie i trzymam więc kciuki aby wszystko było w porządku paaluh

(30-10-2023, 11:07 )hogan napisał(a):  Nie tłumacz się z tego ile piszesz, robisz jak uważasz ojokojo 

Biedulka z Ciebie i trzymam więc kciuki aby wszystko było w porządku paaluh

Wiesz, czasem brak człowiekowi rozmów i sobie to w sieci odbijam.
Jakiś czas temu robiłam vlogi, by też oswoić się z mówieniem, ale z braku czasu i tak jakoś to tez się "zawinęło"  choć tematów bym pewnie trochę znalazła, w końcu łączy się to poniekąd z tematyką mojego e-wolontariatu w redakcji stowarzyszenia którym jestem członkiem, w większości książek które czytam, recenzuję na ich blog (po poprawkach stylistyczno-technicznych).
Tak oto np. Monika napisała o książce Zanim się pojawiłeś, a ja zrobiłam szybki vlog na swoim youtube.

RE: Domowe sposoby na górne drogi oddechowe czyli infekcje - Dezyderiusz - 30-10-2023

Inhalacje najlepiej z czegoś naturalnego.W dobrej aptece lepiej doradzą niż lekarz.Nacieranie wężłów chłonnym olejkiem kamforowym.Płukanie gardła(każdemu co innego pomaga) np. wodą z solą albo rumiankiem lub roztworem wody utlenionej-w aptece są różne preparaty ale niektóre jeszcze bardziej podrażniają np"Gargarin".Przed snem w bardzo ciepłej wodzie umyć stopy,natrzeć ol.kamforowym i założyć grube skarpety.Jak żołądek da rade to sporo wapna przyjmować i rutinoscorbin.

Tylko po co ta chemia... rutinoscorbin, to nic innego, jak wit. C. Nie ma żadnych podstaw twierdzić, że on jest dobry, bo to
chemia. Herbata malinowa z cytryną zamiast tabletek.

(30-10-2023, 11:52 )Dezyderiusz napisał(a):  Inhalacje najlepiej z czegoś naturalnego.W dobrej aptece lepiej doradzą niż lekarz.Nacieranie wężłów chłonnym olejkiem kamforowym.Płukanie gardła(każdemu co innego pomaga) np. wodą z solą albo rumiankiem lub roztworem wody utlenionej-w aptece są różne preparaty ale niektóre jeszcze bardziej podrażniają np"Gargarin".Przed snem w bardzo ciepłej wodzie umyć stopy,natrzeć ol.kamforowym i założyć grube skarpety.Jak żołądek da rade to sporo wapna przyjmować i rutinoscorbin.

Olejek kamforowy... hmm coś mi to przypomina, chyba w dzieciństwie mnie tym nacierano i mam jakieś skojarzenie...
Spróbujemy i to.