Okulary -
hogan - 07-10-2023
Mam problem z okularami, tzn. chciałabym się Was zapytać, jak to jest. Czy trzeba mieć kilka par okularów czy jak?
Spotkałam się z tym, że ludzie mają okulary do czytania i do chodzenia ale ja chyba musiałabym mieć ze trzy
pary a i tak byłoby z tym ciężko.
Chodzi mi o jazdę samochodem. Tu, mam super okulary, widzę w nich idealnie ale gorzej ma się sprawa gdy zerkam
w lusterka boczne, wsteczne czy patrzę na liczniki. Wtedy muszę zdejmować okulary, bo inaczej nic nie widzę.
Czy można jakoś okulary dopasować tak aby były 2in1 i na daleko i krótkowzroczność?
Wspomnę, że do czytania mam jeszcze inne.
RE: Okulary -
Siwy - 07-10-2023
Progresywne. Drogie, trzeba sie przyzwyczaic, ale to jedyne wyjscie
hogan - 07-10-2023
To ja za normalne dałam 1500 zł a w necie czytam...
Ile kosztują okulary progresywne? Zakup okularów progresywnych to wydatek rzędu
od 1495 zł do około 5000 zł w przypadku najbardziej wymagających wad, wyboru dodatkowego wyszczuplenia soczewki, powłok spełniających specjalne funkcje i najbardziej zaawansowanych konstrukcji.
Czyli oszukano mnie!
uii - 07-10-2023
(07-10-2023, 21:13 )hogan napisał(a): To ja za normalne dałam 1500 zł a w necie czytam...
Ile kosztują okulary progresywne? Zakup okularów progresywnych to wydatek rzędu od 1495 zł do około 5000 zł w przypadku najbardziej wymagających wad, wyboru dodatkowego wyszczuplenia soczewki, powłok spełniających specjalne funkcje i najbardziej zaawansowanych konstrukcji.
Czyli oszukano mnie! 
Etam oszukano, ceny okularów są , od małych do kosmosu.
optyk to ogólnie oszukańcza instytucja.
A co do meritum .
Z progresami trzeba ostrożnie , nie kazdy stoleruje.
To sie raczej nadaje dla mało mobilnej osoby. Bibliotekarki, sekretarki.
Do samochodu nie bardzo, chyba że jeździsz jak karawan, mogą zaburzać
orietacje przestrzenną, wyczucie odległości. Sporo osób zabuliło i leżą bo nie mogą w nich.
Miałem znajomą optyczkę i mnie konkretnie, odradziła.
Piszesz ze samochodowe ok , ale licznik i lusterka.
Zegary to norma blisko są, ale lusterka to dziwne.
Jak z przodu ok to i w lusterkach powinobyć ok.
Taka sama odleglosc obiektów obserwacji.
Ile masz tych dioptri, w samochodowych? -W do czytania? +?, czy - ?
Ja czytam 3,5+ a w samochodzie nic albo 1 jak jestem zmęczony
hogan - 07-10-2023
Zazwyczaj jeżdżę bez okularów, bo wtedy mam pewność swojej widoczności. Z daleka najwyżej mogę znaku nie rozpoznać
ale widzę, że jest, więc zdążam aby zerknąć i się upewnić, wtedy też lusterka i zegary widzę.
Przy kompie widzę też idealnie bez okularów ale telewizor jest dalej i nie wszystko odczytam.
Jedno oko mam na minusie a jedno na plusie po pół tylko czyli chyba -0,5 i plus0,5
karbon - 08-10-2023
Będzie z rok jak udałem się do optyka bo poczułem potrzebę.
Miałem to szczęście że w dobrej firmie optycznej pracuje bardzo bliski znajomy. Prawie rodzina.
Bardzo rzetelne badania zrobił. Prawie dwie godziny to trwało. No i wyszło że zalecił dwie pary okularów. Do dali i do bliży. Czyli do jazdy samochodem mam inne i do czytania inne. Koszt to po 2 tysiące od pary. Te do jazdy samochodem zakładam przy dłuższych trasach bo mi się wcześniej wzrok męczył. I jest tak że w nich lepiej widać to co za szybą i nie szczypią już mnie oczy po kilkunastu godzinach jazdy ale odczyt wskaźników z deski rozdzielczej jest jednak zamazany. Podobnie z tymi okularami do bliży czyli u mnie do czytania. Bartek (optyk) poinformował mnie że tak będzie że w tych do "dali" będzie gorzej widać deskę rozdzielczą samochodu ale reszta obrazu będzie wyraźniejsza. I tak jest. Te do czytania działają dobrze dla bliskich obiektów. Czyli laptop bliżej siebie...
A propos okularów progresywnych to mi odradził. Powiedział że może za jakiś czas... Czyli nie podchodzi entuzjastycznie do tego typu okularów. Powiedział że lepszym rozwiązaniem są dwie pary okularów.
Z moich doświadczeń z okularami to widzę faktycznie lepiej ich używając ale trzeba się przyzwyczaić. Te ramki wprowadzają mi trochę "zakłócenia" w całkowitym obrazie. Przykładowo jak włączam się do ruchu z podporządkowanej to zdejmuję okulary bo mi zakłócają widoczność perspektywie. Może dlatego że te do samochodu mają małe szkła.
To takie moje spostrzeżenia co do okularów.
Doświadczenia nie mam ale już coś tam wiem na ten temat.
Traf - 08-10-2023
Ja mam zamiar się kiedyś wybrać do specjalisty, który określiłby, jakich okularów potrzebuję, jednak ciągle brakuje mi czasu (a może i chęci), by się do niego udać...
hogan - 08-10-2023
Z bocznym lusterkiem, pewnie nie zauważyłabym różnicy ale jak raz stałam na postoju, czekając na mego Partnera, to
z nudów sobie sprawdzałam i wtedy to zauważyłam, że w okularach do jazdy, kiepsko widzę to co dzieje się za mną.
Jak zdjęłam okulary, to obraz był przymglony ale jakoś widziałam. @
karbon i @
uii może też tak sobie sprawdźcie.
bonaparte - 08-10-2023
Mam dwie pary. Jedno to chodzenua na co dzień, pracy czyta i drugie przeciwsłoneczne.
Kojarzę że niektórzy mają jedne takie i do czytania ale to chyba zależy od wady wzroku.
uii - 08-10-2023
(08-10-2023, 13:08 )hogan napisał(a): Z bocznym lusterkiem, pewnie nie zauważyłabym różnicy ale jak raz stałam na postoju, czekając na mego Partnera, to
z nudów sobie sprawdzałam i wtedy to zauważyłam, że w okularach do jazdy, kiepsko widzę to co dzieje się za mną.
Jak zdjęłam okulary, to obraz był przymglony ale jakoś widziałam. @karbon i @uii może też tak sobie sprawdźcie. 
Co rozsądniejsi okuliści przy 0,5 dioptri radzą bez okularów łazić puki się da. Mięśnie w oku rozlemiwiajw się w okularach. Ale jak masz i ''+ '' i '' - '' to niewiem , moze to bardziej utrudnia?
okulista to ja nie jestem.
Ogólnie okulary to proteza, powinno sie uzywać kiedy to na prawde konieczne.
I nie liczyć ze bedzie idealnie.
Ja pare razy mało nie spierd....em sie ze schodów , bo zapomniałem zdiąć okulary do czytania.
W samochodzie zabuzają orietacje.
Ponoć lepiej w kontaktowych soczewkach, ale sam nie testowałem.
Ogólnie na PESEL sie nie poradzi, trza wybrać gdzie mniejszy dyskonfort.
Puki i gdzie się da, najlepiej bez.